Migren genellikle çocukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar. Genel olarak migren atakları esnasında aşağıdaki belirtilerinden hepsi veya bazıları görülebilir:
- Başın bir tarafını veya her iki tarafını etkileyen orta şiddetli veya şiddetli ağrılar
- Zonklayıcı baş ağrıları
- Fiziksel aktivitelerle kötüleşen ağrı
- Günlük aktivitelerinizi etkileyen ağrı
- Kusmaya yol açabilen mide bulantıları
- Işığa ve sese karşı hassasiyet
Migren, tedavi edilmediği takdirde genellikle 4 saat ila 72 saat arasında sürebilir fakat baş ağrılarının sıklığı, kişiden kişiye göre değişebilir. Migren ağrıları bir ay içerisinde birkaç defa veya daha az sıklıkta ortaya çıkabilir.
Tüm migren ağrıları aynı değildir. Birçok kişide daha önce "genel migren” adı verilen aurasız migren ağrıları görülür. Bazı kişilerde ise daha önceleri "klasik migren” adı verilen auralı migren gözlemlenir. Auralar, gözde ani ışık çakmaları gibi görüş değişikliklerini, kol ve bacaklarda karıncalanma hissini içerir. Aura olsa da olmasa da baş ağrıları ortaya çıkmadan saatler veya bir gün önce, bir ya da birden fazla ön belirti (prodrom) kendini hissettirebilir. Bu ön belirtiler şunlardır:
- Sevinç veya aşırı enerji hissi
- Tatlı krizleri
- Susuzluk
- Sersemlik hissi
- Asabiyet veya depresyon
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir
Migren, genellikle teşhis ve dolayısıyla tedavi edilemeyen bir rahatsızlıktır. Migren belirtileri gözlemleniyorsa, atakları ve bu atakların nasıl tedavi edildiği not edilmelidir. Daha sonra baş ağrılarını ve uygulanabilecek tedavi planını konuşmak üzere, doktordan bir randevu alınır. Baş ağrısı geçmişi olsa dahi, ağrıların düzeninde veya şeklinde bir değişiklik oluşursa doktora danışılmalıdır. Aşağıdaki belirtilerin görülmesi halinde derhal doktorla görüşülmeli veya acil servise gidilmelidir. Çünkü belirtiler bazı ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir:
- Ani ve aşırı şiddetli baş ağrısı
- Yüksek ateş, boyun tutulması, ciltte kızarıklık, zihinsel bulanıklık, nöbet, çifte görme, güçsüzlük, uyuşukluk hissi veya konuşmada güçlükle birlikte ortaya çıkan baş ağrısı
- Baş yaralanmalarından sonra ortaya çıkan baş ağrıları (özellikle baş ağrıları kötüleşiyorsa)
- Öksürük, çaba sarf etme, zorlanma veya ani hareketler ile kötüleşen kronik baş ağrısı
- 50 yaş üzeri kişilerde yeni ortaya çıkmaya başlayan baş ağrıları
Teşhis
Eğer hastada genel migren sorunu varsa veya ailesinde migren rahatsızlığı olan birisi varsa doktor medikal geçmişe ve yaptığı fiziksel incelemelere dayanarak migrene teşhis koyabilir. Eğer baş ağrıları anormal, şiddetli ve aniyse, doktor ağrılara neden olabilecek diğer rahatsızlıkların ihtimalini ortadan kaldırmak için bazı testler önerebilir.
- Bilgisayar destekli tomografi (CT): Bu görüntüleme prosedürü beynin kesitsel görüntüsünü sağlamak amacıyla bir seri bilgisayar destekli röntgen ışını kullanır. Bu sayede doktorlar, baş ağrılarına neden olabilecek tümörleri, enfeksiyonları ve diğer muhtemel sağlık sorunlarını teşhis edebilir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR): MR testi, beynin detaylı kesitsel görüntüsünü sağlamak amacıyla radyo dalgaları ve güçlü mıknatıslar kullanır. MR testiyle doktorlar tümörleri, inmeleri, damar genişlemelerini, nörolojik hastalıkları ve diğer beyin anormalliklerini tespit edebilir. MR testi aynı zamanda beyne kan taşıyan kan damarlarının incelenmesinde de kullanılabilir.
- Omurilikten su alma (bel ponksiyonu): Doktor baş ağrılarının nedeninin beyin zarı ve beyin-omurilik sıvısı iltihabı olan menenjit olduğunu düşünüyorsa omurilikten sıvı alınmasını önerebilir. Bu prosedürde, laboratuvar analizi için beyin-omurilik sıvısından örnek almak amacıyla ince bir iğne bel bölgesindeki iki omurga arasında yerleştirilir.