Bilindiği gibi kronik apandisit için en etkili tedavi yöntemi cerrahi operasyon ile apandisin çıkarılmasıdır. Ancak Sahlgrenska Academy’de yapılan çalışmalarda, birçok kronik apandisit durumunda antibiyotik tedavisinin cerrahi operasyonun yerini alabileceği ve cerrahi operasyon kadar etkili olabileceği tespit edilmiştir.
Jeanette Hansson, kendi tezinde akut apandisit tedavisinde cerrahi operasyon ile antibiyotik tedavisinin etkinliklerini karşılaştırmıştır. Hansson, araştırmasıyla ilgili şunları söylemektedir: "Bazı akut apandisit hastalarının durumu o kadar ciddidir ki acilen cerrahi operasyon ile iltihaplı bölge ve çevresinin temizlenmesi şarttır. Çünkü bu tarz hastalarda enflamasyon sadece apandis bölgesinde mevcut olmayıp apandisin patlamasıyla çevre dokulara da yayılmıştır ve bu nedenle operasyon esnasında çevre dokuların da temizlenmesi şarttır. Ancak apandisin yırtılarak enflamasyonun çevre dokulara dağılmadığı durumlarda ameliyata yerine uygulanabilecek güçlü bir antibiyotik tedavisi sayesinde tedavi mümkün olabilir ve en az cerrahi yöntemler kadar başarılı olabilir. Üstelik hastanın iyileşme süresi çok daha kısa olacak ve sağlığına çok daha hızlı bir şekilde kavuşabilecektir. Kronik apandisit hastalarının yaklaşık %80’i antibiyotik tedavisi sayesinde iyileşebilmekte ve cerrahi operasyona gerek kalmamaktadır.”
Ancak antibiyotik tedavisinin en önemli olumsuz yanı, hastalığın tedavi edildikten sonra 1 yıl içerisinde kendini tekrarlayabilmesidir. Bu oran ise yaklaşık %10-15 arasında değişmektedir. Bahsedilen nedenle tekrarlayan vakalar için ya da antibiyotikle tedavi edilemeyen hastalar için cerrahi operasyon daha etkili bir çözümdür. Fakat yapılan araştırma sonucunda şiddetli olmayan akut apandisitin tedavisi için ilk yol olarak etkili bir antibiyotik tedavisinin uygulanmasının da mümkün olabileceği görülmüştür.