Peptik ülserin tipik tedavisinde amaç H. Pylorii bakterisini öldürmek ve midedeki asit seviyesini azaltarak bu sayede ağrıyı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmaktır. Bu amaçla öncelikle H. Pylorii bakterisini öldürmek için gerekli antibiyotikleri yaklaşık 2 hafta, asit salgısını azaltan ilaçları ise yaklaşık 2 ay kadar kullanmanız gerekebilir.
Eğer peptik ülserininzin nedeni H. Pylorii bakterisi değilse antibiyotik kullanımına ihtiyacınız kalmayacaktır. Bunun yerine sizin durumunuza özel bir tedavi yöntemi uygulamalısınız. Örneğin ülserin kaynağı non steroidal ağrı kesici kullanımıysa, hekiminiz bu ilacı başka bir ilaçla değiştirebilir ya da yeni bir doz ayarlaması yapabilir.
Peptik ülserin tedavisinde kullanılan başlıca tedavi yöntemleri:
Mide asidini nötralize eden antasitler: antasitler olarak bilinen bu ilaçlar midedeki asidi nötralize ederler, ancak tek başlarına özofagus enflamasyonunu gideremezler. Bunun haricinde kabızlık ya da ishal gibi yan etkileri de sıklıkla görülür.
Midenin asit üretimini azaltan ilaçlar: Histamin reseptör blokörleri grubundaki bu ilaçlara birkaç örnek: Simetidin, Famotidin vs..
Asit üretimini bloke eden ve yemek borusundaki hasarı azaltan ilaçlar: Bu gruptaki ilaçlar proton pompası inhibitörleri olarak adlandırılıp, genellikle en sık reçete edilen ilaçlardır. Ör: Omeprazol, Lansoprazol vs..
H. pylorii Bakterisini Öldürebilmek İçin Kullanılan Antibiyotikler: Eğer peptik ülserin nedeni bahsedilen bakteriyse o zaman bu bakterinin mideden temizlenebilmesi için uygun antibiyotikler ve bazı ilaçlar kombine edilerek kullanılır. Genellikle tedavi için tek bir ilaç kullanımının etkili olmamasının nedeni, bu bakterinin kullanılan antibiyotiklere direnç gösterebilen inatçı bir bakteri olmasıdır. Ayrıca tedavi süreci genellikle en az 2 haftadır ve daha kısa süreli tedaviler pek etkili olmamaktadır. H. Pylorii tedavisinde kullanılabilen antibiyotiklerden bazıları: amoksisilin, klaritromisin, metranidazol, tetrasiklin vs…
Mide ve Bağırsaklarınızın İç Çeperini Kaplayarak Koruyan İlaçlar: Bazı durumlarda hekiminiz, sitoprotektif ajanlar olarak bilinen, mide ve onikiparmak bağırsağının iç çeperini kaplayarak koruyan ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlardan bazıları sukralfat ve misoprostol’dür.