Aşırı Cep Telefonu Kullanımı Gençlerin Uykusunu Etkiliyor

Fazla bilgisayar ve cep telefonu kullanımı stres, depresyon ve uyku sorunlarına sebep olabiliyor.

Aşırı Cep Telefonu Kullanımı Gençlerin Uykusunu Etkiliyor

Cep telefonunu ve bilgisayarları aşırı kullanan gençlerde uyku bozuklukları, stres ve akıl hastalıkları riski önemli derecede artıyor. Araştırmacılara göre kamu sağlığı önlemleri bu teknolojilerin sağlıklı kullanımıyla ilgili bilgileri de içermeli. Gothenburg Üniversitesi’nde bilgisayar ve cep telefonu kullanımının genç yetişkinlerin akıl sağlığı üzerinde etkileri 4 ayrı çalışmada incelendi.

20-24 yaşları arasında 4100 kişiyle yapılan anketler ve bu teknolojileri aşırı derecede kullanan 32 gençle yapılan röportajları içeren bu çalışmalar, etkilerin stres, uyku bozukluğu ve depresyon belirtileri şeklinde görüldüğünü ortaya koydu. Etkiler hem nicelik hem nitelik olarak incelendi ve katılımcılar bir yıl boyunca takip edildi. 

Sonuçlara göre aşırı cep telefonu kullanımı erkeklerde uyku problemlerine, hem erkeklerde hem kadınlarda depresyon belirtileriyle ilişkilendirildi. Cep telefonu üzerinden sürekli erişilebilir olan kişilerin en çok stres şikayeti yaşayanlar olduğu görüldü. Mola vermeden sürekli bilgisayar kullanmak da kadınlarda stres, uyku problemi ve depresyon belirtileri riskini artırıyor. Erkeklerde ise aynı sebepler depresyon belirtileriyle ilişkili bulundu. Özellikle de düzenli olarak geç saatte bilgisayar kullanımı bu etkilerle alakalı.

Aşırı cep telefonu ve aşırı bilgisayar kullanımını birleştirmek sorunlarla ilişkiyi daha da güçlü kılıyor. Daha sağlıklı bir yaklaşım için bu teknolojileri kullanırken mola vermek, uzun kullanımdan sonra dinlenmek için zaman ayırmak ve sadece belli bir noktaya kadar başkaları tarafından ulaşılabilir olmak gerekiyor. 

Elektromanyetik alanların uykuyla olan etkisi sadece cep telefonu ve bilgisayarla sınırlı değil. Vücudun elektromanyetik alanıyla girişim yapan ve kendi elektromanyetik alanlarını yaratan eşyalar uyku düzenini bozabiliyor. Bunlar arasında elektrikli battaniyeler, elektrikle ısınan su yatakları, yatağın başında bulunan elektronik saatler, elektrik hatları ve jeneratörler bulunmakta. 

Elektromanyetik kirliliğin uykudaki etkisini en aza indirmek için radyo, alarm, saat, televizyon ve bilgisayar gibi tüm elektrikli aletlerin yataktan en az 2 metre uzakta olması öneriliyor. Elektrikli battaniyeler ve ısıtıcıların kullanılmaması, yatmadan önce tüm elektronik aletlerin fişinin çekilmesi tavsiye edilmekte. Önerilere göre yatak çerçevesi ahşaptan olmalı ve uzun metal parçalar içermemelidir. Döşek ve bazada da metal sarmallar bulunmamalıdır. Su yataklarından uzak durulmalı, direk garajların, yakıt depolarının ve çelik kirişlerin üstünde uyunmamalıdır. 

Uykusuzluk durumunda kendi kendine yürütülebilecek alternatif terapiler arasında biofeedback, güdümlü imgeleme, Çigong ve Tai Chi bulunur. Tüm vücudun suya batırıldığı banyolar (Immersion Bath) veya vücudun soğuk suyla ıslatılmış çarşaflara sarılması (Wet Sheet Pack) işe yarayan hidroterapi yöntemleridir. Havuç, ıspanak, marul ve kereviz suları uyku bozukluklarına karşı etkilidir. 

Işık terapisinin de uyku bozukluklarının tedavisinde faydalı olduğu görülmüştür. 3 saatlik ışık tedavisi ve devamında damardan verilen B12 vitamini (günde 5 – 6 mg) günlük melatonin salgılanmasını düzene sokarak uyku rahatsızlıklarını iyileştirmede efektif olabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye