Asetil salisilik asit (ASA) tüketimi nedeniyle ortaya çıkan gastrit, dünya çapında sıkça görülen bir rahatsızlıktır.
Günümüze kadar probiyotik gıdaların ishalden, irritabl bağırsak sendromuna kadar pek çok sindirim sistemi rahatsızlığı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Buna rağmen probiyotiklerin gastrik hastalıklar üzerindeki etkisini araştıran araştırmalar yapılmamıştır.
Probiyotik gıdaların sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri sadece içerdiği bakterilerin kendisinden kaynaklanmamaktadır. Fakat bu bakterilerin mevcut gıdaları parçalarken oluşturduğu ara ürünler, faydalı etkilere sebep olabilmektedirler. Örneğin probiyotik gıdalarda bulunan bazı bakteri suşları eksopolisakkaritler (EPS) gibi metabolitler üretmektedirler. Bu EPS adlı polimerlerin ise bağışıklık sisteminin yanıtını değiştirerek, anti-ülser etki gösterdikleri bilinmektedir.
"World Journal of Gastroenterology” adlı dergide yayımlanan bir çalışma sonucunda aşağıdaki veriler elde edilmiştir: Yapılan araştırmada "S. Thermophilus CRL 1190” adlı bakteri suşuyla fermente edilmiş sütün ve bu bakterinin oluşturduğu EPS’nin, farelerdeki bağışıklık sisteminin yanıtını değiştirerek, mide içindeki mukus tabakasının kalınlığını arttırdığı ve bu sayede kronik gastrit ve ülser gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği ortaya çıktı. Bahsedilen fermente sütün koruyucu etkisine bakıldığında, sıkça reçete edilen bir proton pompası olan "omeprazol”e benzer etki gösterdiği görüldü.
Bu araştırmanın sonucunda fermente sütün, ASA ile ilişkili gastritin tedavisi için doğal bir alternatif olabileceği görüldü.