Rahim ve yumurtalıkların sağlığı, tüm üreme sistemi sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Dr. Lark’a göre son yıllarda, yaşam tarzı ve çevresel değişikliklerden dolayı rahim ve yumurtalıklar ile ilgili sorunlarda artış oldu. Rahmi etkileyen en yaygın durumlar miyom (fibroid), yumurtalık kistleri ve endometriozis’dir.
Miyom rahim kasından ve bağ dokusundan oluşan bir tümördür. Hemen hemen her zaman iyi huyludur (kötü huylu değil). Miyomlar adet döneminin başlaması ile geliştiklerinden, gebelikte büyüdüklerinden ve menopoz döneminde azaldıklarından dolayı, miyomların östrojene bağlı oldukları düşünülmektedir. Amerika’da her beş kadından birinde, çoğunlukla otuzlu ve kırklı yaşlarda ortaya çıkan miyom bulguları vardır. Miyomlar siyahi kadınlarda daha sık görülür, bu farklılığın sebebi hala bilinmemektedir.
Miyomlar gruplar halinde oluşan genellikle sağlam, küresel yumrulardır. Farklı boyutları vardır, genellikle sebze ve meyvelere kıyaslanırlar; bezelye, limon, elma, kavun gibi. Rahmin dış yüzeyinin yakınında büyürler ve pelvik muayene sırasında kolayca tespit edilirler. Rahmin iç zarının yakınındaki bulunanlara gelince, tespit edilebilmeleri için ultrasonografi gerekebilir. Miyomlar menopozdan sonra normal boyutlarına küçülürler.
Çoğu kadın herhangi bir belirti göstermez, ancak alt karın ağrısı, doygunluk hissi ve alt karında bir basınç olabilir ve mesanedeki tümör basıncının neden olduğu sık idrara çıkma gereksinimi, artı ağır adet dönemi, dönemler arası kanama ve aşırı menstrüel kramplar görülebilir. Miyom hızlı büyüyor ise, yakınındaki kan damarlarından besin desteğini tüketebilir, sonuç olarak oksijenden yoksun kalan dokunun dejenerasyonu ve ölümü görülebilir. Bu, şiddetli karın ağrısına neden olabilir. Hızlı büyüme gebelikte yüksek östrojen seviyeleri tümör gelişimini uyardığında sık görülür.
Yüksek östrojen seviyeli doğum kontrol hapları ve menopoz semptomlarına karşı kullanılan östrojen replasman ilaçları da tümör büyümesini hızlandırabilir. Dr. Lark’ın açıkladığı gibi, "miyomlar yüksek östrojen üretim süreçlerinden kaynaklanır ve bizim stratejimiz bunu miyomların büyüyemeyeceği şekilde düzene sokmaktır. Biz koruyucu bir yaklaşım kullanıyoruz, beslenme ve yaşam tarzı ile östrojen üretimini kontrol altına alıyoruz ve gerekirse aynı şekilde kanamayı azaltıyoruz. Benim miyomlar ile ilgili sorunum birçok kadında histerektomi olması. 13 haftalık fetüs boyutundaki (Batı tıbbının histerektominin gerekli olduğunu düşündüğü bir boyut ) veya daha büyük bir miyom bu yaklaşım ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Konservatif bir yaklaşım ile kadınlardaki miyom tümörlerinin küçüldüğünü gördüm.”