Çocuk Sağlığında Alerjiler ve Antibiyotikler

Çocuklarının sağlıklarını korumak isteyen ebeveynler mantıklı medikal tercihler yaparak hastalıkları önlemek için adım atabilirler.

Çocuklarının sağlıklarını korumak isteyen ebeveynler mantıklı medikal tercihler yaparak hastalıkları önlemek için adım atabilirler. Aşıların ve antibiyotiklerin çok yoğun kullanımının hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlıklarını kötü etkilediği görülmüştür. Gıdalara alerjiler ve ilaçlar da çocukların hastalıklarla savaşma yeteneğini azaltır. Alternatif terapiler virüslere saldırmak veya belirtileri bastırmaktansa bağışıklık sistemini güçlendirmek için çalıştıklarından uzun dönemde daha fazla fayda sağlayabilir ve daha az yan etkilere sebep olurlar.

Alerjiler
Araştırmacılar ve doktorlar tekrarlayan kulak enfeksiyonları ve saman nezlesi, astım, egzama gibi alerjik durumlar arasında bir bağlantı bulmuştur. Süt ürünleri ve buğday gibi belirli gıdalara karşı alerjiler bazı çocuklarda kulak enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Gıda alerjileriyle ilişki gösteren klinik işaretlerden biri kulağın dış kanallarında üretilen aşırı kıl ve kulak kiridir. Bu vakalarda genç hastalar genellikle alerji yaratan gıdanın beslenmeden çıkarılmasıyla iyileştirilebilirler. Alerjik bir kişiyi tedavi ederken doktorun amacı çocuğun maruz kaldığı alerjik yükü (yani çocuğun alerjik olduğu maddeyi) mümkün olduğunca azaltmaktır. Bu sayede alerjenlerle savaşmaktan yorgun düşmüş bağışıklık sistemi kendini toparlar ve hastalıklarla savaşmaya devam edebilir.

Antibiyotikler
Enfeksiyonların modern tıpta tedavisi antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotikler genellikle 10 gün için yazılır ve başladı mı bitirilmesi gerekir. Çünkü aksi durumda bakteriyel enfeksiyon tekrarlayabilir ve ikinci seferde tedavi edilmesi daha zordur. Ancak çocuk sağlığı literatürü antibiyotiklerin kulak enfeksiyonlarının tedavisinde hayal kırıklığı yarattığı vakalarla doludur. Kopenhag Üniversitesi’nde yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre hastaların %88’i antibiyotiklere ihtiyaç duymaz ve antibiyotik almayan grupta kulak enfeksiyonlarının tekrarlama oranı, alanlara göre düşüktür. Çocuklarda kulak enfeksiyonlarının belirtilerinin görüldüğü ilk veya ikinci günde antibiyotiğe başlanması durumunda çocuğun bir ay içinde tekrar kulak enfeksiyonu yaşayacağının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. 

Antibiyotikler bağırsaklardaki doğal bakterilerin dengesini bozar ve kronik antibiyotik kullanımı maya mantarı enfeksiyonlarına yol açabilir. Doktorlara göre antibiyotikler sadece yaşamı tehdit eden durumlarda kullanılmalıdır. Eğer kulak zarının arkasında iltihap varsa veya temporal kemik  apsesi mevcutsa antibiyotik kullanımı şarttır. Ancak bu durumlar nadir görülmektedir. Kulakta akıntı varsa ve bakteri kültürünün pozitif olması da kısa süreli antibiyotik kullanımını gerektirir ancak bunun sonrasında probiyotikler kullanılmalıdır. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye