Ankilozan Hiperostoz - Nedir

Omurga bölgesinde meydana gelen bu hastalığın aslında osteoartritin bir türü olduğu düşünülmektedir.

Ankilozan Hiperostoz

"Ankilozan hiperostoz hastalığı”, "Forestier hastalığı” ya da "yaygın ideopatik iskelet hiperostozu” olarak da adlandırılmakta ya da DISH kısaltmasıyla anılmaktadır. Omurga bölgesinde meydana gelen bu hastalığın aslında osteoartritin bir türü olduğu düşünülmektedir. 

DISH, omurganın etrafındaki bağların (ligamentlerin) kalsifikasyonu (kireçlenmesi) ya da ossifikasyon (yeni kemik oluşumu) sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bağların kalsifikasyonu simetrik olarak başlamakla beraber ilerleyici tiptedir ve rahatsızlık zamanla şiddetlenebilir . DISH ayrıca tendonlarda da enflamasyona (iltihap, yangı) ve kalsifikasyona neden olabilir.

Bu rahatsızlık en az üç veya üçten fazla omuru (omurga kemiği) etkiler. Erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülmesiyle beraber, 50-60 yaşları arasındaki kişilerde de, diğer yaş gruplarına nazaran daha sık görülür. 

DİSH’in meydana geliş nedeni halen tam olarak bilinememekle beraber, bazı faktörlerin hastalık riskini arttırdığını düşünmektedirler. Risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

Cinsiyet: Bu rahatsızlık, kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülmektedir.

Yaş: Özellikle 50 yaş üstündeki kişilerin, daha genç gruba göre hastalık geliştirme riskleri daha yüksektir.

Diyabet: Özellikle tip 2 diyabet görülen kişilerde DISH gelişme riski, sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Ayrıca vücuttaki insülin seviyesinin artması da bir risk faktörü olarak düşünülmektedir.

Bazı İlaçlar: Özellikle retinoidler olarak bilinen, A vitamini türevi olan ilaçların kullanımının, rahatsızlığın görülme sıklığını arttırdığı görülmüştür. Ancak A vitamini takviyesi kullanan kişilerde rahatsızlığın sıklığının değişip değişmediği bilinmemektedir.

Yukarıda sayılanların haricinde obezite, bazı kalp rahatsızlıkları ve hipertansiyonun da hastalığın gelişim riskini arttırdığı düşünülmektedir.

DİSH, bazı kişilerde belirti vermeyebilir. Ancak semptom verdiğinde daha çok bel bölgesinin üst tarafındaki omurga bölgesini etkilemektedir. Semptomlarından bazıları şunlardır:

Tutukluk: Omurgadaki tutukluk özellikle sabahları daha belirgin olmakla beraber günün diğer zamanlarında da kendini gösterebilir.

Ağrı: Özellikle sırtta, omurganın etkilenen bölgelerinde ağrı meydana gelir. Bunun haricinde omuzlar, dirsekler, dizler ve topuklar gibi diğer bölgelerde de ağrılar görülebilir.

Hareket yeteneğinin azalması: Bu durum özellikle bir yandan diğer yana esneme hareketleri yaparken kendini belli eder.

Yutkunma güçlüğü ya da seste çatallaşma: Eğer DISH boyun bölgesini etkiliyorsa bu semptomlar görülebilir.
DISH için kesin bir tedavi yöntemi olmamakla beraber, özellikle ağrı ve tutukluk gibi semptomları azaltabilmek için bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Tedavide ikinci amaç ise hastalığın ilerleyişini önlemektir.

DISH ile obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkların ilişkisi olabileceğinden, bahsedilen hastalıkların tedavisinin, DISH gelişimini engelleyebileceği ya da yavaşlatabileceği düşünülmektedir. 

Ağrı Tedavisi: Bu rahatsızlığa karşı uygulanabilecek ağrı tedavisi de tıpkı diğer eklem hastalıklarında uygulanan ağrı tedavileri gibidir. Genellikle basit ağrılar için non-steroidal anti enflamatuar ilaçlar tercih edilirken, daha şiddetli durumlara karşı kortikosteroidler tercih edilebilir.

Tutukluğa Karşı Tedavi: Fizik tedavi yöntemlerinin, DISH’in neden olduğu tutuklukları azaltabileceği düşünülmektedir. Egzersizin eklemlerdeki hareket yeteneğini arttırabileceği sanılmaktadır. Bu nedenle özellikle DISH tedavisinde işe yarayabilecek egzersiz çeşitleri hakkında hekiminize danışabilirsiniz.

Cerrahi Operasyon: Semptom şiddetinin çok yoğun olduğu durumlarda cerrahi operasyon tercih edilebilecek bir yöntemdir. Özellikle boyun bölgesindeki kemikleşme, yutma ve nefes alma gibi hayati fonksiyonların yerine getirilmesinde zorluk meydana getiriyorsa, cerrahi operasyon bu konuda kesin çözüm olabilir.
Hastalık sırasında karşılaşılan tüm ağrı ve sertlikleri iyileştirmek ve hastalığın gelişimini engellemek için şu adımlar uygulanabilir:

Düzenli egzersiz: Yürümek ya da yüzmek gibi düzenli aerobik egzersiz, dayanıklılığı artırır, vücudu daha atik kılarak hastalıkla savaşmanıza yardımcı olur. Bir egzersiz programına başlamadan önce fizyoterapiste ya da doktora danışmanız tavsiye edilir. 

Kilo kontrolü: İstenen kiloya gelmek ve bunu korumak önemlidir. Obezite ankilozan hiperostozla ilişkili olduğu için kilo vermek hastalığın ilerlemesini engelleyebilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.

Isı uygulamak: Bu hastalıktan etkilenen bölgelere sıcak torba uygulamak ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Yanma riskini azaltmak için ısının çok sıcak değil ılık olmasına dikkat edin.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye