Dismenore - Alternatif Tedavi

Adet dönemlerinde kadınların yaşadığı ağrılı kramplardır.

Dismenore

Dismenore, menstrüasyon esnasında ağrılı krampların meydana gelmesidir. Kadınların yarısından fazlası, karnın altından başlayarak bele veya uyluklara yayılabilen künt veya zonklayıcı ağrı biçiminde gelişen dismenore (kramplar) yaşar. Her yaştan adet gören kadın kramp yaşayabilir. Ancak bazı kadınlar için bu hafif olabilirken, bazıları için bu her ay birkaç gün süreyle günlük faaliyetleri önemli oranda etkileyecek kadar şiddetli olabilir. ABD’de kadınların %43’ü günlük yaşantılarını etkileyecek kadar şiddetli ağrı yaşarken, %18’i adet krampları nedeniyle her yıl birkaç gün işe veya okula gidemez ya da diğer faaliyetlerini gerçekleştiremez. 

Belirtiler arasında karnın altından başlayarak bele veya uyluklara yayılabilen künt veya zonklayıcı ağrı yer alır. Bazı kadınlar bulantı ve kusma, ishal, sinirlilik, terleme veya baş dönmesi de yaşayabilir. Kramplar genellikle her adet döneminin başlangıcından itibaren iki üç gün sürer. Çoğu kadın, ilk çocuklarına sahip olduktan sonra ağrılı dönemlerinin geçtiğini fark ederler. Bunun nedeni rahim ağzının açılması ya da doğumun rahme kan desteğini ve kas aktivitesini artırması olabilir. Buna rağmen bazı kadınlar ağrı şiddetinde doğum sonrasında da bir değişiklik yaşamazlar.

Teşhis
Doktor tam bir pelvik muayene gerçekleştirir ve kramplara neden olabilecek altta yatan bir hastalık olma ihtimalini elemek için hastanın sağlık geçmişini inceler.
Dismenore, başka bir spesifik anomali olmaması durumunda "primer”, altta yatan başka bir jinekolojik sorundan kaynaklandığında ise "sekonder” olarak adlandırılır. Primer dismenore, rahim dokusu tarafından üretilen hormon benzeri bir madde olan prostaglandinler menstrüasyon esnasında güçlü rahim kasılmalarını tetiklediğinde ortaya çıkar. Öte yandan prostaglandin seviyesi, kadınlarda kramp şiddeti ile ilişkili değilmiş gibi görünmektedir. Bazı kadınlar prostaglandin seviyeleri yüksek olsa da kramp yaşamazken, bazıları düşük prostaglandin seviyesine sahip olsalar da şiddetli kramplar yaşar. Uzmanların, prostaglandinlerin yanı sıra diyet, genetik, stres ve farklı vücut tipleri gibi krampların başka nedenleri olması gerektiğini düşünmesinin nedeni de budur. Bir genç kız, adet görmeye başladıktan sonra ilk birkaç yıl içinde genellikle çok adet ağrısı yaşamaz. Ancak yumurtlama başladıktan sonra kandaki prostaglandin seviyesi artar ve daha güçlü kasılmaların gelişmesine yol açar.

Sekonder dismenore endometriyozis, fibroid tümörler ya da pelviste herhangi bir enfeksiyon olmasından kaynaklanabilir.  Bir kadının kramp yaşama ihtimali, aşağıdaki durumlarda artacaktır:  
  • Ailesinde ağrılı adet dönemleri öyküsü olması
  • Stresli bir yaşam sürmesi
  • Yeterli egzersiz yapmaması
  • Kafein kullanması  
  • Pelvik iltihabi hastalığı (PİH) olması
Primer dismenoreyi tamamen ortadan kaldıracak ya da azaltacak pek çok ilaç vardır. En yaygınları steroid yapıda olmayan anti inflamatuar ilaçlardır (NSAİD’ler). Bu ilaçlar prostaglandinlerin üretimini azaltır ya da önler. Bunlar arasında aspirin, ibuprofen (Advil) ve naproksen (Aleve) yer alır. Daha şiddetli ağrılar için reçeteli güçlü bir ibuprofen (Motrin) kullanılabilir. Bu ilaçların kullanımına adet döneminin ilk işareti ile başlanır ve bir iki gün boyunca devam edilir.

