Kendi vücudumuza dikkat ettiğimiz kadar evlerimizin içine de dikkat etmemiz gerekir. Çünkü her şeyin ötesinde evlerimiz yaşadığımız yerlerdir ve sağlıklı kalmak için temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşamak gereklidir.
Endüstriler ve bireysel olarak insanlar dünyanın kaynaklarını hızla tüketmekte ya da tekrar kullanılamayacak kadar kirletmektedir. Dünyada sağlıklı kaynakların kalması için ne kadar harcadığımızı ve ne kadar kirlettiğimizi kontrol altına almamız şarttır. Üstelik bunun için alınacak önlemler çoğu zaman bireysel ekonomimiz için de iyidir. İşte hem faturaları azaltacak hem de çevreye yardımcı olacak hızlı, kolay ve ucuz ipuçları:
1- Geri Dönüşüm Yapın
Yerel yönetimlerin ve medyanın desteğiyle günümüzde geri dönüşüm iyi bilinen bir kavramdır. Yapılacak şey kolaydır. Kağıt, metal, plastik gibi geri dönüştürülebilir atıklar diğer çöplerden ayrılarak saklanır. Sonra uygun tesislere götürülür veya belediyenin hizmetlerine göre uygun konteynırlara atılır. Bazı belediyeler atıkları gelip bizzat alma hizmeti de vermektedir. Geri dönüşümün uzun dönemdeki faydaları size ihtiyacınız olan motivasyonu vermelidir. Bağlı olduğunuz belediyeyi arayarak geri dönüştürülen atıkları ve toplama yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
Çocuklarını varsaz bir geri dönüşüm oyunu üretebilir ve onlara çevreyi korumanın önemini öğretebilirsiniz. Geri dönüşümü sırf evinizle de sınırlamayın. Geri dönüştürülmüş ürünleri alın. Bu bilgiyi aldığınız ürünlerin etiketinde görebilirsiniz. Çocuklarınıza geri dönüştürülmüş kağıtlardan elde edilmiş defterler alabilirsiniz.
2- Çevre Dostu Temizleyiciler Kullanın
Kullandığınız çamaşır deterjanı çok önemlidir. İşin gerçeği, tüm deterjanların %95’i zehirli kimyasallar veya yan ürünler içerir. Elbiseler, bulaşıklar için çeşit çeşit olan deterjanların çevre bilinci sayesinde çevre dostu, organik alternatifleri de bazı şirketler tarafından üretilmeye başlanmıştır. Organik ürünler kullanırsanız yıkama sonucunda akıp giden sular çevreye mümkün olan en az zararı verecektir.
Çamaşır yıkamadan bahsetmişken, kıyafetlerinizi soğuk suda yıkamayı deneyin. Suyu ısıtmak için önemli miktarda elektrik harcamadan bile çoğu zaman kıyafetleriniz temiz ve lekesiz bir şekilde çıkacaktır.
3- Elektriği Kullanmadığınızda Kapatın
Bu ipuçlarından bir kısmı artık çok bariz olsa bile yine de çoğu kişi uygulamadığı için hatırlatmak gerekiyor. Günümüzde her şeyin elektronik olduğunu düşününce bu önlem çevre için yapılabilecek en iyi şeylerden biri:
- Kullanmadığınızda bilgisayarınızı kapatın. Bilgisayarın aşırı ısınmasını engelleyen fanlar, önemli miktarda elektrik harcıyor.
- Odadan çıkarken ışıkları kapatın. Mutfakta veya salondayken yatak odanızın aydınlanması gerekiyor mu?
- Kışın sıcak kalmak istiyorsanız ısıtıcının derecesini artırmadan önce çorap veya kazak giymeyi tercih edin.
- Çamaşır kurutucu kullanmayın. Çamaşırlarınızı asarak kurutmayı deneyin, böylece elektrik israfından kaçının.
- Yeni elektronik ürünler alırken enerji sınıfı yüksek olanlardan seçin. A ve G arasında verilen derecelerden A sınıfı, elektrik konusunda en verimli olan ürünleri belirtir. Üstelik bu cihazlar daha uzun süre dayanır. Böylece birkaç yıl sonra yenisini almak zorunda kalmazsınız.
- Elektrik anahtarı olan çoklu prizler kullanın. Televizyonların, monitörlerin, alıcıların ve diğer ürünlerin kapalı olduğu "stand by” modları yine de enerji tüketmeye devam edebilir. Her kullanımdan sonra tüm cihazların fişini tek tek çekmeye üşenebilirsiniz. Fakat bunları elektrik anahtarı olan bir çoklu prize takarsanız, tek düğmeyle tümünün elektrik bağlantısını kesmeniz mümkün olur.
4- Su Tasarrufuna Başlayın
Özellikle de yaklaşan yaz aylarında ülkemiz önemli susuzluk problemleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Her sene daha da sıcaklaşan yazları düşünerek su kullanımını kontrol almak ve her fırsatta tasarruf etmek önemlidir.
Su tasarrufu da oldukça kolaydır. En basit yöntemlerden biri bolca kova kullanımını gerektirir. Duşta kova kullanılabilir, tıraş olmak ve yüzü yıkamak için lavaboların yanında kova kullanılabilir ve dışarıda yağmur suyunu biriktirmek için kova kullanılabilir. Bu biriktirilen su ise bahçeyi sulamaya veya tuvalet rezervuarını doldurmaya yarar.
5- Enerji Tasarruflu Aydınlatma
Çoğu ev ve işyeri artık az enerji harcayan ampulleri kullanmaya başlamıştır. Bunlar geleneksel ampullerden kesinlikle daha verimli ve çevreci olsa da floresan ışığın kullanımı çok sağlıklı olmayabilir. Çeşitli araştırmalar gece saatlerinde floresan ışığa maruz kalmanın vücudun sirkadiyen ritmini bozduğunu ve çeşitli kanserlere yakalanma riskini artırdığını göstermiştir. Bu özellikle günün uzun saatleri bu ışıklar altında çalışması gereken kişiler için sorun olabilir. Ayrıca floresan ışığa uzun süre maruz kalmanın stres hormonlarını da etkilediği görülmüştür.
Floresan yerine tam spektrum veya LED ampuller kullanmak hem çevreci hem de sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.