Uyku yöntemleri hem anne babalar hem de meslekten uzmanlar arasında çok tartışmalı bir konu. Kimisi önce ağlasın, kimisi de anne babanın yatağı yöntemini öne çıkarıyor. Ama meseleye her iki taraftan bütüncül bir bakış akısıyla bir kez daha bakmanın faydası var.
Birlikte Uyumak
Çocuk aile bağlarını daha sıkı tutmaya yönelik bir ebeveynlik anlayışını takip edenler ya çocuklarını yataklarına alıyor, ya da onları aynı odada ayrı bir yatakta yatırıyor. Birçok çocuk uyku stratejileri gibi birlikte uyuma yönteminin de iyi ve kötü yanları var.
Bu fikre karşı olanlar birlikte uyuyan bebeklerin boğulma tehlikesiyle yüz yüze olduğunu ileri sürüyor. Bu, aslı olmayan bir efsane. Eğer yatakta sigara içmek, aşırı alkol tüketmek, uyuşturucu kullanmak gibi bir alışkanlığınız yoksa ve yatağınız yeterince sertse bebek yatakta emniyet içindedir. Fakat çocukla birlikte koltukta veya kanapede uzanmak tehlikeli olabilir.
Birlikte uyuma taraftarları çocuğun bu şekilde özgüvenli, bağımsız ve sosyal bir insan olarak yetiştiğini söylüyor. Birlikte uyumanın çocuğun kişiliğini nasıl etkileyeceğini tam olarak anlamak için biraz beklemek gerekiyor tabi, en azından çocuk büyüyene kadar. Fakat anne baba ile çocuk arasındaki bağın güçlenmesi onları özgüveni yüksek bir anne baba haline getirebilir.
Birlikte Uyumanın İyi Yanları
- Daha çok uyku– Birlikte uyuyan bebekleri gece içinde emzirmek daha kolaydır, bebeğin gece beslenmesine ihtiyaç duyduğu ilk aylarda anne babanın uykusu böylece daha az kesilir.
- Daha çok bağ kurma vakti – Birlikte uyumak bebeğinizle daha yakın bir ilişki geliştirmek ve onunla geçirdiğiniz vakitten daha çok zevk alma fırsatları yaratır.
- Basit Yollarla Rahatlatma – Birlikte uyuma bebeğinizin ihtiyacını daha çabuk karşılamanıza yardımcı olur ve gece uyandıklarında daha çabuk uykuya dalar ve daha az ağlarlar.
- ABÖS Riski azalır – Araştırmalar gösteriyor ki birlikte uyuyan bebeklerde ani bebek ölüm sendromu riski daha azdır.
Birlikte Uyumanın Kötü Yanları
- Daha az dinlenme - Bebekle yatak paylaşmaya alışmak zaman alır ve anne babalar alışana kadar uykularını alamayabilirler.
- Ebeveyn için daha az özgürlük – Anne babalarıyla uyumaya alışkın bebekler, başka birinin gözetiminde uyumakta güçlük çekebilir. Ayrıca birlikte uyumaktan yalnız uyumaya geçmek zordur ve artık kimse için faydası yokken sizi birlikte uyumaya mahkum edebilir.
- Aşırı Bağımlı Bebek - Uyumak için annesinin yardımını alan bebekler ileriki yaşlarında bile doğal bir şekilde uyandıklarında uyumak için anne babanın yardımını isterler.
- Birleşmenin Zorlaşması – Birlikte uyuma uygulaması anne babanın yatakta sevişmekten ödün vermesine neden olmaktadır. Yaratıcı olmanın yolları varsa da, bir bebeğinizin olması çoğu zaman yaratıcılığın önüne geçer.
Uyku Eğitimi
Uyku eğitimi bebeğinize kolayca uykuya dalmayı ve ileride de gece boyunca uykuda kalmayı öğretmeyi içerir. Birçok uzman "bütün gece uyumayı" kesintisiz olarak 5 saat uyumak olarak tanımlarlar. Uyku eğitimi almış olan bebekler kendi odalarında kendi yataklarında uyurlar. Birlikte uyuma uygulamasını benimseyen aileler de kuşkusuz bu yolu seçebilirler. Uyku eğitimi genelde şunları içerir:
- Gece ve gündüz döngülerine dikkat ederek bebeğin biyolojik saatine uygun bir rutin tesis etmek için birlikte uyumak, uyanmak ve yemek yemek.
- Bebek için dikkat dağıtıcı nesnelerin olmadığı sessiz, güvenli ve ayrı bir yatak odası.
- Her gece sıcak banyo, birlikte geçirilen sessiz bir vakit veya emzirme vakti gibi her gece yapılan bir uyku öncesi rutin takip etmek.
- Bebeklere kendi kendilerine kimse eşlik etmeden, sallamadan veya kafası düşecek kadar uykulu olmadan uyumayı öğretmek.
Uyku eğitimi çok çeşitli şekillerde verilebilir, ama işin özü rutinlere erkenden başlamak ve ısrarlı olmaktır. Birçok bebek (uyku düşmanları da dahil olmak üzere) bu yöntemlere kötü bir şöhret kazandıran haylazlık ağlamaları olmadan dört aylık gibiyken rutinlere uyum gösterebiliyorlar. Yaşçca daha büyük bebekler (özellikle altı ayı geçmiş olanlar) birlikte uyuma alışkanlıklarından vazgeçirilmeye çalışırken biraz ağlayabilirler, ama genelde 3 gece içinde ağlayarak yeni rutine alışırlar.
Uyku eğitimini eleştirenler bebeğin ağlaya ağlaya uyumasına izin vermenin zalimlik ve kalpsizlik olmakla kalmayıp bebeklerin duygusal gelişimlerine zarar verdiğini, gereksiz ve hatta zararlı fiziksel strese neden olduğunu ileri sürüyorlar.
Taraftarlar ise uyku eğitiminin iyi uyku alışkanlıkları yaratmanın, tüm aile için sağlıklı ve dinlenmeye izin veren bir ortam yaratmanın anahtarı olduğunu söylüyorlar. Aç, hasta, altı dolu veya başka bir şekilde fiziksel bir yardıma ihtiyacı olmayan bir bebeğin kendini uykuya daldırmadan önce azıcık ağlamasına izin vermek normaldir ve bir işkence sayılamaz. Birçok uyku eğitim yöntemleri "hiç ağlamasın" veya çok az ağlasın seçeneklerini de içermektedir. Bu yöntemleri kullanan anne babalar genelde bebeklerin kendi başlarına uyuyamayacak kadar stresli olup olmadığını anlayabilirler.
Uyku Eğitiminin İyi Tarafları
- Daha çok uyku– Uyku rutini tesis edildiğinde bütün aile daha uzun kesintisiz uykular çekebilir.
- Daha uslu bebekler – Uyku eğitimi almış olan bebekler anne babaları olmadan nasıl uyunacağını bilirler, bu yüzden daha iyi dinlenir ve yeterli miktarda beslenirler. Bunlar da bebeğin daha uslu olmasını sağlar.
- İyi ayrılık = iyi bağ – Ebeveynlik sürekli dikkatinizi çocuğunuza vermek ve sürekli onunla bağlantı içinde olmayı gerektirir. Fişi çekebilmek, kendinizi şarj edebilmek uyanık vaiktelr için daha yakın bağ kurma imkanı tanıyor.
- Mutlu anne - (ve tabi ki mutlu baba). İyi dinlenmiş anne ve babalar çocuklarına karşı daha ilgili olabilirler, daha iyi kararlar verir, daha sabırlı olabilir ve anne babanın keyfini daha çok çıkarabilirler.
Uyku Eğitiminin Kötü Tarafları
- Erken İş Yükü – Bir rutin tesis etmek için uğraşılan ilk günlerde (yeni anne olmuş kadın hala doğumun, çocuk emzirmenin ve bebek sahibi olmanın etkisini ve yorgunluğunu üzerinden atamamışken) daha az uyku uyor ve geceleyin bebeği beslemek için uyanmak yüzünden daha çok stres yaşar.
- Daha çok disiplin - Rutinlerin tesis edilmesi vakit ve sabır ister. Denemelerin ilk haftasında bebek sanki hiç öğrenemeyecek gibidir. Bu işi daha önce yapmış olan birinden akıl almak faydalı olabilir.
- Daha az esneklik- Bebekleri rutine alıştırmak için o rutine uymak gerekir. Geceleri dışarı çıkarken bebeklerini yanında götürmek isteyen anne babalar veya rutini takip etmekten sıkılabilecek kişiler için uygun bir yöntem olmayabilir.
- More Gear – Birlikte uyumak kendi yatağınızda olmak demektir. Rutine alıştırılan bebekler kendi odalarındaki bir beşikte uyurlar. Beşiğe ek olarak bir bebek monitörüne ihtiyacınız olduğu gibi, ışığı kesen perdeler de gerekebilir.
Size Doğru Gelen Bir Uyku Stratejisi Seçin
Hem birlikte uyumanın hem de uyku eğitiminin iyi ve kötü yanları var. Çocuğun anne babası kimse değil de siz olduğunuz için başka kararlarda olduğu gibi uyku konusunda da size doğru geleni, içinizi rahat ettiren yöntemi seçmelisiniz. Bu konuda yanlış veya doğru yol yoktur, sadece sizin ve bebeğinizin işine yarayan yöntem diye bir şey vardır. Bir tarafıda seçmeyip ikisi arasında da bir yol seçebilirsiniz. Etrafınızdaki kişilerin baskılarına kulak asmayıp kendi kararınızı kendiniz verin ve ışıkları kapatın.