Siz Uyurken Vücudunuzda Neler Oluyor?

Uyurken vücudunuzda neler olup bittiğini hiç merak ettiniz mi? Siz zzzz derken neler olduğuna bir bakın.

Siz Uyurken Vücudunuzda Neler Oluyor?

İyi bir gece uykusu sadece kendinizi dinlenmiş hissetmenize yol açmaz, aynı zamanda kalp krizinden obeziteye kadar birçok rahatsızlığı engelleyebilir.

Gözler
Derin uykuya geçince hızlı göz hareketleri (REM) meydana gelir. REM uykusu sırasında gözleriniz 30 dakikaya kadar süreler içinde hızla hareket ederler. Rem uykuları her 90 dakikada bir meydana gelir. Rüyaların çoğunu Rem sırasında görürüz, gözlerimizin çok hızlı hareket ediyor olmasına rağmen vücudumuz son derece gevşemiş haldedir bu da bizim uykuda kalmamıza yardımcı olur.

Beyin
Beynimizin düşünme işlevini yerine getiren kısmı serebral korteksin dinlenmesi için uyku şarttır. Öğrenmemizi ve işlem yapmamızı sağlayan beynin esnekliği uyku tarafından korunur. Uyku eksikliğinde kendimizi ruh gibi hissederiz. Çabuk sinirlenir, düşünce esnekliğimizi yitirir ve beklenmedik durumlara uygun tepkiler veremeyiz.

Ağız
Uyku sırasında salya akışı azalır. Bu yüzden sabahları ağzımız kuru olarak uyanırız. On yetişkinden biri bilmeden dişlerini gıcırdatır ki buna bruksizm denir. Bu tepkinin stres tarafından tetiklenildiğine inanılmaktadır.

Kalp ve Kan
Uyku sırasında nabız hızınız ve tansiyonunuz yaklaşık yüzde 10 düşer. Kalp hastalığı oranı en düşük olan insanlar günde yedi ile sekiz saat uyumaktadır. Norveç’te yapılan bir araştırmaya göre insomniya hastalarının kalp krizi riski yüzde 45 daha fazladır.

Hormonlar
Uyku sırasında büyüme organları salgılanır, böylece kaslar güçlenir, hücreler ve dokula yenilenir. Uyku eksikliği iştahı kontrol eden hormonlarda bir dengesizlik oluşturacağı için obeziteye yol açabilir. iyi bir uyku iştahı tetikleyen ghrelin seviyelerini düşürürken ve karnınızın tok olduğunu söyleyen leptin seviyelerini yükseltir.

Bağışıklık Sistemi
Uykudaki kalite eksikliği bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı savaşma gücüne ket vurarak vücudu grip ve nezle virüslerine karşı korunmasız hale getirir. Carnegie Mellon Universitesi’ndeki araştırmanlar yedi saattan daha az uyumanın vücudun antikor üretimini azalttığını bulgulamıştır.

Cilt
iyi bir gece uykusundan sonra gördüğümüz mahmur gözler geçici bir durumdur ve cildin altında biriken sudan kaynaklanıyor olabilir. Yüzümüzdeki kırışıklıkları düzelten bu su uyandıktan sonra kaybolur ve kırışıklıklar geri gelir. uyku ayrıca cilde geceleri salgılanan büyüme hormonlarından beslenme şansı verir.

Vücut Isısı
Uykuya dalmadan hemen önce vücut sıcaklığı düşerek bizi iyi bir gece uykusuna hazırlar. Bir dizi araştırma insomnia hastalarının normal insanlardan daha yüksek bir vücut ısısına sahip olduğunu göstermektedir. Bu da vücudun uyku için savaşması anlamına gelir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye