Hellerwork - Nedir

Bu terapi yöntemi, bağ doku masajı, hareket eğitimi ve sözlü diyaloğu birleştirir.

Hellerwork

Hellerwork bağdoku masajı, hareket eğitimi ve sözlü diyaloğu birleştiren bir beden çalışmasıdır. Genel sağlık için vücut yapısını yeniden düzenlemek, duruşun iyileştirilmesi, fiziksel ve zihinsel stresin azaltılması için tasarlanmıştır. Hellerwork büyük oranda, vücuttaki bağ dokuların vücudun yapısını yeniden hizalamak ve dengeye kavuşturmak için manipüle edildiği ya da masajla yumuşatıldığı Rolfing ilkelerine dayanmaktadır. Heller fiziksel olarak yeniden hizalamanın yeterli olmadığına inandığı için, geliştirdiği sistemi hareket eğitimi ve sözlü diyalogla birlikte derin doku masajını da içine alacak şekilde genişletmiştir.

Bağ Doku Masajı
Hellerwork’un masaj terapisi, fasya adı verilen derin bağ dokulardaki gerilimi rahatlatmak ve düzgün bir hizalama sağlamak için tasarlanmıştır. Fasya esnek ve uyumludur. Yer çekiminin vücuda genel etkileri, süregelen diğer stresler, negatif tutum, duygular ve dönemsel fiziksel travmalara bir tepki olarak sıkılaşabilir ve sertleşebilir. Süregelen fiziksel strese örnek olarak, vücudun bir yanını omuzdan aşağı çekecek şekilde taşınan çantalar verilebilir. Zamanla bağ dokular sert ve gergin hale gelir. Kişi çanta taşımadığında bile vücut bu pozisyona kendini uydurur. Vücudun geri kalanı ağırlığın eşitsiz dağılımına göre kendini ayarlamaya çalışırken dengesizleşir ve hizası bozulur.

Heller insanların yaşı ilerledikçe, bu stres ve travma biçimlerinin, vücudun duruşunu daha ileri düzeyde bozacak bir biçimde bağ dokulara kök saldığına inanır. Stres biriktikçe, vücut yaşlanmaya bağlı bir süreç sonunda kısalır ve sertleşir. Hellerwork vücudu yenilemeyi ve bağ dokuların sertleşmesini önlemeyi amaçlar.

Hareket Eğitimi
Hellerwork’un ikinci bileşeni olan hareket eğitimi, hastaları vücudu dengeli ve düzgün şekilde hizada tutmak için ihtiyaç duyulan doğru fiziksel hareketler konusunda eğitir. Hareket eğitimi oturma, ayakta durma ve yürüme gibi yaygın eylemler üzerine odaklanır. Hellerwork uygulayıcıları aynı zamanda kişiye, o kişinin mesleği, favori sporu ya da sosyal aktivitelerine özgü daha iyi hareket kalıpları da öğretmektedir.

Sözlü Diyalog
Sözlü diyalog Hellerwork’un üçüncü bölümünü oluşturur. Duygular, yaşama karşı geliştirilen tavır ile vücut arasındaki ilişkiler konusunda farkındalık yaratmak için tasarlanmıştır. Hellerwork uygulayıcıları hastaların tavırlarından sorumlu hale gelmesi durumunda vücut hareketleri ve kendini ifade kalıplarının düzeleceğine inanmaktadır. Diyalog her seansın temasına ve vücudun o seansta üzerinde çalışılan bölümüne odaklanır. 

