İnce bağırsağı ve çevresini görüntüleyen test yöntemleri, kanserin hangi bölgelere yayıldığını görüntülemek konusunda işe yaramaktadır.
Tedavinin planlanması açısından ince bağırsak kanserinin türünün bilinmesi ve gelişiminin takibi oldukça önemlidir. Hastalığı teşhis etmek, tanı koymak ve hastalığın evresinin bulunması aynı anda meydana gelir. Teşhis için aşağıdaki yöntemler ve metotlardan birkaçı beraber kullanılabilir.
Fiziksel muayene ve aile öyküsünün sorgulanması:
Vücudun genel sağlığının kontrol edilmesi, el ile muayene esnasında yumru varlığı gibi anormal bir oluşumun tespit edilip edilememesi, hastanın yaşam ve yeme alışkanlıkları ile aile geçmişinin öğrenilmesi teşhisin ilk aşamasında yapılması gerekenler arasındadır.
Kanın kimyasal analizi:
Kandaki bazı kimyasallar vücutta kanserli bir oluşum olup olmadığı hakkında önemli bir fikir verir. Normal sınırların üstünde ya da altındaki bir değer, vücudun herhangi bir organındaki sağlıksız fonksiyonu gösterir.
Karaciğer fonksiyon testleri:
Karaciğerden kana salgılanan bazı maddelerin normalden yüksek ya da az olması, vücudun sağlıklı işleyişinde potansiyel bir aksama olabileceğini gösterir.
Endoskopi:
Vücudun içerisindeki organları görüntülemek için kullanılan bir yöntemdir. Üç çeşidi mevcuttur:
- Üst bölge endoskopisi: Yutak, yemek borusu, mide ve duodenumun (ince bağırsağın ilk kısmı) görüntülenmesinde kullanılır. Bu işlemde ucunda kamera olan ince bir hortum hastaya yutturularak bu organlar görüntülenebilir.
- Kapsül endoskopi: Bu yöntemde hastaya büyük boyutlu bir hap büyüklüğündeki şeffaf bir kapsülün içerisinde kablosuz ve mini bir kamera yutturularak özellikle ince bağırsakların içerisi görüntülenir.
- Çift balonlu endoskopi: İnce bağırsakları incelemek için kullanılan bir yöntemdir. İki küçük tüpten yapılmış özel bir alet, hastanın ağzından ya da rektumundan sokularak ince bağırsaklar görüntülenir.
Laparotomi:
Ufak bir cerrahi yöntemdir. Karnın bir bölgesinde açılan ufak bir kesi yardımıyla ince bağırsakların iç kısmı incelenir.
Biyopsi:
İlgili bölgeden ufak bir parça alınarak, alınan dokular mikroskop altında incelenir ve kanserli hücrelerin olup olmadığı araştırılır.
CT Scan (CAT Scan):
Vücudun içerisindeki organların pek çok farklı açıyla görüntülenebildiği, cerrahi olmayan, radyolojik bir yöntemdir. X-ray cihazına bağlı bir bilgisayardan oluşan bir cihazdır.
MRI:
Kuvvetli bir mıknatıs, radyo frekans dalgaları ve bir bilgisayardan oluşan sistem, vücudun içerisindeki organların görüntülerinin elde edilmesini sağlar. Cerrahi olmayan bir yöntemdir.