12 katılımcının alt bacak kası manyetik rezonans spektroskopisi ile 12 haftalık D vitamini takviyesi alımından önce ve sonra incelendi. Bu sayede fosfokreatinin yenilenme hızı ölçülerek mitokondriyal oksidatif fosforilasyon bulguları değerlendirildi. Hücrenin mitokondrisi fosfokreatin kullanarak adenozin trifosfat (ATP) oluşturuyor. Kas bu moleküle hareket etmek için ihtiyaç duyuyor. Fosfokreatinin kas kasılması sonrasında mitokondri tarafından hızla yenilenmesi, mitokondri veriminin arttığına bir işaret olarak görülüyor.
Araştırmacı Akash Sinha ve ekibi D vitamini tedavisinden sonra fosfokreatin yenilenme süresinde azalma gözlemlediler. Bu maksimum oksidatif fosforilasyonda artışa işaret ediyor. Araştırmacılara göre taramalar kasın çalışırken içinde ne olup bittiği konusunda yeni bir bakış sunuyor. D vitamini eksikliği yaşayan ve kas yorgunluğu görülen bu küçük grubu incelerken D vitamini seviyesi çok düşük olanların, artırıldığında kas verimliliğinin önemli derece yükseldiğini belirtiyorlar.
Dr. Sinha "Çalışmamızla ilk defa D vitamini ve mitokondri fonksiyonu arasında ilişki görülmüştür. Gördüğüm hastalardan %60’ı D vitamini eksikliği çekiyor ve özellikle kış ile bahar aylarında güneş ışığının az olduğu bölgelerde sadece güneş ışığından alınan D vitamini yetmiyor. Bu sebeple D vitamini tabletleri almak enerji seviyenizi, hücrenin içinden başlayarak yükseltebilir” demektedir.