Ankiloz - Sebepleri

Ankiloz, oynar eklemlerin hareket yeteneğinin tamamını ya da bir kısmını kaybetmesi olarak tanımlanabilir.

Ankiloz

Ankiloz, oynar eklemlerin hareket yeteneğinin tamamını ya da bir kısmını kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Bu rahatsızlıkta oynar bir eklem ile birbirine bağlı olan kemikler, birbirine kaynaşmış gibi olur, eklem katılaşır ve hareket yeteneğini kaybeder. 

Eklem katılığı çok şiddetliyse hareket yeteneği tümden kaybolur, ya da daha hafif durumlarda sadece hareket kısıtlılığı mevcuttur. Hastalığın şiddeti eklem dokularındaki ya da eklemin çevresini saran tendonlar ve/veya kaslardaki enflamasyonun (iltihabik ve yangısal durum) şiddetine bağlı olarak değişebilir.
Eğer ankiloza sebep olan dokular eklem çevresindeki kas ve tendonların enflamasyonu nedeniyle kaynaklanmaktaysa bu duruma "yalancı ankiloz” denir. Ancak hastalığın sebebi direk olarak eklemi oluşturan dokunun bozulmasına bağlıysa bu durum "gerçek ankiloz” olarak adlandırılır. Eğer inflamasyon, kemiklerdeki eklem uçlarının birbirine kaynaşmasına sebep olmuşsa ve hareket yeteneğini hemen hemen tamamen kısıtlıyorsa bu duruma "tam ankiloz” adı verilir.

1)Romatizmal Hastalık: Bu durum genellikle romatoid artrit ya da osteoartrit gibi romatizmal bir hastalık nedeniyle meydana gelebilir. Romatizmal hastalıklarda görülen konnektif bağ dokusunun sürekli enflamasyonu, sinoviyal zarın (eklem aralığını dolduran sinoviyal sıvıyı saran zar), kıkırdak dokusunun ve kondral kemik dokularının yapısını bozarak hasar verir. Meydana gelen bu hasar sonucunda ise eklem hareket yeteneğini kaybederek katılaşır.

2)Genetik: Bazı araştırmacılar, ankilozanın bir "gen mutasyonu” sonucu oluşabileceğini düşünmektedirler. Bazı araştırmalar sonucu, "ank geni”  olarak adlandırılan bir genin gereğinden fazla osteoblast (bir çeşit kemik hücresi) üretimine neden olarak bu hastalığa yol açabileceği akla gelmiştir.

3)Yaralanma ya da Travma: Yaralanma ve travmaların da bu hastalığa yol açabileceği düşünülmektedir.  Yapılan araştırmalarda tekrarlayan kanama durumlarının bu hastalığın meydana gelmesi riskini arttırdığı görülmüştür.

4) Enfeksiyon: Özellikle kemiklere, bağ dokuya, kıkırdaklara, eklem sıvısına ve eklemin içerisindeki sinirler ile kan damarlarına zarar veren bazı enfeksiyonların, bahsedilen yapılara hasar vererek ankilozanın meydana çıkmasını sağlayabileceği düşünülmektedir.

5) Hareketsizlik: Uzun süre hareketsizlik ya da vücudun bir bölgesinin kullanılmaması durumunda da kullanılmayan kemikler birleşerek ankiloz meydana gelebilir. Özellikle uzun süre yatağa bağımlı kalan hastalarda ya da tekerlekli sandalye kullananlarda ekstremitelerin (kol, bacak gibi) hareket yeteneklerini giderek kaybettikleri görülmüştür.

Ankilozun başlıca üç belirtisi vardır:

1)Kemiklerdeki eklem uçlarının birbirine kaynaşması 
2)Katılaşmış eklemler
3)Eklemlerin hareket yeteneğinin tümünü ya da bir kısmını kaybetmesi

Eğer hastalık başlangıç aşamasındaysa fiziksel egzersiz ya da fizik tedavi oldukça işe yarayabilir. Ancak semptomların fizik tedaviyle iyileşemediği durumlarda cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Bunların haricinde hastalığın semptomlarını hafifletmek için alternatif terapi yöntemlerini de deneyebilirsiniz.
Eğer çenenizi açıp kapatırken tıklama sesi geliyorsa (çene ankilozu), birkaç egzersizle rahatlama hissedebilir ve ileri aşamadaki ağrılardan korunabilirsiniz. Dilinizi damağınızda götürebildiğiniz en arka noktaya değdirin. Dilin bağlantısını kesmeden ağzınızı açabildiğiniz kadar açın. İki sayı boyunca nefes alırken dört sayıda verin. Kapatın ve 10 kere tekrarlayın.

Bir başka egzersiz çenenin etrafındaki bağ dokuyu güçlendirir. Bir yumruk yapıp çenenizin altına koyun. Ağzınızı yavaşça açmaya çalışırken yumruğunuzu bastırın. 10 saniye bekleyin. Bırakın ve 10 tekrar yapın.

Çenenin kenarlarını esnetmek eklemin etrafındaki kasları rahatlatacaktır. Bir yumruk yapın ve çenenin sol tarafında, eklemin altına bastırın. Çenenizin yumruğa karşı direnmesine izin verin. 10 saniye boyunca tutun. 10 tekrar yapın ve çenenin sağ tarafına geçin.

Kasların daha da çok rahatlaması için çenenin iki tarafına birer parmakla eşit basınç uygulayın. Çeneyi yavaşça açın ve tıklamasına izin vermeyin. Tıklarsa bırakın ve tekrar başlayın.

Çene rahatladığında çeneyi başparmak ve işaret parmağı arasında gevşekçe tutun. Çeneyi iki yana sallayarak rahatlamasını sağlayın. Bu egzersizleri günde bir kez veya çenenizi iyi hissettirene kadar yapın. Bu sayede çeneniz rahatlayacak ve daha düzgün bir şekilde çalışacaktır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye