Doğum sırasında duygusal destek, kadının eşinden, ebeden veya bir doğum koçundan da geliyor olsa, alabileceği en kıymetli desteklerden biridir. Duygusal ihtiyaçlarının karşılandığını hisseden kadınlar daha az komplikasyon, daha az ağrı yaşar, doğum daha kısa sürer ve daha nadir postpartum depresyon geçirirler.
Penny Simkin bu yaklaşımı kendi araştırmaları ile desteklemiştir. Simkin, kadınların doğum tecrübeleri hakkında uzun dönem hafızalarını incelemek istedi ve 1968 – 1974 yılları arasında kendi doğum öncesi dersini alan 20 öğrencisini kıyasladı. 20 yıldan daha eski doğumlar hakkında görüşmelerini detaylı röportajlar ve anketlerle yaptı. Sonuçlar kadınların unutmadığını ve hatırladıkları detay miktarının çok fazla olduğunu gösteriyor. Kadınlara doğum sırasındaki tatmin derecesini sorduğunda daha yüksek tatmin ve olumlu anıların, kontrol ve başarı hissiyle ilişkilendirildiği görülmüş. Bu doğum tecrübeleri kadınların kendine güvenlerini artırmış. Simkin ayrıca bu kadınların doktorlarından ve hemşirelerinden olumlu şeyler duyduklarını hatırladığını ekliyor. Tatmin derecesini daha az olarak belirten kadınlar ise çok farklı hissetmekte. Kontrol eksikliği, olumsuz duygular, ağrı ve doktorlarla huzursuzluk hatırlanıyor. Doğum süresinin uzunluğu tatmin ölçeğini etkilememiş.
Bir partnerin doğumda etkili olması için tecrübeli veya eğitimli olması gerekmez. Anı paylaşmak, kadının ihtiyaçlarının farkında olmak ve fiziksel rahatlık sağlamak yeterlidir. Yardımcı olan arkadaşlar ve akrabalar da ekstra gerilim yaratmadan babanın rolünü desteklemelidir.
Doğum Pozisyonları
Kadınların doğuma yaklaştıkça daha çok istediği yürümek ve ayakta durmak gibi aktivitelerin rahim ağzının genişlemesine ve bebeğin çıkmasına yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Çoğu kadın hareketli olduğunda ağrıyla daha rahat başa çıkabildiği için aktif bir doğum ilaç ihtiyacını da azaltabilir. Doğum sırasında yataktan hiç kalkmamak kan damarlarını sıkıştırarak dolaşımı kötüleştirebilir. Bu da annenin tansiyonunu düşürebilir, rahimde kan akışını azaltabilir ve cenin problem yaşayabilir. Annenin nefes alması da yatarken kötüleşebilir.
Bazı kadınlar partnerinden destek alarak squat (çömelme hareketi) yapmanın faydalı olduğunu söylerler. Squat yapmanın pelvik açıklığı 0.5 – 1 cm genişletebileceği görülmüştür. Bebeğin kafasının 9.5 cm olduğu düşünülünce bu önemli bir faydadır. Bazı anneler yastıklarla destekleyerek dizleri üzerinde durmanın yardımcı olduğunu düşünür. Bazı kadınlara sıcak su çok çekici gelir. Doğum sırasında bağırmak sık görülen bir istektir ve gerilimi atmanın doğa bir yoludur. Bağırmak çok faydalıdır, rahimdeki ve vajinadaki kasların rahatlamasını sağlar.
Doğumun son aşamasında çoğu kadın ayakta durma, çömelme veya bir şeyi tutma ihtiyacı hissederler. Bu bir reflekstir ve göz bebeklerinin genişlemesi, susama gibi diğer içgüdülerle beraber adrenalin salgılanmasıyla alakalıdır. Bu fizyolojik sürecin avantajlarından biri annenin yeni doğan bebeğiyle geçirdiği ilk dakikalarda uyanık olmasını sağlamaktır.