İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre antibiyotik tedavisi alan tüberküloz (TB) hastalarında D vitamini takviyesinin faydalı etkileri oluyor. Bu sonuçlar, tüberküloz tedavisinde antibiyotik öncesi evresinin yöntemlerini de kanıtlar nitelikte. Bu evre güneş banyosu gibi uygulamaları içermektedir ve güneş ışığı vücudun D vitamini üretimini canlandırır.
95 tüberküloz hastası antibiyotik tedavilerinin ilk 8 haftasında rastgele seçilerek yüksek doz D vitamini ve plasebo aldılar. Kan ve salya örnekleri tedavinin öncesinde, sırasında ve sonrasında analiz edildi.
D vitamini alan katılımcıların salya örneklerinde daha hızlı dönüşüm görülmesi, Mycobacterium tuberculosis bakterisinin akciğerlerden temizlendiğine işaret etti. Aynı zamanda hastalığın alevlenmesiyle ilgili faktörlerde de büyük düşüş görüldü. Araştırmayı yürüten Adrian Martineau’ya göre sonuçlar tüberküloz hastalarında alevlenme vakalarının çözümünde D vitamininin bir rolü olabileceğine işaret etmekte. Bu tip alevlenmeler akciğerde doku hasarına sebep olup çöküntülerin oluşmasını sağlayabiliyorlar. Eğer bu çöküntüler daha çabuk iyileştirilirse hastalar daha kısa süre enfekte oluyorlar ve daha az akciğer hasarı yaşıyorlar.
Daha geniş bir bakış açısıyla bakıldığında D vitamininin bu alevlenme tepkilerini antibiyotiklerin etkisini kısıtlamadan yatıştırması, zatüree, sepsis ve diğer akciğer enfeksiyonlarının antimikrobik tedavisini sürdüren hastalarda da D vitamininin işe yarayıp yaramayacağı sorusunu doğuruyor. D vitamininin farklı çeşitlerinin ve yüksek dozlarının daha büyük bir etki yapma ihtimali üzerine çalışmalar devam etmekte.
Vücudun D vitamini üretimi güneş ışığına bolca çıkarak artırılabilir. Yiyeceklerin ise çok azında D vitamini vardır. Bunların başında;
- Balık yağı
- Somon balığı
- Ton balığı
- Sardalya
- Süt
- Mısır gevreği
gelmektedir.