Zihnimizin çalışmasını hızlandırmak ve daha etkin biçimde kullanabilmek istiyoruz. Bunun için pek çok bilimsel araştırmanın ışığında, hangi gıda takviyelerinin zihninizi ve hafızanızı güçlendirmek için etkili olduğunu araştırdık.
Bu bitki, zihni ve hafızayı güçlendirmek için tüm Avrupa’da en sık kullanılan bitkidir. Yapılan bilimsel araştırmalar bu bitkinin özellikle demans görülen kişilerde zihnin etkinliğini arttırdığını göstermiştir. Bu çalışmalarda düzenli olarak ginko biloba kullanmanın demansı önlemede etkili olmadığı, ancak demans görülen kişiler üzerinde etkili olduğu ve hafızayı güçlendirerek, semptomların kötüleşmesine mani olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun haricinde yapılan tüm çalışmaların sonucunda olmasa bile bir çok çalışma sonucunda psikolojik durumu, uyanıklık, dikkat seviyesini ve zihinsel yeteneği arttırdığı görülmüştür.
Ginko bilobanın kılcal kan damarlarındaki kan akımını hızlandırarak beyin hücrelerinin daha iyi beslenmesini sağladığı ve etkisini bu şekilde gösterdiği düşünülmektedir.
Ancak ginko biloba bitkisinin, özellikle günlük 150 mg.ın üzerinde kullanıldığı durumlarda kanamayı arttırıcı etkisi olabileceği düşünülmektedir. Bu sebeple herhangi bir cerrahi operasyondan en az birkaç hafta öncesinde, kullanımının bırakılması tavsiye edilmektedir. Bunun haricinde bazı çalışmalar, ginko bilobanın insülin ve kan şekeri seviyelerini de etkileyebileceğini göstermektedir. Eğer diyabet ya da hipoglisemi hastasıysanız, ginko biloba ekstresi kullanmaya başlamadan önce hekiminize danışmanızda fayda vardır.
Omega-3 yağ asitleri, hücrelerimizin yapısına katılan esansiyel yağ asitlerindendir. Omega-3 sinir hücrelerinde de bol miktarda bulunur. Dolayısıyla sinir hücrelerini korumada ve fonksiyonelliklerini devam ettirmede etkili olduğu düşünülmektedir. Bu gıda takviyesi, halk arasında sınava çalışan çocukların zihnini ve kemik yapısını güçlendirmek için kullanılmaktadır.
Yapılan bilimsel araştırmalar, soğuk deniz balıkları, fındık, badem ve diğer kuruyemişler gibi yüksek oranda omega-3 açısından zengin besinlerin tüketiminin, Alzeimmer’a yakalanma riskini azalttığını göstermiştir.
- L-Carnitine (L-Karnitin):
Özellikle sporcular tarafından hızlı şekilde yağ yakmak ve yağları kasa dönüştürmek için kullanılan bu amino asit takviyesi, neredeyse günümüz spor salonlarının tümünde satılır hale gelmiştir. Hatta bazı kişiler tarafından uygunsuz ve kontrolsüz kullanılmaktadır.
Kilo vermeye ve kas geliştirmeye yardımcı olmasının haricinde, yapılan diğer bilimsel araştırmalar bu amino asidin, Alzeimmer hastalarındaki semptomları iyileştirmede etkili olduğunu ve özellikle erken Alzeimmer başlangıcı görülen hastalarda daha etkili olduğunu göstermiştir.
Yapılan incelemeler sonucu E vitamininin Alzeimmer’a yakalanma riskini azaltmamakla beraber, hastalığın seyrini belli bir oranda yavaşlattığını ve semptomların iyileşmesine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Bununla beraber E vitamininin aşırı yüksek dozlardaki kullanımının hasta kişilerde, diğerlerine oranla daha erken ölüme sebebiyet verebileceğini düşündürtmüştür.
Bu bitki hafızayı güçlendirmek, unutkanlığı önlemek ve zihinsel yorgunluğu gidermek için genellikle Ginko biloba ile beraber kullanılmaktadır. Panax ginseng’in yorgunluğu gidermede ve genel anlamda hayat kalitesini arttırmada etkili olabileceği bilinmektedir. Buna karşın hafıza üzerindeki güçlendirici etkilerini daha iyi anlayabilmek için daha fazla klinik araştırma yapılması gerekmektedir.
Yukarıda bahsedilen gıda takviyeleri haricinde düzenli egzersiz yapmanın, nefes egzersizleri yapmanın, kaliteli uykunun, bulmaca ve su doku çözmenin, her gün az da olsa güneşe çıkmanın, düzenli ve dengeli beslenmenin, yoga ve/veya meditasyon yapmanın da zihin üzerindeki olumlu etkileri, klinik araştırmalarla tespit edilmiştir.
- Çin Kurtayağı Bitkisi (Chinese Club Moss):
Yapılan deneyler sonucunda bu bitkinin, medikal olarak satılan Alzeimmer ilaçlarına benzer etki gösterdiği ortaya çıkmıştır. Ancak bu konuda bahsedilen bitkiyle ilgili daha fazla klinik araştırma yapılmasına ve yan etkilerinin araştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.