Hellerwork, 90 dakikalık 11 seanstan oluşur ve her seansın ücreti 90 ila 100 dolar civarıdır. İlk üç seans fasyanın yüzey tabakaları ile bebeklik ve çocukluğun gelişime yönelik konuları üzerine odaklanır. Sonraki 4 seans asıl seanslardır ve derin tabakalar ve ergenlikte gelişime yönelik konular üzerinde çalışır. Son 4 seans ise öncekilerin üzerine kurulan birleştirici seanslardır ve bunlarda olgunluk dönemi sorunları üzerinde de durulur. 
Joseph Heller (1940–) yapısal entegrasyon sistemi Rolfing’i örnek alarak Hellerwork’u geliştirmiştir. Heller, mühendislik diploması aldıktan sonra NASA’nın California Pasadena’daki Jet laboratuarlarında çalışmış, 1970’lerde insan psikolojisine ilgi duymaya başlamıştır. İki yılını biyoenerji ve Gestalt terapisinin yanı sıra mimar ve fütürist Buckminster Fuller (1895–1983), yüzdürme terapisini geliştiren John Lilly, aile terapisti Virginia Satir ve vücut hareketinin öncüsü Judith Aston ile birlikte çalışarak geçirmiştir. Bu süre boyunca Rolfing’in kurucusu Dr. Ida P. Rolf’dan (1896-1979) eğitim almış ve 1972’de sertifikalı bir Rolfçü olmuştur. Heller kendi vücut çalışma sistemini geliştirdikten sonra, 1979’da Hellerwork’u oluşturmuş ve halen çalışmalarını sürdürdüğü California Mt. Shasta’da bir eğitim tesisi kurmuştur. 
Hellerwork duruşu düzeltir, vücudun doğal yapısını uygun bir dengeye kavuşturur ve hizaya getirir. Bu yeniden hizalama, genel ağrı ve acıların hafiflemesini, solunumun iyileştirilmesini, fiziksel ve zihinsel stresin azalmasını sağlayabilir. Hellerwork kronik sırt, boyun, omuz ve eklem ağrılarının yanı sıra karpal tünel sendromu da dahil, tekrarlayan stres kaynaklı yaraların tedavisinde de kullanılır. Hellerwork aynı zamanda atletik yaralanmaları tedavi etme ve önlemede de kullanılmaktadır.
Hellerwork tedavisine başlamak için detaylı bir hazırlığa gerek yoktur. Tedavi genellikle bir masaj masasında, hastanın üzerinde yalnızca iç çamaşırları kalacak şekilde yapılır.
Hellerwork oldukça etkili olan bağdoku masajını da içerdiği için, çoğunlukla rahatsız edici ve bazen, özellikle de ilk 7 seans boyunca, ağrılı olarak tanımlanmaktadır. El ile yapıldığı için bu durum, dokunulmaktan hoşlanmayan ya da korkan kişiler için sorun oluşturabilir. Artrit gibi kronik iltihaplı durumlar için bir tedavi olarak önerilmez ve bu tür bir hastalığı daha da kötüleştirebilir. Kalp hastalığı, diyabet ya da solunum problemleri gibi ciddi tıbbi bir durumu olan kişiler Hellerwork terapisi almadan önce bir tıp doktoruna danışmalıdır.

Diplomalı bir uygulayıcı tarafından yetişkin ve gençlere uygulanması koşuluyla, Hellerwork’un rapor edilmiş ciddi bir yan etkisi yoktur.
Alternatif ya da holistik tedavilerin çoğunda olduğu gibi Hellerwork terapisinin de etkisini belgeleyen çok az sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Yine de, Hellerwork bağ doku masajı yönünden Rolfing’e benzediğinden, Rolfing’i konu alan bilimsel çalışmaları, Hellerwork’u değerlendirmek için kullanmak yararlı olabilir. Amerikan Fiziksel Terapi Dergisi’nde yayımlanan 1988 tarihli bir çalışma, Rolfing’in hasarlı dokuların iyileşmesini hızlandıracak şekilde, parasempatik sinir sistemini uyardığını ortaya koymuştur. Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy’de yer alan 1997 tarihli bir makalede Rolfing’in alt sırt ağrılarını etkili ve sürekli olarak rahatlatabildiği rapor edilmiştir.

Eğitim ve Sertifikasyon
Hellerwork uygulayıcılarına sertifikaları Hellerwork tarafından verilir ve uygulayıcıların anatomi, psikoloji, masaj ve kineziyolojiden oluşan 1250 dersi tamamlaması gerekir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye