Ba gua veya "Sonraki Cennet Dizisi” enerji trigramlarının birbirleri ile uyumlu ve dengeli bir şekilde ayarlanmasıdır. Her bir trigram evrensel uyuma katkıda bulunan dengeleyici bir eşe sahiptir. Örneğin, Toprak Cennet ile ve Şimşek de Göl ile dengelenir. Ba gau dairesel bir düzen içerisindedir. En üstte Ateş bulunur ve daha sonra sıra ile Toprak, Göl, Cennet, Su, Dağ, Şimşek ve Rüzgar (saat yönünde) gelir. Taiji (ve yin-yang sembolleri) trigramların merkezinde bulunur ve evrenin birleştirici gücünü temsil eder.
Feng shui pratisyenleri evdeki ve diğer yaşam alanlarındaki enerji akışını belirlemek için ba gua’yı kullanır. Pratisyenler, trigram düzenlerini odanın farklı bölgeleri ile örtüştürerek odanın evren ile uyum içerisinde olup olmadığına karar verirler. Örneğin bir yazarın veya artistin evdeki ofisi veya iş yeri analiz edilirken feng shui uzmanı odanın ba gua’daki Göl’e denk gelen bölümüne özellikle dikkat eder; çünkü Göl yaratıcı enerjiyi temsil eder.
Eğer odanın Göl’e denk gelen bölümünde bir dağınıklık veya düzensizlik varsa veya odadaki Göl alanı kitaplık veya gardırop ile kapatılacak şekilde bölünmüşse bu çevresel düzen yaratıcığı engeller. Bir feng shui uzmanı ofisin evdeki daha misafirperver bir odaya taşınmasını veya depolama alanının Göl’deki yaratıcı enerjiyi açığa çıkartacak bir şekilde tekrar düzenlenmesini önerebilir İyi sağlığın ba gua’nın Rüzgar trigramında yer aldığı söylenir. Bu nedenle bu alanın muhafaza edilmesi ve etkili bir şekilde kullanılması feng shui pratisyenleri için oldukça önemlidir.
Feng shui’de daha birçok tasarım ilkesi bulunmaktadır; buna karşın en yaygın olarak kullanılan ve temel feng shui kavramlarından bazıları şunlardır:
- Enerji veya qi odalara kapı boşluklarından girer ve bu boşluklardan çıkar. Birbirlerine bakan kapılar qi’nin odaya çabuk girmesini ve odadan çabuk çıkmasını sağlar. Birbirine bitişik duvarlarda bulunan kapılar qi’nin dairesel bir hareket içerisinde olmasını sağlar. Qi’nin bu dairesel hareketi rahatlatıcı ve iyi feng shui’dir.
- Sandalye, yatak, şezlong, koltuk veya diğer oturma gruplarını arkaları kapıya ve/veya pencereye gelecek şekilde ayarlamak feng shui’de önerilmez. Arkayı kapıdan gelecek muhtemel saldırılara karşı açık bırakmak kötü feng shui olarak değerlendirilir.
- Çıkmaz bir sokağın sonunda, bir kilise veya spiritüel merkez karşısında, köprünün ucunda veya çevre yoluna yakın bir yerde konumlanan evler feng shui pratisyenleri tarafından tercih edilmez çünkü bu alanlardaki enerji akışı ya çok hızlıdır ya da yeterli değildir.
- Ev sahası seçilirken, feng shui’ye göre ideal alan bir tepedeki dikdörtgen bir alandır. Ayrıca evin önü açık olmalıdır.
- Evin ön kapısı evin büyüklüğü ile orantılı olmalıdır. Girişin çok büyük veya küçük olması evdeki uygun qi akışını zorlaştırır.
- Evde kullanılan aynalar, sandalyelere veya yataklara doğru bakmamalıdır.
- Eğer mümkünse pencereler sadece hoş görünümlü doğal manzaralara bakmalıdır. Eğer manzara iç karartıcıysa odanın feng shui’si içeride pencere aksesuarları ve/veya dışarıda pencere çiçeklikleri ile geliştirilebilir.