Çocuklarda parazit görülmesi ebeveynlerde korku ve utanma duygusu yaratabilir ancak iki tepki de alsında gereksizdir. Parazitler genellikle yaşıtlarla temastan dolayı geçtiğinden sosyal bir hastalık olarak görülebilirler. Parazitler ayrıca yemekten, kirlenmiş sudan ve evcil hayvanlardan da alınabilir.
Kılkurdu
2-10 yaşları arasındaki çocukların %80’ine kılkurdu bulaşır. Sık görülen belirtileri arasında huzursuzluk, gece uyuyamama, dişleri gıcırdatma, anal bölgenin kaşınması, karın ağrısı yer alır. Çocuklar dokundukları her şeye ve ağızlarına yumurtaları bulaştırabilirler. Bu yumurtalar yutulur ve kolonun alt kısmında çatlarlar. Hamile dişi geceleri dışarı çıkar ve anüsün etrafına binlerce yumurta bırakır ve döngü tekrarlanır. Parazitler sosyal ortamlarda bir çocuktan diğerine geçerler.
Geceleri çocuk uyurken rektal bölge kontrol edilerek parazitin işaretlerine bakılabilir. Bir bantı alın ve sabah ilk iş olarak çocuğun anal bölgesine yapışkan kısmını hafifçe dokundurup çekin. Daha sonra yapışkan olmayacak kısmı dışa gelecek şekilde katlayın ve doktora test yapılması için götürün.
Tedavisi için Dr. Lendon Smith sarımsak enemasını önermektedir. İki diş sarımsağı bir litre suda birkaç dakika boyunca kaynatın. Soğutun ve bir enema poşetine koyun. Çocuğun anal bölgesini kayganlaştırarak enemanın ucunu 2-3 cm kadar içeri sokun ve sıvının içeri girmesine daha sonra dışarı çıkmasına izin verin.
Bitkisel Tedavi: David Hoffman bir diş sarımsağın soyulmasını, iğneyle deşilmesini ve fitil gibi anüse yerleştirilmesini önerir. Bu yöntem yetişkinlerde işe yaramaktadır ancak çocukların katlanması zor olabilir.
Geleneksel Çin Tıbbı: Dr. Maoshing Ni parazitlerin neden var olduğuna bakarak tedaviyi gerçekleştirir. Eğer bağışıklık sistemi zayıfsa onu güçlendirir. Bazen kabak çekirdeği ve karpuz çekirdeklerinden oluşan bir tozu aloe verayla karıştırarak her sabah aç karnına alınmasını önerir.
Ayurvedik Tıp: Kudret narı, parazitleri öldürmekte çok etkilidir. Ağızdan alınan berberin, çekilmiş karabiber ile yenilen domates de faydalı olur.
Bitler
Bitler özellikle okul çağındaki çocuklarda yaygındır. En belirgin özelliği kafanın kaşınmasıdır. Yakından bakılırsa yetişkin bitler küçük gri renkli böcekler olarak saçların arasında görülebilir. Yumurtaları beyazdır ve saç köküne yakın bir noktaya yapışırlar. Yumurtaların kuluçka süresi 7-14 gündür dolayısıyla sabır ve tedaviye sadık kalmak önemlidir.
Tedavi amacıyla genellikle saçlar özel bir şampuanla yıkanır ve bir tarakla taranarak yumurtalar uzaklaştırılır. Ayrıca tüm kıyafetler, havlular ve nevresimler yıkanmalıdır. Yıkanamayan şeyler kuru temizlemeye verilebilir, plastik bir torbada 5-7 gün veya dondurucuda 2-3 gün bekletilebilir. Halılar ve oturma takımları elektrik süpürgesiyle süpürülmeli ve torbası dışarı atılmalıdır. Tüm saç ürünleri ve aksesuarları ya özel şampuanla ya da çok sıcak suyla yıkanmalıdır. Çok bulaşıcı olduğundan evde yaşayan diğer kişiler 2 hafta boyunca her gün kontrol edilmelidir. Evcil hayvanların ise tedavi edilmesine gerek yoktur.
Bit şampuanları hemen sonuç verirler ancak haftada birden fazla kullanımları önerilmez. Bir birim lavanta yağı ile üç birim zeytinyağı karıştırılarak kafa derisine uygulanabilir. Sonra saçı sirkeyle durulayarak yumurtalar da uzaklaştırılmış olur. Bunu özel tarakla saçı tarama yöntemi izlemelidir.