Eğer NSAID alınamazsa asetaminofen (Tylenol) de ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ağrılı bölgeye ısı uygulamak ya da günde iki kez ılık banyo yapmak da ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Dismenore için gliseril trinitrat içeren ilaç bantları üzerine yapılan çalışmalar, bunun ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu ilaç önceden gebelikte erken kasılmalar için kullanılmaktaydı.

2002’de endometriyozise bağlı adet kramplarını ve ağrılarını azaltmaya yardımcı olacak bir rahim içi araç (RİA) piyasaya sürülmüştür. Mirena olarak bilinen bu RİA’nın ABD’de gebeliği önleyici kullanımı onaylanmıştır.
Besin Terapisi
Aşağıdaki diyet değişiklikleri menstrüel ağrıları önlemeye ya da tedavi etmeye yardımcı olabilir:
  • Lif, kalsiyum, soya, meyve ve sebze gibi gıdaların alımının artırılması.
  • PMS’yi kötüleştirebilecek gıdaların tüketiminin azaltılması. Bunlar arasında kafein, tuz ve şeker yer alır.
  • Sigarayı bırakmak. Sigaranın krampları kötüleştirdiği tespit edilmiştir.
  • Günlük olarak yüksek dozlarda magnezyum ve B6 (piridoksin) içeren multivitamin ve mineral, keten tohumu ve balık yağı takviyeleri almak. Yakın zamanda yapılan bir araştırma B6 vitamini ağırlıklı B kompleks vitamini, magnezyum, kalsiyum, çinko, E vitamini ve balık yağı (omega-3 yağ asitleri) takviyelerinin krampları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Bitkisel Terapi
Bir herbalist adet ağrısı için aşağıdaki bitkisel tedavilerden birini önerebilir:
  • Hayıt meyvesi (Vitex agnus-castus), aynı zamanda meme ağrısı, adet düzensizliği ve ovaryen kistleri olan kadınlara önerilir.
  • Çin melek otu (Dong quai, Angelica sinensis), tipik adet sancıları olan kadınlar için.
  • Meyan (Glycyrrhiza glabra), karın şişliği ve krampları olan kadınlar için.
  • Karayılan (Cimifuga racemosa), adet ağrılarının yanı sıra, duygudurum dalgalanmaları ve depresyonu yatıştırmak için.
Yoga
Adet ağrısını yatıştırmak için yaygın biçimde kullanılan birçok yoga pozisyonu vardır. "Kedi gerinmesi” duruşunda eller ve dizler üzerinde durulur ve sırt yavaşça kavislendirilerek yükseltilir. Pelvik tilt de bir başka popüler yoga duruşudur. Bu duruşta dizler bükük olarak sırt üstü yatılır ve pelvis ile kalça yukarı kaldırılır.

Egzersiz
Egzersiz, vücudun kendi ağrı kesicileri olan endorfin üretimini arttırarak adet kramplarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Diğer tedaviler
Akupunktur ve Çin bitkileri kramplar için diğer popüler alternatif tedavilerdir. Dengesizliğin modeline bağlı olarak kullanılan farklı formüller vardır. Aromaterapi ve masaj da bazı kadınlarda ağrıyı azalabilir. Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu'nun (TENS) dismenore ağrısını yatıştırmanın güvenli ve pratik bir yolu olduğu iddia edilir. Bu tedavide sinir liflerini uyarmak için elektrotlar kullanılır. Bazı kadınlar görselleştirme, ağrının belli bir renk olduğu düşüncesine odaklanma ve duyuların kontrolünü kazanma yoluyla rahatlama sağlar. Bazı kadınlar ise ağrılı bölgenin üzerinde beyaz bir ışığın gezindiğini hayal etmenin ağrıyı kısa periyotlar için gerçekten azaltabildiğini fark etmiştir. Vücudun pozisyonunu değiştirmek de krampları azaltabilir. Bu basit teknik ısıtıcı bir pedin ya da minderin karın üzerine konularak, dizlerin fetal pozisyondaki gibi göğse çekilmesi ile uygulanır. Ayrıca orgazm da bir kadının pelvik kaslardaki gerilimi azaltarak daha rahat hissetmesini sağlayabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye