Anal Fissür - Tıbbi Tedavi

Anüste meydana gelen yırtılma veya çatlaktır.

Anal Fissür

Anal fissür, rektumun alt kısmında (anüs) meydana gelen ve dışkı boşaltma sırasında ağrılara neden olan bir yırtılma veya çatlaktır. Oldukça yaygın, tıbbi bir durumdur. Anal fissürler, genellikle çok ciddi hastalıklara yol açmazlar. Birçok anal fissür, birkaç gün veya bir hafta süren evde tedaviyle iyileşebilir (akut anal fissür). 6 hafta sonra hala iyileşmemiş bir anal fissür varsa, uzun dönemli (kronik) bir sorun ile karşı karşıya olunabilir. Kronik anal fissürün iyileşmesi için ilaç kullanmak gerekebilir. İlaçla iyileşmeyen fissürler için ise ameliyat gerekebilir. Anal fissürler genç olsun, yaşlı olsun, her yaştan sağlıklı insanı etkileyebilir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülür. Bazen bir anal fissürle bir hemoroit aynı anda gelişebilir.

Anal fissür, anüs çevresini kaplayan ince ve nemli dokuda meydana gelen çatlakların tıbbi literatürdeki adıdır. Anüs bölgesinde ağrı ve acının yanı sıra kanamaya da neden olabilir.

Anal fissür, özellikle kabızlık problemi yaşayan kişilerde katı ve geniş hacimli dışkının anüsten geçerken bu bölgeyi zorlaması ve bu nedenle çatlaması sonucu oluşur. 

Bu rahatsızlık özellikle küçük çocuklarda sıklıkla görülmesine karşın, hemen her yaştan insanı etkileyebilir. Genellikle oluşmuş olan bir anal fissür, dört ile sekiz hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Ancak kendiliğinden iyileşmenin görülmediği durumlarda medikal tedaviler uygulanır. Halen iyileşme gerçekleşmezse tedavi için cerrahi operasyon tercih edilebilir.

Anal fissürün oluşmasının temel nedenleri şunlardır:
  • Katı ve geniş hacimli dışkılama, 
  • Uzun süreli kabızlık ve dışkılama esnasında çok fazla zorlanma,
  • Anorektal bölgenin enflamasyonu (iltihap ve yangı),
  • Crohn hastalığı ya da diğer enflamatuar bağırsak hastalıkları,
  • Doğum yapma,
Anal fissür oluşumuna neden olabilen ancak daha ender rastlanan sebepler:
  • Anal kanser,
  • HIV, 
  • Tüberküloz,
  • Frengi,
  • Herpes (genital uçuk) vs..

Anal fissürün başlıca belirti ve semptomları şunlardır:
  • Özellikle dışkılama esnasında artan ağrı,
  • Dışkılamadan sonra birkaç saat dürebilen ağrı,
  • Dışkıda ya da tuvalet kağıdında görülen kan,
  • Anüs etrafında meydana gelen kaşıntı ve rahatsızlık hissi,
  • Anüs civarında gözle görülebilir bir çatlak vs..

Anal fissürler, genellikle dışkının yumuşak tutulması sağlandıktan sonra birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterirler. Bu nedenle dışkının yumuşaması için bol miktarda sıvı tüketmek, günlük egzersizlere dikkat etmek ve bol lifli gıdalar tüketmek bilhassa önemlidir.

Özellikle dışkılama işleminden sonra anüs bölgesininin ılık suyla teması için 10-20 dakikalık ılık oturma banyoları, anüs bölgesindeki sfinkterin gevşemesine yardımcı olacak ve iyileşmenin hızlanmasına katkıda bulunacaktır. Ancak semptomların şiddetli olduğu ya da iyileşmenin geciktiği durumlarda uygulanacak bazı tedavi yöntemleriyle hastanın rahatlaması sağlanabilir.

1) Cerrahi Olmayan Yöntemler:
Lokal Uygulanan Nitrogliserin: Nitrogliserin içerikli kremler anal sfinkterin gevşemesine katkıda bulunmasının yanı sıra, yara bölgesine kan akımını arttırarak iyileşmeyi hızlandırırlar.

Steroid Kremler: Rahatsızlık hissinin giderilmesinde etkilidirler.

Botulin toksin tip A Enjeksiyonu: Günümüzde çok farklı amaçlar için kullanılan botoks yöntemi anal bölgeye uygulandığında buradaki kasları gevşeterek spazmı önler.

Tansiyon İlaçları: Bu ilaçlar ağızdan alınarak kullanılabileceği gibi etkilenen bölgeye sürülerek de uygulanabilir. Genellikle nitrogliserinin işe yaramadığı durumlarda ya da ciddi yan etkileri olduğunda kullanılır.

2) Cerrahi Operasyon: 
Eğer rahatsızlık, uygulanan birçok yönteme karşın iyileşmemekte ısrar ediyorsa ya da semptomlarınız oldukça  şiddetliyse hekiminiz bu yöntemi önerebilir. Cerrahi operasyon esnasında genellikle anal sfinkter kasının bir bölümü kesilerek spazm ve ağrının azaltılması, bu sayede iyileşmenin hızlanması amaçlanır. Cerrahi operasyonun, küçük de olsa dışkıyı tutamama gibi bir riski de mevcuttur.

Anal fissür için bitkisel tedaviler arasında venöz tonikler (güvercin ağacı, at kestanesi), venöz canlandırıcılar(çakal otu - Collinsonia canadensis), enflamatuar karşıtı ve sakinleştirici bitkiler (ebegümeci yaprağı, hatmi kökü), spazm önleyiciler (yabani yer elması), dışkıyı yumuşatan ve susuzluk karşıtı bitkilerdir (psilyum çekirdeği ve kabuğu, keten tohumu, kıvırcık labada, kaskara sagada). Hemoroid formülü de bu bitkilerden bazılarını içerir.

At kestanesi venöz (toplardamarla ilgili) tonik (güçlendirici) bir bitkidir, tentür ve tablet olarak alınabilir. Sinameki dışkıyı yumuşatır, çay olarak veya kapsül olarak tüketilebilir. Çakal taşı, venöz canlandırıcıdır. Tentür, kapsül ve tablet olarak alınabilir. Güvercin ağacı ise venöz toniktir, çay, tentür ve kapsül olarak alınabilir. 

Hidroterapi anal fissürler için faydalı olabilir. Leğen kemiği sıcak suyun içinde kalacak şekilde oturma banyoları yapılır. 10 – 15 dakika sıcak suda oturularak hemoroid veya anal fissürde rahatlama sağlanabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye