Eğer kolonoskopi ve biyopsi gibi yöntemlerle Baret özofagusu teşhisi konulmuşsa bu aşamadan sonra yapılması gereken temel adımlar reflünün özofagusa daha fazla zarar vermesini önlemektir. Bunun için ufak hayat tarzı değişimleri ve ilaç tedavisi ilk seçenek olacaktır.
Yapılması gereken hayat tarzı değişimleri:
- Öncelikle değişim diyet ile başlamalıdır. Yağlı yiyecekler, çikolata, kafein, aşırı baharatlı gıdalar ve nane reflüyü şiddetlendirebilir.
- Alkol, yüksek kafeinli içecekler ve sigara kullanımından kaçınılmalıdır.
- Kilo kaybı da önemlidir. Obezite, reflü riskini arttırır.
- Yastığınızın yüksekliğini arttırmak ya da yatağınızın seviyesini değiştirerek baş kısmının yatay seviyeden daha yukarı gelmesini sağlamak, mide içeriğinin özofagusa kolaylıkla geçişini bir nebze olsa da önleyebilir.
- Öğünlerin üzerinden 3 saat gaçmeden hemen yatağa uzanmayınız.
- Aldığınız tüm ilaçları bol su ile birlikte alınız.
Yukarıda bahsedilen hayat tarzı değişikliklerinin haricinde, hekiminiz gastroözofageal reflü tedavisinde de kullanılan ilaçları reçete edebilir. Bu ilaçlardan bazıları:
Mide asidini nötralize eden antasitler: antasitler olarak bilinen bu ilaçlar midedeki asidi nötralize ederler, ancak tek başlarına özofagus enflamasyonunu gideremezler. Bunun haricinde kabızlık ya da ishal gibi yan etkileri de sıklıkla görülür.
Midenin asit üretimini azaltan ilaçlar: Histamin reseptör blokörleri grubundaki bu ilaçlara birkaç örnek: Simetidin, Famotidin vs..
Asit üretimini bloke eden ve yemek borusundaki hasarı azaltan ilaçlar: Bu gruptaki ilaçlar proton pompası inhibitörleri olarak adlandırılıp, genellikle en sık reçete edilen ilaçlardır. Ör: Omeprazol, Lansoprazol vs..
Promotilite Ajanları: Alınan gıdaların mideden bağırsağa daha hızlı geçişini sağlayarak midenin boşalma süresini hızlandıran ilaçlardır. Bu nedenle midedeki gıdalar özofagusun altındaki sfinktere basınç yapmayacak ve reflü riski azalacaktır.
Yukarıda bahsedilen ilaçlar ve yaşam tarzı değişikliklerinin haricinde sadece Barrett sendromunun tedavisine özel olan ilaçlar de mevcuttur. Bu yöntemler ise şunlardır:
Fotodinamik Terapi: Endoskopi cihazının ucuna yerleştirilen bir lazer cihazı ile özofagusta hücre değişiminin olduğu bölge hedeflenir ve sadece değişim geçirmiş hücreler harap edilerek normal hücrelere zarar verilmez. Bu prosedürden önce hastaya verilen Photofrin adlı ilaç, hücrelerin ışına daha duyarlı olmasını sağlar.
Cerrahi Operasyon: Bilhassa Baret sendromu nedeniyle kanserleşmenin meydana gelmesinden şüpheleniliyorsa uygulanılabilecek bir yöntemdir. Uygulanan cerrahi yöntemle özofagusun büyük bir kısmı çıkarılır.
Endoskopik Mukozal Rezeksiyon: Bu yöntemde sadece renk değişimi gösteren bölgeye müdahale edilir.