Genellikle kırık oluşumu kemiğin aldığı darbenin gücüne, kemiğin dayanıklılık gücüne, vücutta darbenin alındığı bölgeye ve kişinin yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin kemik kırıkları çocuklarda daha sık görülür ve kırılan kemiklerin kaynama hızı, yetişkinlere oranla daha hızlıdır. Ayrıca kırıklar yetişkinlerdeki kadar komplike bir durum almaz. Fakat yaş ilerledikçe kemikler daha kırılgan bir hal almaya başlar ve çocukluk döneminde kırılmayacak bir kemik, yetişkinlik döneminde daha kolay kırılabilir.
Kırıkların farklı çeşitleri vardır. Ancak en sık görülen kırık çeşitleri 4 tanedir:
- Açık Kırık: Kemiğin kırıldıktan sonra, kırık kemik uçlarının çevredeki dokuları keserek, kırık uçların dışarı çıktığı kırık türüdür.
- Kapalı Kırık: Kemiğin kırıldıktan sonra kırık kemik uçlarının etraftaki dokulara hasar vermeden bulunduğu bölgede kalmasıdır.
- Deplase Olmayan Kırık (yer değiştirmemiş kırık): Kemiğin kırıldıktan sonra, kırılmış kemik uçlarının sağlam durumdaki yerlerini muhafaza etmeleri durumudur.
- Deplase Kırık (yer değiştirmiş kırık): Kemiğin kırıldıktan sonra, kırılmış kemik uçlarının sağlam durumdaki yerlerini muhafaza etmeyip, darbenin de meydana getirdiği kuvvetle eski yerlerinden oynamaları ve kırık uçların birbiriyle eski durumlarını muhafaza etmeyerek, yer değiştirmeleri sonucu meydana gelen durumdur.
Bir kırığın şiddeti bulunduğu bölgeye, kemik dokusunun ve çevre dokuların aldığı hasara göre değişkenlik gösterir. Eğer ciddi kırıklar uygun şekilde tedavi edilmeyip kendi hallerinde iyileşmeye bırakılırsa çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Örneğin kırık kemik uçları kan damarlarını parçalayabilir ya da sinirlere zarar verebilirler. Bunun haricinde kemik dokusu iltihabı ya da çevre dokuların iltihaplanması durumun oldukça ciddi bir hal almasına sebep olabilir.
Kemiklerin tedavi edildikten sonra kaynayarak eski haline dönme süresi hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kırık tüpüne, kırığın meydana geldiği bölgenin yerine göre değişir. Hatta sigara içmenin bile kemiklerin iyileşme süresini oldukça negatif etkilediği bilinmektedir. Örneğin bir çocukta meydana gelen basit bir kırık birkaç hafta içerisinde hızla iyileşirken, yaşı daha olgun kişilerde meydana gelen kırıkların iyileşmesi ayları alabilir.
Kemikleri zayıflatan diğer bir hastalık olan osteoporoz ise ABD’de her yıl yaklaşık 1,5 milyon kemik kırığı vakasının meydana gelmesine sebep olmaktadır.