Yaygın düşüncenin aksine çocuklar, migren dahil ciddi baş ağrıları yaşayabilmektedir. Migren hastası olan ebeveynlerin çocukları bu tip baş ağrıları geliştirme riskine daha açıktır. Las Vegas, Nevada’dan Tıp Doktoru Robert Milne’e göre "Bazen bu migren durumları, bir yetişkine göre çocuklarda daha farklı biçimler alabiliyor. Örneğin baş ağrısı lokalize bir ağrıdan ziyade belirsiz olabiliyor veya ortada bir baş ağrısı da olmayabiliyor. Bunun yerine çocuk bulantı, sersemlik veya baş dönmesi belirtileri yaşayabiliyor.” Dr. Milne, araç tutmasına meyilli olan çocukların migrene yetişkinler kadar açık olduğunu belirtiyor.
Eğer çocuğunuzun baş ağrısı şikayeti olduğundan şüphe ediyorsanız duruma karşı hassas olun. "Problem üzerine çok odaklı olarak çocuğun gerilimini ve korkusunu arttırmak suretiyle problemi daha da kötüleştirmemek önemli” diyor Dr. Milne. "Bir yanda bu durumu şefkat ve sempati ile ele alırken diğer yanda çocuğun bu ağrıyla bireysel olarak baş edebilme mekanizmaları geliştirmesine olanak verin.” Ebeveynler, çocuklarında baş ağrısına neden olan temeldeki durumları aşağıda belirtilen yöntemlerle önleyebilir:
- Çocuğun baş ağrılarının bir günlüğe kaydedilmesi. Baş ağrısı meydana gelmeden önce çocuğun ne yediğini not alın. Aynı zamanda çocuğun yaptığı her faaliyeti veya yaşadığı gerilimi, ayrıca çevresel toksinlere maruz kalma durumunu not alın. Böyle bir kayıt, çocukta baş ağrısını neyin tetiklediğine dair ipuçları sağlayacak ve bu sürece dahil olan faktörleri ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır.
- Çocuğun beslenmesini izleyerek çocukta var olan bir gıda alerjisinin veya hassasiyetin farkında olun. Ve bu gıdaları tespit ettiğinizde, bunları çocuğun beslenmesinden çıkarın. Her türlü şeker formunu çocuğun beslenmesinden çıkarın ve çocuğun mısır veya buğday gibi aynı gıda tipine dayalı olarak beslenmemesini sağlayın, çünkü beslenme içerisinde aynı tip gıdaların tekrarı baş ağrılarını ve diğer alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
- Çocuğunuzun düzenli bir uyku ve yeme düzenine sahip olmasını sağlayın.
- Çocuğunuzun spor yapmasını ve açık havada zaman geçirerek temiz hava teneffüs etmesini teşvik edin. Aynı zamanda çocuğunuzun gevşeme, okuma ve çizim yapma gibi sessiz faaliyetlerden keyif alma becerisi geliştirmesine yardımcı olun.
- Son olarak çocuğunuzun taşıdığı düşünceleri veya duyguları ne olursa olsun ifade etme becerilerini geliştirin, çünkü bunların bastırılması ek strese ve gerilime neden olabilir.