Testosteron hem spor salonunda hem de yatak odasında büyük farklılıklar yaratır. Fakat çoğu erkek 30’lu yaşlarına yaklaştıkça testosteron seviyesinde düşme yaşar. Bunun önüne geçmek için hayat tarzında değişiklikler yapmak veya doğal hormon replasman terapisi uygulamak mümkündür. Testosteron seviyesinin korunması vücuttaki kas kütlesini korumak için de gereklidir.
Testosteron eksikliğinin belirtileri arasında yorgunluk, konsantre olma yeteneğinde azalma, depresyon, jinekomasti, (erkeklerde göğüs büyümesi), sıcak basmaları, özgüven kaybı, kas kütlesinin kaybı, hafıza problemleri, endişe, soluk beniz ve düşen cinsel istek bulunur. Tümü de tedaviye tepki verir. Testosteron ayrıca kolesterolü düşürür, kalp hastalığına karşı koruyucudur, osteoporoz ve Alzheimer’a karşı önleyici bir rol üstlenebilir.
Testosteron seviyesini korumak için iki faktör göz önünde tutulmalıdır:
- anabolik (yapıcı metabolizma)
- katabolik (yıkıcı metabolizma)
Bunlar vücudun testosteron seviyesinin yükseltilmesi veya zamanla azalmasına karar verir. Çözüm anabolik olmaktır. Bu, vücudun kas oluşturduğu, kasları tamir ettiği ve önemli organlara göz kulak olduğu anlamına gelir. Eğer vücut katabolik bir durumdaysa metabolizma yavaşlar ve vücut zorla edinilmiş kat kütlesini tüketmeye başlar, yaşlanma sürecini hızlandırır.
Tüm bu problemler kas yapısında eksikliğe yol açar ve "Skinny Man Syndrome (Zayıf Adam Sendromu)” olarak da anılan, kolların küçüldüğü, kas üretilmeyen ve karın bölgesinde aşırı yağlanmanın görüldüğü durum görülür.
Hem testosteron seviyesini hem de kaslı görünümü korumak için alınacak 4 önlem şunlardır:
1- Kaslarınıza Yüklenin
Kas üretmek için kasları zorlamak gerekir. Kaslarda oluşan mikro boyuttaki çok küçük yırtıklar kasın kendisini tamir edip yeniden inşa etmesini sağlar. Bu her gerçekleştiğinde kas daha güçlü, daha kalın ve daha büyük olur. Kasların büyümesi için sürekli olarak uyarılması ve zorlanması gerekir.
2- Uykuya Dikkat Edin
İyi kas üretimi için iyi uyku şarttır. Uyurken vücut kendini tamir eder ve kas üretir. Araştırmalara göre vücut iki aşamalı tamir sürecinden geçer. Akşam 10 ve gece 2 arasında fiziksel tamir gerçekleşir, gece 2 ve sabah 6 arasında ise psikolojik tamir gerçekleşir. Akşam 10 ve sabah 6 arasında uyumak en iyi dinlenme ve tamiri sağlar.
3- Kahvaltıya Önem Verin
Büyüyen kasları beslemek için uyanır uyanmaz kahvaltı yapmak çok önemlidir. Uyuma süresince tamir aşamasından geçseler de kaslar beslenmeye ihtiyaç duyar. Vücut günün erken saatlerinde kaliteli besinler alamazsa zorla elde edilen kas kütlesini enerji üretimi için kullanır. Kahvaltı etme alışkanlığınız yoksa küçük porsiyonlarla başlayıp zaman içinde artırabilirsiniz.
4- Ağırlık Çalışın
Kütlelerini korumak ve artırmak için kaslar düzenli çalışmaya ihtiyaç duyarlar. Haftada 3 ağırlık çalışması yapın ve hareketlerinizi farklı kas gruplarını çalıştıranlardan seçin. Örneğin barfiks sırtı, kolları ve omuzları beraber çalıştırır. Daha detaylı bilgiyi spor hocanızdan edinebilirsiniz.
Doğal hormon replasman terapisi ise testosteron düşüklüğü belirtilerinin yaşandığı durumlarda çeşitli yöntemlerle uygulanır. İlk aşama kan veya tükürük testiyle hormon seviyesinin ölçülmesidir. Sonuçlar yaşınız için düşük ve hatta ortalama bile çıkarsa testosteron terapisi belirtilerin yok edilmesi ve genel sağlığın artırılmasında etkili olur.
Terapinin amacı seviyeleri 25 – 30 yaşlarındaki sağlıklı bir erkeğin seviyesine çekmektir. Haftalık 100 mg veya iki haftada bir 200 mg testosteron sipionat enjeksiyonu tavsiye edilir. Deri bantları veya ağızdan alınan pastiller gibi yöntemler de mevcuttur. Fakat ağız yoluyla alınan haplar karaciğer yetmezliği ve iyi kolesterol seviyelerinin düşmesiyle ilişkilendirilmiştir.
Cüce palmiye bitkisi (günde 120 – 360 mg) testosteronun dihidrotestosterona dönüşmesini azaltarak faydalı olur. Bir diğer seçenek ise transdermal (deri içinden geçen) testosteron kremini cilde uygulamaktır. Günlük doz genel olarak yaşa ve kiloya göre çay kaşığının sekizde biri ve yarısı arasındadır; cildin yumuşak bölgelerine, tercihen sabah uyandıktan sonra uygulanır.
Testosteron terapisi cinsel isteği ve kemik yoğunluğunu artırır, ruh halini iyileştirir, yağsız kas kütlesini artırır ve kalbi korur.