Akne tedavisi, sebum ve keratin üretiminin azaltılması, gözeneklerdeki tıkanıklığı açmaya yardımcı olmak için ölü deri hücrelerinin dökülmesinin desteklenmesi, bakterilerin öldürülmesi ya da kısıtlanmasından oluşur. Tedavi seçimi aknenin hafif, orta ya da ciddi olup olmadığına bağlıdır. Komplike vakalarda kişi, bez ve hormon hastalıklarını tedavi eden bir endokrinolog veya bir dermatoloğa yönlendirilir. Durum hakkında kavram yanılgısını yok etmek ve fiziksel görünüm konusunda olumsuz etkisi üzerine destek sunmak için danışmanlık gerekli olabilir.
Topikal İlaçlar
Hafif akne için tedavi, benzoil peroksit (örneğin, Clearasil, Fostex), salisilik asit (Stridex), kükürt (Therac losyon), rezorsinol (Acnomel krem) içeren reçetesiz akne ilaçları ile yeni siyah noktaların oluşumunu azaltmaktan oluşur. Güçlü ilaçlar ile tedavi ise doktor kontrolünü gerektirir. Bu tür ilaçlar, sert tıkanıklıkları gevşeten ve gözenekleri açan ajanlar olan comedolytic içerir. Adapalen (Differin), A vitamini tretinoin asiti (Retin-A) ve rezorsinol, salisilik asidin konsantre biçimleri ve sülfür bu grupta yer alır. Tedaviye eritromisin, klindamisin (Cleocin-T) ve meclocycline (Meclan) gibi topikal antibiyotikler de eklenebilir. Benzoil peroksit, azelaik asit (Azelex), benzoil peroksit ve eritromisin (Benzamycin) gibi hem comedolytic ve hem de antibiyotik olarak davranan ilaçlar da kullanılabilir.
Cilt hafif bir sabunla yıkandıktan sonra, akne ilaçları, cildin tüm etkilenen alanları üzerine günde bir veya iki kez, tek başına veya birlikte uygulanır. Bu ilaçlarla durumu kontrol altına almak aylar, yıllar alabilir. Olası yan etkiler arasında hafif kızarıklık, soyulma, irritasyon, kuruluk ve güneş kremi kullanımını gerektirecek kadar güneş ışığına artan hassasiyet yer alır.
Ağız Yoluyla Alınan İlaçlar
Aknelerin durumu ciddileştiğinde ve lezyonlar derin olduğunda, bakterilerin yayılmasını azaltmak için günlük olarak oral antibiyotikler alınabilir. Tetrasiklin en sık kullanılan ilaçtır. Ancak daha az yan etkisi olduğundan, Minosiklin daha çok tercih edilir. Eritromisin ve Doksisiklin de kullanılabilir ancak bunların baş dönmesi, ışığa duyarlılık, sindirim sorunları, cilt koyulaşması gibi yan etkileri vardır. Diğer olası yan etkiler arasında alerjik reaksiyonlar, mantar enfeksiyonları, baş dönmesi, dişte renk değişikliği ve folikülit yer alır. Akne sorununu yok etmek için antibiyotiklerin üç aya kadar kullanılması gerekir.
Çok şiddetli akne vakalarında ya da antibiyotik tedavisi başarısız olduğunda isotretinoin (Accutane) kullanılabilir. Bu yöntem %90'a kadar dirençli kistleri ve nodülleri yok edebilirken, skarlaşmayı (yara izi) da önleyebilir. Ancak bazı kişilerin iyileşme için ikinci bir tedavi almaları gerekir. İlaç oldukça yararlı olsa da, hamilelerin ve hamilelik ihtimali olan kadınların bunu dikkatli kullanması gerekir. Kullanımı bıraktıktan bir ay sonrasına kadar doğum defektlerine neden olabilir. Bu nedenle, çocuk doğurma yaşındaki kadınların ilacı kullanırken gebelik testleri ve gebelikten korunma konusunda çok dikkatli olmaları gerekir.
Izotretinoin ile tedavi yaklaşık 4 ila 5 ay sürer. Dozu düşük tutulursa, daha uzun bir tedavi süreci gerekebilir. Izotretinoin güçlü bir ilaçtır. Çoğunlukla gözlerde, genital mukozada ve dudaklarda kuruluk gibi yan etkileri oldukça yaygındır. Diğer yan etkiler arasında kolesterolde, trigliserit ve anormal karaciğer enzimlerinde yükselme yer alır. Tedavinin seyri sırasında, ilacın ciddi zararlara yol açmadığından emin olmak için her ay kan testleri yapılmalıdır.
Diğer tedavilere yanıt vermeyen kadınların tedavisinde, androjen üretimini engelleyen ilaçlar olan anti-androjenler kullanılır. Norgestimate/etinil estradiol (Ortho-Tri-Cyclen) gibi oral gebelik önleyicilerin akneyi iyileştirdiği kanıtlanmıştır. 2001 sonlarında bir klinik çalışmada, akne tedavisinde ultra düşük doz doğum kontrol haplarının (Alesse), yüksek dozlarda östrojen kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır. İyileşme dört aya kadar sürebilir.
Spironolakton ve kortikosteroidler gibi diğer ilaçlar ise sebum üretimini azaltarak böbrek üstü bezlerinin aktivitesini daha aza indirmek için kullanılabilir. Bu, akne fulminans olarak adlandırılan, son derece şiddetli olan, çoğunlukla ergen erkeklerde görülen ancak nadir rastlanan bir akne tipi için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Şiddetli inflamasyonun daha yaygın bir türü olan akne konglobata, iz bırakarak iyileşen çok sayıda, derin ve iltihaplı nodüllerle karakterizedir. Oral izotretinoin ve kortikosteroidler ile tedavi edilir.
Akneleri ya da ortaya çıkan izleri hafifletmek için pek çok ilaç veya cerrahi tedaviler mevcuttur:
- Siyah nokta çıkarma: Siyah nokta, özel bir araç ile gözenekten çıkarılır.
- Kimyasal soyma: Glikolik asit, izleri azaltmak için cildin üst tabakasını soymak için uygulanır.
- Dermabrazyon: Etkilenen deri kimyasal bir sprey ile dondurulur ve fırçalama veya rendeleme uygulanır.
- Deri nakli: Derin yara izleri kesip, çıkarılır ve küçük deri nakilleri ile onarılır.
- İntralezyonel enjeksiyon: Kortikosteroidler doğrudan iltihaplı sivilcelere enjekte edilir.
- Kolajen enjeksiyonu: Derin olmayan izler kolajen proteini enjeksiyonları ile yükselir.
- Lazer tedavisi: Akne izleri tedavisinde iki tür lazer tedavisinin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Lazerle tedavi edilen cilt, seçilen tedaviye bağlı olarak, 3 ile 10 gün içinde iyileşir.