Geleneksel Afrika Tıbbı - Nedir

Yerel bitki tedavilerinin Afrika’nın ruhani bakış açılarıyla birleşimini kapsayan holistik bir disiplindir.

Geleneksel Afrika Tıbbı

Geleneksel Afrika tıbbı, yerel bitki tedavilerinin kapsamlı kullanımının Afrika’nın ruhani bakış açılarıyla birleşimini kapsayan holistik bir disiplindir. Geleneksel Afrika tıbbı kahinler, ebeler ve bitki uzmanlarını içerir. Kahinler hastalıkların nedenlerini belirlemekten sorumludur, bazı nedenlerin ataların ruhlarından ve diğer etkilerden kaynaklandığına inanılır. Geleneksel ebeler ise doğuma yardımcı olmak için çeşitli yerel bitkiler kullanır. Bitki uzmanları Afrika’da o denli popülerdir ki Durban’da bir bitki pazarına her yıl Güney Afrika, Zimbabve ve Mozambik’ten 700,000 ila 900,000 tüccar geldiği söylenir. Hemen hemen her toplumda ise daha küçük bitki çarşıları vardır.

Geleneksel Afrika tıbbının spiritüel yönü güçlüdür, uygulayıcıları arasında tıbbi yönlerden önce psiko-spiritüel yönlerin ele alınması gerektiğine dair yaygın bir inanç vardır. Geleneksel şifacılar arasında, bir hastalığı teşhis edebilme yeteneği, hem Tanrı’nın hem de uygulayıcının atalarının bir armağanı olarak görülür. Herhangi bir hastalık ya da kötü talihin altında yatan kök nedenin belirlenmesine büyük önem verilir. Hastalığın hasta ile onun sosyal çevresi arasındaki dengesizlikten kaynaklandığı söylenir. Tıbbi etkisi kadar sembolik ve spiritüel anlamı bakımından da değerli olan şifalı bitkinin seçimini belirleyen de bu dengesizliktir. Örneğin bitkilerde beyaz, siyah ve kırmızı renkler özellikle sembolik ya da büyülü sayılır.

Bu renklerdeki tohumlar, yapraklar ve ince dalların özel nitelikleri olduğu farz edilir. Kahinler bitkileri sadece iyileştirme amacıyla değil, aynı zamanda hava durumunu ve olayları da kontrol etmek için kullanabilir. Geleneksel Afrika şifacıları bitkilerin yanı sıra tılsımlar, sihirli sözler ve büyüler de kullanabilir. Kıtanın dışında da çok sayıda kullanıcısı olan geleneksel Afrika tıbbi tedavilerinden biri de hafif-orta dereceli Benign Prostat Hiperplazisi (İyi Huylu Prostat Büyümesi) tedavisi için 1970'li yıllardan bu yana Avrupa'da satılmakta olan Pygeum'dur (Prunus africana). Her yıl Kamerun'da 2000 ton ve Madagaskar'da 600 ton pygeum kabuğu hasat edilir. Afrika'da, kabuğu çaya dönüştürülür. Dünyanın diğer yerlerinde ise tozlar, tentürler, haplar biçiminde, genellikle de prostat sorunlarına yardımcı olduğu düşünülen diğer otlar ile birlikte satılmaktadır. Kullanıcıları idrara çıkmada büyük rahatlama, iltihapta ve kolesterol tortularında azalma bildirmiştir. Geleneksel şifacı ve tıp doktorları sayısı arasındaki mukayese, bu şifa yönteminin Afrika'daki önemini ortaya koymaktadır. Güney Afrika'nın Venda bölgesinde her 700 ila 1,200 kişiye bir geleneksel tıp uygulayıcısı düşerken, her 17.400 kişiye bir tıp hekimi düşmektedir. Svaziland'da her 110 kişiye bir geleneksel şifacı düşer. Benin City, Nijerya ile aynı orana sahiptir. Kenya'da ise her 833 kişiye bir geleneksel şifacı düşer.
Sayısız hükümet müdahalesi girişimine rağmen, bu kadim şifa sistemi Afrika’da gelişmeye devam etmektedir ve uygulayıcılarına dünyanın diğer pek çok bölgesinde rastlanabilir. Kolonyal yönetim altında pek çok ulus geleneksel kahin-şifacıları, büyücüler olarak görmüş ve bu nedenle onları yasadışı ilan etmiştir. Bazı kolonyal Afrika bölgelerinde, geleneksel bitkisel ilaçların satışının kontrol altına alınması girişimlerinde de bulunulmuştur. Mozambik’in 1975’te bağımsızlığını kazanmasının ardından, kahin-şifacılar yeniden eğitilmek için kamplara gönderilmiştir. Çatışma dönemlerinde geleneksel tıbba karşı muhalefet daha da sertleşmiştir. Daha yakın zamanda kıtanın ulusal sağlık hizmeti sistemi ile geleneksel Afrika tıbbının kaynaştırılmasına olan ilgi ifade edilmiştir.

