E. coli enfeksiyonlarının belirti ve bulguları tipik olarak bakteriye maruz kalınmasının ardından üç veya dört gün sonra başlar, ancak ertesi gün ya da bir haftadan uzun süre geçtikten sonra da hastalanmak mümkündür. Belirti ve bulgular arasında şunlar yer alır:
- Hafif ve suludan, şiddetli ve kanlıya kadar değişiklik gösterebilecek olan ishal
- Karında kramp, ağrı veya hassasiyet
- Bazı kişilerde, bulantı ve kusma
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir
- Taze bir ürün veya az pişmiş sığır eti yedikten sonra hastalanırsanız
- İnatçı veya şiddetli ishal varsa
- Kanlı ishal varsa
Doktor, E. coli bakterisi için gaita örneği alacaktır. Çoğu E. coli vakası, enfeksiyondan kaynaklananlar bile – tedavi olmaksızın iyileşir.
Teşhis
E. coli bakterisi varlığının test edilebilmesi için gaita örneği alarak laboratuara gönderilir. Teşhisin onaylanması ve E. coli tarafından üretilenler gibi spesifik toksinlerin saptanabilmesi için bakterinin üremesi gerekir.
Risk Faktörleri
E. coli, bakteriye maruz kalan herkesi etkileyebilir. Ancak bazı kişilerde bu sorunun gelişme olasılığı, diğerlerine göre daha yüksektir. Risk faktörleri arasında şunlar yer alır:
- Yaş: Küçük çocuklar ve yaşlı yetişkinlerin E. coli bakterisinden kaynaklanan hastalıkları geçirme ve enfeksiyondan kaynaklanan komplikasyonları daha ciddi biçimde yaşama riskleri daha yükseltir.
- Zayıflamış bağışıklık sistemi: AIDS nedeniyle ya da kanser tedavisi veya organ naklinin ardından reaksiyonu önlemek için ilaçların kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, E coli bakterisini ağız yoluyla aldıklarında hasta olma ihtimalleri daha yüksektir.
- Bazı gıda türlerinin tüketimi: Az pişmiş hamburger, pastörize edilmemiş süt, pastörize edilmemiş elma suyu veya elma şırası ve çiğ sütten üretilen yumuşak peynirler riskli gıdalar arasında yer alır.
- Mide küçültme ameliyatı: Mide boyutlarını küçültme ameliyatı geçirmiş olan kişilerde E. coli belirtileri gelişme olasılığı daha yüksektir, bunun nedeni muhtemelen bakterileri öldürmek için daha az mide asidinin olmasıdır.
E. coli temelli hastalıkları önleyebilecek bir aşı ya da ilaç yoktur, ancak araştırmacılar potansiyel aşılar üzerinde araştırmalarını sürdürmektedir. E. coli bakterisine maruz kalma olasılığını azaltmak için riskli gıdalardan ve çapraz kontaminasyondan uzak durulması gerekmektedir. Gıda bazında alınabilecek önlemler şunlardır:
- Pembe renkli köfte ve hamburgerden uzak durulmalıdır. Özellikle de ızgarada pişiyorsa, tam olarak pişmeden önce bile etin rengi kahverengi olacaktır. Bu nedenle, etin sıcaklığının, en kalın noktasında en az 71°C’ye kadar ulaştığından emin olmak için bir et termometresi kullanılabilir. Eğer termometre yoksa sığır eti, etin merkezinde hiçbir pembelik kalmayana kadar pişirilmelidir.
- Pastörize süt, pastörize meyve suyu ya da elma şırası tercih edilmelidir. Oda sıcaklığında tutulan kutulanmış ya da şişelenmiş meyve suları, etiketinde aksi belirtilmiyorsa, muhtemelen pastörize edilmiştir.
- Çiğ ürünler tam olarak yıkanmalıdır. Her ne kadar yıkama işlemi E-Koli bakterisinden kurtulmayı – özellikle bakterilerin tutunabileceği pek çok nokta olan yapraklı sebzelerde – garanti etmese de, dikkatli biçimde yıkama kiri çıkarabilir ve ürüne yapışmış olan bakteri sayısını azaltabilir.
- Kap ve aletler yıkanmalıdır. Bıçaklar, mutfak tezgahı ve doğrama tahtaları, taze bir ürünle ya da çiğ etle temas etmelerinden önce ve hemen ardından sıcak su ve sabun ile temizlenmelidir.
- Çiğ ürünler ayrı saklanmalıdır. Bu önlem çiğ et ve sebze – meyve gibi gıdalar için kullanılan doğrama tahtalarını da ayırmayı içerir. Pişmiş bir hamburger, çiğ köfteler için kullanılan bir tabağa konulmamalıdır.
- Eller temiz tutulmalıdır. Yemek hazırladıktan, yemek yedikten, tuvaleti kullandıktan veya çocuk bezi değiştirdikten sonra eller yıkanmalıdır. Çocukların da yemekten önce, tuvaletten sonra ve hayvanlarla temas etmelerinin ardından mutlaka ellerini yıkamaları sağlanmalıdır.