Çoğu günlük, sıradan ürün toksik (zehirli) metaller içerir. Yediğimiz yemeklerde, içtiğimiz suda ve soluduğumuz havada zehirli metaller bulunur. İnsan vücudu bazı metallere çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyar fakat çoğu zaman asıl problem bunların yeterli miktarda alınamaması değil, gereğinden çok fazla alınmasıdır. Çok alındığında metaller zehirli olur ve çok alınması demek de aslında oldukça küçük miktarlardır.
Cıva, kurşun ve kadmiyum özellikle çok zararlı olabilen üç metaldir ve alüminyum da endişe verici sonuçlar doğurabilir. Bu toksik metaller vücudumuza yeme, içme, nefes alma, cilt teması yollarıyla girer. Bir kere vücuda girdiklerinde hücresel düzeyde zarar verir ve oksidasyonu başlatırlar. Bu hasar birçok hastalığa ve sağlık problemine katkıda bulunabilir.
Cıva
Cıva çok zehirlidir ve başlıca olarak termometrelerde, diş dolgularında ve deniz ürünlerinde bulunur. Cıva bulaştığı gıdaların koklanması veya tüketilmesiyle alınabilir. Vücuda girdiğinde böbreklerde, kanda, dalakta, beyinde, karaciğerde, kemiklerde ve yağ dokularında depolanır. Genellikle cıva endüstriyel ortamlarda ve kömür santralinde bulunanlar için büyük bir tehlikedir. Aşı üretimi de cıva içerir.
Vücudunuzun cıvaya hiç ihtiyacı yoktur ve her miktarı toksiktir. Cıva sinir sistemini ciddi şekilde etkileyebilir, şiddetli kas spazmlarına ve hatta ölüme sebep olabilir. Hamile ve emziren kadınlar özellikle dikkatli olmalıdır çünkü cıva anne sütüne bulaşabilir.
Balıklarda Cıva Oranı
- En Düşük Yoğunluk: Ançüez, Tereyağı Balığı, Sazan, Kedi Balığı, Deniz Tarağı, Morina Balığı, Kerevit, Mezgit, Ringa, Tekir Balığı, İstiridye, Tatlı Su Levreği, Somon, Sardalya, Tarak, Mürekkep Balığı, Tilapi, Alabalık, Beyaz Balık
- Orta Yoğunluk: Levrek, Lüfer, Karabalık, İskorpit, Lagos, Istakoz, Atlantik Kılıçbalığı, Turuncu İmparator Balığı, Denizalası, Keler Balığı, Kapanlevrek, Ton Balığı
- En Yüksek Yoğunluk: Kral Uskumru, Köpek Balığı, Kılıç Balığı
Alüminyum
Alüminyum aşırı derecede yaygındır. Folyo, teneke, pişirme kapları, antasit, burun spreyi ve işlenmiş peynir gibi ürünlerde bulunur. Alüminyum vücuda girdiğinde emilir ve böbreklerde, beyinde, akciğerlerde, karaciğerde ve tiroitte birikebilir. Kaynak yapılan ve madencilik gibi sektörlerde alüminyuma sıkça maruz kalınır. Bu sektörlerde alüminyum içeren buharlar mevcuttur ve nefesle almak aşırı derecede emilmesine sebep olabilir. Alüminyum beyinde probleme yol açabilecek çok sayıda zehirli metalden biridir. Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının beyindeki alüminyum birikmesiyle ilgisi sürekli olarak araştırılmaktadır.
Bu ürünler alüminyum içerebilir:
Antasit, ishal ilacı, terleme önleyici, kanamayı durdurucu ilaç, karbonat, tamponlu aspirin, tenekeler, pişirme araçları, takma dişler, havai fişek, hemoroid ilaçları, ruj, burun spreyleri, işlenmiş peynir, diş macunu, aşılar, vajinal şırıngalar.
Kurşun
Kurşunun tehlikeli olduğu uzun süredir bilinmekteydi. İçme suyu, eski evler ve tütün içmek zehirli kurşuna maruz kalmayı sağlayabilir. Kurşun bazlı boyanın tozu ve pulları inanılmaz toplum sağlığı vakalarına sebep olmuş fakat düzenlemeler sayesinde problemler azaltılmıştır. Kurşun vücuda girdiğinde kana karışır ve kemik dokularına, yumuşak dokularına ve beyine girmeye başlar. Çocuklar ve hamile kadınlar için özellikle tehlikelidir.
Kurşun içerebilecek ürünler:
Antik eşyalar, aküler, kablo kaplamaları, seramik ürünler, sigaralar, kristal, boyalar, yabani ot öldürücüler, PVC, X-ışını kalkanları, Çin malı oyuncak ve ürünler.
İnsan vücudunun kadmiyuma hiç ihtiyacı yoktur ve az miktarı bile zehirlidir. Genellikle kontamine (bulaşmış) yiyeceklerden maruz kalınır ama sigara, sanayi, nikel-kadmiyum piller, tehlikeli atık tesisleri ve gübre gibi kaynaklardan da alınabilir. Kadmiyum vücuttan yavaş atılır ve negatif etkileri çok yıkıcıdır. Kalp damar sağlığını ve üreme sistemini, böbrekleri, gözleri ve beyni etkiler.
Kadmiyum İçerebilecek Gıdalar:
Kabuklu tohumlar, sakatat, lahana, patates cipsi, yer fıstığı ezmesi, yer fıstığı, kızarmış patates, kurabiye, kereviz, patates
Zehirli Metallerden Nasıl Korunabilirim?
Öncelikle durumunuzu öğrenin. Zehirli metal testleri birçok kirapraktör ve doğal sağlık hekimleri tarafından saç, kan veya idrar analizi ile yapılabilir. Sauna ısı terapisi için çok iyidir, kandaki toksinleri çözer ve terle atmayı sağlar. Cıva dolguları çıkartmakta tecrübeli bir diş hekimi bulun ve cıva amalgam dolgularınızı hemen söktürün. Alüminyum içeren deodorantlara, pişirme ürünlerine ve cihazlara dikkat edin. Alüminyum tenekelerde yemek veya içecek almayın. Artık sık görülmeyen hastalıklar için aşı olmadan önce iki kere düşünün.
Metal zehirlenmeleri her yerdedir ve bunlara maruz kalmayı önlemek için özel önlem almak gerekir. Fakat tamamen kaçınmak mümkün olmayabilir. Vücudunuzu detoksla temizlemek, sağlığınızı etkileyen zehirleri azaltmak için atılacak sonraki adımdır.