Güney Afrika’da Kwa-Mhlanga’da 48 yataklı bir hastane geleneksel Afrika tıbbı ile homeopati, iridoloji, diğer Batılı şifa yöntemleri ve Asya tıbbını birleştirmiştir. Bir geleneksel Afrika şifacısı tarafından kurulan hastanenin ülkede türünün ilk örneği olduğu söylenir.
Geleneksel Afrika tıbbı uygulayıcıları kanser, Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AIDS), psikiyatrik bozukluklar, yüksek kan basıncı, kolera, kısırlık ve zührevi hastalıkların birçoğu dahil, çok çeşitli hastalıkları tedavi edebildiklerini iddia ederler. Diğer uygulamalar arasında epilepsi, astım, egzama, saman nezlesi, anksiyete, depresyon, Benign Prostat Hiperplazisi, idrar yolları enfeksiyonları, gut ve yaralarla yanıkların iyileştirilmesi yer alır.
Bütün ciddi hastalık vakalarının bir tıp doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Her ne kadar prostatla ilgili rahatsızlıkların çoğu ciddi olmasa da, pygeum kullanmayı düşünen hastalar, öncelikle daha ciddi problemleri elemek için tıbbi bir muayeneden geçmelidir. Geleneksel Afrika tıbbında kullanılan yabani bitkiler için artan talebin yerel bitki popülasyonunu üzerinde tehdit oluşturduğuna dair endişeler ifade edilmektedir. Örneğin Washington merkezli Future Harvest grubu, prostat tedavisi için yıllık 220 milyon dolarlık Prunus africana pazarının, Afrika'nın çöllerinde yavaş olgunlaşan ve yaprak dökmeyen bu ağacın neslinin tükenmesine yol açabileceğini söylemektedir. Bazı Hristiyan kilisesi yetkilileri ise bazı Afrikalı şifacıların büyücülük güçleri kullanmalarına karşı olduklarını ifade eder.
Şifa bitkilerinin yanlış biçimde saptanması ciddi yan etkilere, hatta ölüme neden olabilir. Örneğin, aloe vera bitki türleri geleneksel Afrika tıbbında yaygın olarak kullanılır ancak bitkinin Aloe globuligemma gibi bazı türleri toksiktir ve yanlış tanımlanması durumunda ölüme yol açabilir.

Erkeklerde ereksiyon sorunu için kullanılan ve imbiza olarak bilinen Afrika bitkisi karışımları kullanımı ile ilişkilendirilen konvülsiyonlar ve ölümler vardır. Tedarikçiler sorunların sadece çok fazla tüketildiği zaman ortaya çıktığında ısrar etmektedir.
Her ne kadar geleneksel Afrika tıbbının ilke ve yöntemlerinin birçoğu modern tıp düşüncesine oldukça yabancı olsa da, ilaç geliştirme amacıyla Afrika'nın etno-botanik bilgisini kullanmaya karşı oldukça fazla ilgi duyulmaktadır. Örneğin Amerikalı araştırmacılar Ebola ve Marburg hastalıklarının tedavisi için, geleneksel şifacılar tarafından kullanılan bir Afrika ağacı olan Garcinia kolanın tohum özleriyle ilgilendiklerini belirtmiştir.

Eğitim ve Sertifikasyon
Bu büyük ölçüde denetimsiz bir alandır. Afrika'da birçok geleneksel uygulayıcı basit ve eğitimsiz insanlar olsa da, yerli bitkiler ve insan vücudu üzerindeki etkileri hakkında çok büyük bir bilgi birikimine sahiptirler. Geleneksel Afrika tıbbının kıtanın ulusal sağlık sistemleri ile tam olarak birleştirilmesine büyük bir ilgi duyulmaktadır.

Harare, Zimbabve'de bir Geleneksel Afrika Tıbbı okulu, 1999 yılı Ekim ayında kapılarını açmıştır. Öğrenciler arasında hem geleneksel şifacılar hem de üniversite mezunları vardır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye