Kolesistit teşhisi konulduktan hemen sonra hastanın hastaneye yatışı sağlanarak, enflamasyonun stabil hale gelmesi sağlanır. Enflamasyon kontrol altına alındıktan sonra genellikle hekim cerrahi operasyonla safra kesesinin alınmasını tavsiye edebilir. Bunun nedeni kolesistitin tekrarlayabilen bir rahatsızlık olmasıdır. Özellikle kolesistit nedeniyle safra kesesinin yırtılması gibi durumlarda cerrahi operasyonun acilen gerçekleştirilmesi gerekir.
Hastane Yatışı:
Kolesistit tedavisi için hastanın hastane yatışı sağlandıktan sornra, enflamasyonun kontrol altına alınması için genellikle şu prosedürler takip edilir:
Perhiz: Safra kesesi enflamasyonunu kontrol altına almak için bir süreliğine katı gıda alımı tamamen kesilir. Bu esnada vücuttaki su miktarının azalmaması için damar yolu açılarak vücudun sıvı ihtiyacı karşılanır.
Enfeksiyonun Önlenmesi İçin Antibiyotik Kullanımı: Eğer kolesistit enfeksiyon nedeniyle oluşmışsa ya da kolesistit sonucu bir enfeksiyon meydana gelmişse, bu durumun tedavisi için hekimin uygun gördüğü antibiyotikler kullanılır.
Ağrı Kesici İlaçlar: Kolesistit şiddetli ağrıya neden olabileceğinden uygun ağrı kesiciler kullanılarak ağrının kontrol altına alınması sağlanılır.
Hastane yatışı gerçekleştikten ve uygun tedavi uygulanmaya başlandıktan sonra 1-2 gün içerisinde genellikle ağrı ve hastalığın semptomları hafifler.
Safra Kesesinin Alınması İçin Cerrahi Yöntem:
Kolesistit genellikle kendini tekrarladığı için, er ya da geç safra kesesinin cerrahi operasyonla çıkarılması gerekebilir (kolesistektomi). Bu nedenle enflamasyon kontrol altına alındıktan sonra hekiminiz kolesistektomi önerebilir. Ancak kolesistit sonucu safra kesesinde delinme ya da gangren oluşumu meydana gelmişse çok acil olarak kolesistektomi uygulanması gerekebilir.
Safra kesesi cerrahi operasyonla çıkarıldıktan sonra, safra karaciğerden direk olarak ince bağırsağa akar, safra kesesinde depolanmaz. Bu nedenle safranın ince bağırsağa ulaşımı engellenmediği için gıdaların sindirimi de olumsuz etkilenmez. Kısacası safra kesesinin alınması sindirimde herhangi bir probleme neden olmaz, ancak ara sıra diyare meydanda gelmesine neden olabilir.