Genetik: Oldukça ender görülmekle beraber, genetik geçişli bir hastalıktır. 8. kromozomdaki bir mutasyon sonucu meydana gelen bir gen mutasyonundan kaynaklanan, otozomal resesif bir hastalıktır.
Bir hastalığın otozomal resesif olması sonucu hastalık genini taşıyan kişide, bahsedilen hastalık görülmeyebilir. Ancak her iki allel genin de (hem anneden gelen gen, hem babadan gelen gen) mutasyon geçirmiş ve anormal olması sonucu, bahsedilen hastalık kişide kendini gösterecektir. İşte fokomeli de böyle bir hastalık olduğundan, oldukça seyrek görülür.
Talidomid: 1957 yılında Almanya’da piyasaya sürülen bir ilacın etkin maddesidir. Bu ilaç özellikle sedatif (rahatlatıcı, yatıştırıcı, sakinleştirici) ve hipnotik (uyku getirici) özellikleri olan bir ilaç olduğundan, eski zamanlarda anksiyete, insomnia (uykusuzluk) ve strese bağlı gastrit ile gerginlik tedavisinde kullanılmakta olan bir ilaç olarak bilinmektedir. Daha sonradan bahsedilen ilacın özellikle gebelerdeki sabah bulantılarını gidermede de etkili olduğu düşünülerek gebelere reçete edilmeye başlanmıştır. Bunun sonucunda bahsedilen ilacı kullanan Almanya’da yaşayan gebelerden doğan 5.000-7.000 yenidoğanın fokomeli vakasıyla dünyaya geldiği görülmüştür. Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri de dahil edildiğinde yaklaşık 10.000den fazla bebeğin fokomeli hastalığı ile dünya geldikleri bilinmektedir.
Talidomid, günümüzde hipnotik ve sedatif etkileri nedeniyle kullanılmamaktadır. Ancak yapılan son araştırmalarda bu ilacın özellikle lenfoma ve lösemi başta olmak üzere kanser tedavisinde etkili olabildiği görülmüştür. Bu nedenle günümüzde halen piyasade olan bir ilaçtır.