Isı Terapisi (Moxibustion) - Araştırma ve Genel Kabul

Isı terapisi pelin otunun vücudun iltihaplı ya da hasta bölgesi üzerinde yakılmasıdır.

Isı Terapisi (Moxibustion)

Isı terapisi, geleneksel Çin tıbbında, yanan bir pelin otundan (Artemesia vulgaris) yapılma bir sap ya da koninin vücuttaki iltihaplı ya da hasta bölge üzerine yerleştirilmesine dayalı bir tekniktir. Koni bir akupunktur noktası üzerine yerleştirilip yakılır. Koni cildi yakmadan önce yerleştirildiği yerden alınır. Amaç vücuttaki kan ve yaşam enerjisini ya da qi’yi uyarmak ve güçlendirmektir. Pelin otu bir puronun çevresine ve uzunluğuna benzer bir sap halinde olabilir. Moxa cones konileri de yakılabilir. 

Geleneksel Çin tıbbında Ai Ye adı verilen pelin otu qi ve kanı uyarmak üzere akupunktur noktaları üzerine yerleştirilir. Makat prezentasyonu olan (rahimde ters duran) bebekler için, küçük ayak başparmağının dış kısmında bulunan BL 67 aku noktası uyarılmaktadır. Adet krampları için, Ren Kanalı adı verilen, karnın alt bölgesinin orta çizgisindeki meridyen tedavi edilir. Adet krampları için ısı terapisi bir kereliğe mahsus kullanılır. Isı terapisi neredeyse her zaman, tamamlayıcı bir teknik olarak akupunktur ile birlikte kullanılır. Japonya’da, ısı terapisi uzmanları olarak ayrıca diploma alan uygulayıcılar mevcuttur. Hastanın ihtiyaçlarına ve öyküsüne bağlı olarak, çok çeşitli hastalıklar için kullanılır. Bu nedenle de, tedavinin maliyeti ve uzunluğu konusunda bir tahminde bulunmak zordur. Akupunktura benzer şekilde, bazen sigorta ya da işçi tazminatı kapsamında yer aldığı olur. Hastalara kendilerini nasıl iyileştirecekleri öğretilebilir ve moxa sopalar kolaylıkla satın alınabilir.
Akupunktur için kullanılan gerçek Çince terim tam olarak "akupunktur-moxibustion” olarak tercüme edilir. 3000 yıldan uzun bir zaman önce Çin’de, Shang Hanedanı hüküm sürerken, uygulamanın bu zamandan da eski olduğu anlamına gelecek şekilde kemikler ve kaplumbağa kabukları üzerinde akupunktur ve moxibustion ile ilgili hiyeroglifler bulunmuştur. Kök kelime "moxa” aslında Japonca’dan türemiştir.
Isı terapisi soğuk ya da hareketsiz bir yapısı bulunan kişiler için kullanılır. Moxa sapı, iyi bir dolaşımı olmayan kan ve qi’yi ısıtmak üzere yakılır. Özellikle makat prezentasyonu olan bebekleri, doğum sırasında daha güvenli kabul edilen baş-aşağı pozisyonuna döndürme kabiliyeti ile tanınır. Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nde yer alan 1998 yılına ait bir çalışmada, çalışmaya katılan hamile kadınların yüzde 75’inin ters duran fetüsleri normal pozisyonuna dönmüştür. Isı terapisi hamile kadınlarda fetüs hareketlerini önemli ölçüde artırmaktadır. Isı terapisi aynı zamanda iltihapları tedavide de kullanılmaktadır. Örneğin, tendinit olan bir hasta için sopa dirsek bölgesi üzerinde yakılır. Aynı zamanda, adet krampları için sopanın karın bölgesi üzerinde sallandığı da sıkça görülmüştür. Çoğunlukla kramplar aniden kaybolmaktadır. Moxa, akupunktur noktaları üzerinde sıklıkla çok çeşitli hastalıkların akupunktur tedavisi ile birlikte yapılır. Tedavi sıcaklık hissi verir ve kanın faaliyetlerinin güçlenmesine yardımcı olur.
Isı terapisi görecek hastalar aynı zamanda akupunktur gördüklerinden, bu terapiden önce bir doktora danışılması önerilir.
Isı terapisi özellikle soğuk ve hareketsiz bir yapıya sahip hastalarda kullanılır. Bu nedenle, eğer hastanın vücut ısısı yüksekse ısı terapisine girmemelidir. Uzman bir uygulayıcı bu sorunlar hakkında hastalara önerilerde bulunabilir.

Isı terapisi çoğunlukla pelin otu saplarının yakılmasını içerdiğinden, solunum sorunları olan kişiler yanan pelin otu saplarını kullanmaktan kaçınmalıdır. Dumansız pelin sapları da bulunmaktadır ve solunum güçlükleri olan hastalar bu yöntemi seçebilirler. Aynı zamanda moxa sopası hastaya çok yakın tutulduğunda oluşan tek tük dış yanıklar da rapor edilmiştir.
Isı terapisi yüzyıllar boyunca geleneksel Çin tıbbında kullanılmaktadır ve sonuç olarak, Asya’da büyük oranda kabul görür. Batı’da da, özellikle, makat prezentasyonu olan bebekleri çevirme yeteneğinden dolayı popülerlik kazanmaktadır. Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nde pek çok çalışma bu terapinin kullanımını övmektedir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye