Kesik ve sıyrıkların tedavisinde homeopatik topikal preparatlar faydalı olabilir. Kandil çiçeği ve kantaron krem, jel ya da merhem olarak tatbik edilebilen bitkilerdir. Kantaron (30cc) oral yoldan da alınabilir. Eğer kesik çok ağrı veriyorsa özellikle gerekebilir. Derin kesikler ve bıçak yaraları için akrep otu (30cc) gereklidir. Eğer kişi hem yaralanmış hem de huzursuz ise her 30 dakikada bir üç ila beş doza kadar kurtboğan (30c) verilebilir.
Ayurvedik tıp ufak kesik ve sıyrıklar için birkaç basit uygulama önermektedir. Bunlar arasında taze aloe vera jeli, hint hayvansal yağı (plain ghee) ve Hindistan cevizi yağı yer alır. Bunlardan herhangi birine cildin iyileşmesi için merhem hazırlamak üzere meyan kökü ve zerdeçal da eklenebilir. Kesik ve sıyrıkların iyileşmesini hızlandıran Batıya özgü bitkisel tedaviler arasında, hem demlenmiş hem de yıkama suyu olarak kullanılabilecek aynı safa çiçeklerinden yapılan bir çay, aynı zamanda kanamayı da durdurabilen damıtılmış cadı fındığı, cilde özel olan altın mühür tozu ya da merhemi, öğütülmüş bağa yapraklarından yapılan lapa ve karakafes otu kökünün merhemi yer alır.
Yüzeysel yaraları dezenfekte etmek ve iyileşme sağlamak üzere ham bal da tatbik edilebilir. Ekinezya tentürü de etkilenen alan için dezenfekte edici ya da antimikrobiyal olarak kullanılabilir. Tentürdeki alkol yaranın sızlamasına yol açabilir. Derin yaralarda biraz iyileşme görülmeden topikal uygulamalar kullanılmamalıdır.
Aromaterapiye göre, seyreltilmiş esanslı yağlardan oluşan spreyler antiseptik olarak kullanılabilir. Aynı zamanda deri hasarlarını onarabilir ve yeni hücre üremesini de teşvik edebilir. Çay ağacı, lavanta, mür, aselbent, bergamot, sarıpapatya, okaliptüs, ardıç, biberiye altın otu, sardunya, ardıç ve sandal ağacı kesik ve sıyrıklar için kullanılmaya uygundur. Yaklaşık 10 damla kadar katkısız yağ, tek başına ya da harmanlanmış olarak, 60 gr. kadar damıtılmış su ve 15 gr. kadar altın mühür tentürü ya da alkole eklenmelidir. Esans yağı karışımı her kullanımdan önce iyice çalkalanmalıdır ve sonra günde iki veya üç kez püskürtülür.
E ve A vitaminleri de cildin iyice ve hızlıca iyileşmesi için gereklidir. Bu vitamin yağları doğrudan kapsüllerinden çıkarılıp etkilenen bölgeye günde birkaç kez konulmalıdır. Oral yoldan da alınabilecekleri gibi, A, C, E ve B kompleks vitaminlerini içeren multivitaminlerle birlikte de alınabilirler.
Bir yaralanmayı takip eden iyileşme aynı zamanda arginin ve glisin amino asitlerini içeren takviyelerle de hızlandırılabilir. Öğünler arasında, iltihabı azaltmak için ihtiyaç olduğundan ananastan elde edilen sindirim enzimi bromelain de alınabilir.