Her Ebeveynin Bilmesi Gerekenler

Çocuğunuzun büyümesi ve gelişmesi acele edilmemesi ve panik yapılmaması gereken bir süreçtir.

Her Ebeveynin Bilmesi Gerekenler

Pediyatrist Dr. Stephen Cowan 25 yıllık deneyimi ve binlerce hastasından öğrendikleriyle ebeveynlerin bazı davranış modellerinin iyiye doğru değişebileceğini belirtiyor. Her ebeveynin bilmesi gereken bazı gerçekler şunlardır:

1- Büyüme ve gelişme bir yarış değildir.
Günümüzde çocukların büyümesi için acele edilmektedir. Mekanik ve endüstriyel dünyamızda olgunlaşma süreci unutulmaktadır. İyi meyveler alınması için köklerin iyi beslenmesi gerekir. Çocuğunuzu destekleyen zemini iyi inşa edin. Onunla yürüyüşe çıkın, beraber yemek yiyin ve oynayın, kendi çocukluk tecrübelerinizden bahsedin.

2- Sağlıklı bir yaşam ve güçlü kökleri destekleyecek aile gelenekleri yaratın.
Bu zaman ve çaba gerektirir. Kişisel gelenekler özeldir çünkü sevgi bağını güçlendiren iletişimi sağlarlar ve çocuğunuza hayatı boyunca yardım edecek özgüven aşılarlar.

3- Bir döngü içinde büyürüz.
Her çocuğun hayatında bir ritim vardır. Bu ritim bazen hızlanır ve kuvvetlenir, bazense yavaşlar ve sessizleşir. Her bahar geldiğinde hayatın yeniden başladığının hissedilmesi gibi çocuğun hayatının her evresi de yeni keşiflere açıktır. Öğrenmek sadece bilgileri almaktan ibaret değildir. Öğrenmek fikirlerimizi dönüştürme sürecidir ve bazen bu, dünyaya yeni gözlerle bakmayı gerektirir. Bazı çocuklar ileriye büyük bir adım atmadan önce geriye bir adım atarlar.

Döngüler içinde büyümenin anlamı, bir şeyi öğrenmek için sadece tek bir şansımızın olmadığıdır. Hayatın mevsimlerinden geçerken aynı ders kendini tekrar ve tekrar sunacaktır. Çocukluğa bu gözle bakmak daha affedici olmayı sağlar ve ebeveynlerin üstünden yük alır. 

4- Cesaret vermek şımartmak demek değildir.
Küçük krallar ve kraliçeler yetiştirmediğinizi unutmayın. Bu yönelim çocuğunuzun hayatta zorluklara dayanıklılığını, motivasyonunu ve başarı hissini azaltacaktır. Cesaret vermeyi çocuğunuzun yerine bir şeyleri yapmak olarak görmeyin. Destekleyici bir ortam yaratarak çocuğunuzun önünde bir yol açın ama buna doğru itmeyin. Koşulsuz sevgi çocuğunuzun şansını denemesini, tecrübe etmesini ve yargılanmadan başarısız olmasını kolaylaştırır. Bazen çocuğunuza cesaret vermek için kendinizi biraz geri çekmeniz ve sadece koşullar gerektiğinde şefkat göstermeniz gerekir. 

5- Sabrın zorlanması ruhani bir çalışmadır ve bunu en iyi çocuklar öğretir.
Aydınlanmak için özel ruhani rehberlere ihtiyacınız yok. Özellikle de çocuğunuz karşınızda dururken. Çocuklar her hareketimizi izler ve dünyayı anlamaya çalışırken tutarsız olduğumuz her şeyi incelerler. Sabrınızı zorladığında bunun sizin sabrınız olduğunu unutmayın. Çocuğunuzu dinleyin ve ne öğrenmeniz gerektiğini çözmeye çalışın. Ebeveyn olmanın sırlarından biri çocuğumuza duyduğumuz sevgiyle kendimizi dönüştürmektir. Sabrınızın zorlandığı noktalar kendinizle ilgili öğrenebileceğiniz en önemli şeylerdendir.

6- Belirtiler vücudun, değişiklik gerektiğini gösteren işaretlerdir.
Belirtileri baskılamaktansa neye işaret ettiğini anlamak önemlidir. Vücudumuzun kendi zekası vardır ve buna saygı duyarak belirtilerle neyi gösterdiğini çözmek gerekir. Örneğin çocuğunuzun ateşi varsa, sorun ateş değil ateşin çıkmasını sağlayan alttaki sorundur. Bu durumda çocuğun diğer belirtilerine bakın. Halsiz değilse vücut sadece bağışıklık sistemini harekete geçirmeye çalışıyor olabilir. Bu durumda ılık ve besleyici sıvılarla siz de vücudunuza yardımcı olabilirsiniz.

7- Hazırlıklı olun.
Sağlıklı olmak hiçbir zaman hasta olmamak değildir. Hayatın iniş çıkışları vardır ve büyüyen bir çocuk sürekli akışın içindedir. Dirençli bir bağışıklık sistemi nasıl hasta olup iyileşeceğini bilen bir sistemdir. Çok temiz yaşamak iyileşmeyle ilgili bilgilerden mahrum kalmaya sebep olur. Hastalık korkusu içinde yaşamaktansa beslenmesine, sıvı alımına, probiyotik tüketimine, dinlenmesine ve egzersiz yapmasına dikkat etmek daha etkilidir.

8- İyileşmek zaman alır.
Modern dünyada hasta olmaya zamanımız kalmadığı için bir an önce iyileşmeye çalışırız. Acil durumlarda güçlü ilaçlar hayat kurtarır ancak çocuklukta yaşanan çoğu problem acil değildir. İyileşmek için gerekli olan güçlü ilaçlar değil zamandır. Belki çocuğunuz hasta olduğu için işten bir gün daha izin almak zor olabilir ancak eğer iyileşme sırasında çocuğunuzun belli aşamalardan geçmesine izin vermezseniz uzun süre boyunca sağlığa kavuşmaları zorlaşacaktır. 

9- Hayatın sırrı serbest bırakmaktır.
Hayatın her aşaması bir sonrakine izin vermeyi gerektirir. Emeklemek yürümeye dönüşür, çocukluk ergenlikle devam eder. Hayatın her aşaması, her mevsimi serbest bırakmakla alakalıdır. Bu sayede ihtiyacımız olmayan şeyler hayatımızda boş yer tutmazlar. Çocuklar için hayatı akışına bırakmayı öğrenmek her zaman kolay olmaz. Öğrenmesi kendi özel kişiliğini açığa çıkarması açısından gereklidir. Doğa çeşitliliği sever. Çocukların bunu oynarken öğrenmesi daha kolay olabilir. Oynamak kendini serbest bırakmaktır ve kişiyi özgür kılar. 

10- Kendinize güvenin. Çocuğunuzun uzmanı sizsiniz.
Yeni ebeveynlerin öğrenebileceği en önemli şeylerden biri kendilerine güvenmektir. Bebek doğduğunda her şeyibilmemiz gerektiğini hissederiz ancak hiçbir şey bilmiyormuşuz gibi gelir. Ancak bu hiçbir şey bilmeme hissi sezgilerimize yol açmak konusunda çok etkili olabilir. Çocuğunuzun hayatını açık bir kalple, korku veya panik olmadan dinlemek akıllı bir ebeveyn olmanın ilk adımıdır. Çalışmaların gösterdiğine göre bir annenin sezgisi problemleri anlamakta çoğu laboratuar testinden daha güçlüdür. 

11- Uzun süreli düşünün.
Hele de sabahın 2’sinde baş gösterirse küçük problemleri çok önemli sanmak olasıdır. Halbuki çocuğunuz 4 aylıkken veya 14 yaşındayken yaşadığı bir sorun uzun hayat yolculuğundaki ufak bir tümsek olabilir. Çocuklar bize hayatın uzun bir süreç olduğunu hatırlatır. Küçük detaylara değil resmin tümüne baktığımızda bilgelik ve şefkat görürüz. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye