Yapılan araştırmalara göre akupunktur menopozun en yaygın belirtilerini gösteren kadınlara yardımcı oluyor. İğnelerle yapılan bu eski Çin terapisi sıcak basmalarının şiddetini kontrol altına alırken, düzenli olarak duygudurum dalgalanması yaşayan kadınları da rahatlatabilir.
Sıcak basmaları ani olarak beliren şiddetli sıcaklık hissiyle rahatsızlık verirken sık sık görülen sıcak basmaları gece uykusunu bölebilir. Belirtilerin sebebi ciltteki kan damarlarının genişlemesidir ve hormon dengesizliğiyle ilişkilendirilir fakat halen tam olarak anlaşılamamışlardır. Sıcak basmalarıyla savaşan medikal yöntemler Hormon Replasman Terapisi’yle (HRT) bazı antidepresanlardır ve bunlar vücudun kan damarı sistemini sakinleştirir.
Acupuncture in Medicine (Tıpta Akupunktur) dergisinde yer alan araştırmada Türk araştırmacılar menopoz dönemindeki 53 kadını inceledi. 27 katılımcıya 10 hafta boyunca, haftada 2 kez akupunktur uygulandı. Bu işlemde vücudun belli noktalarına çok ince iğneler, enerjiyi yükseltmek ve endorfin salgılanmasını sağlamak için yerleştirildi. Endorfin vücudun doğal ağrı kesicisidir. Kalan katılımcılara ise köreltimiş iğnelerle sahte (etkisiz) akupunktur uygulandı.
Çalışmanın sonucunda terapiyi doğru şekilde alanlarda, almayanlara oranla sıcak basmalarının ve duygu durum dalgalanmalarının şiddeti daha düşük oldu. Bu düşüş tedavi devam ettikçe aşamalı olarak görüldü.
Araştırmacılar endorfin etkisinin, vücudun sıcaklık kontrolüne istikrar getirerek sıcak basmalarını kontrol altına almış olabileceğini söyledi. Fakat tedavi sona erdikten sonra etkinin ne kadar sürdüğü henüz bilinmiyor.
Araştırmacılar denemenin küçük çaplı olduğunu kabul etse de akupunkturun Hormon Replasman Terapisi alamayan veya almak istemeyen kişiler için denemeye değer olduğu görüşünde.
Norveç’te yapılan başka bir araştırmada ise kadınlar hem gündüz hem de gece yaşadıkları sıcak basmalarının sıklıklarında ve şiddetlerinde, 12 haftalık bir akupunktur terapisi sonrasında düşüş gördüler. Henüz kısıtlı araştırmalar ve kanıtlarla desteklenen bu iddia için çalışmalar devam etmekte.
Çin tıbbının menopozla ilgili tek önerisi akupunktur değil. Bitkisel tedaviler, diyet ve egzersiz de belirtileri ve sebepleri iyileştirmekte faydalı görülüyor. Çin tıbbı uygulayıcılarına göre menopoz belirtileri, hormonal dalgalanmalar, yin ve yang’in dengesizleşmesine ve vücut metabolizmasını tekrar ayarlayana kadar düzensiz kalmalarına sebep olunca görülüyor.
Her hastanın teşhisi ve tedavisi kendine özgü yapıldığı için menopoz için etkili bitkileri sıralamak zor olsa da, bu konuda en meşhur olan formül "Two Immortals Decoction” olarak biliniyor.
Kaynatarak hazırlanan bu öz;
- 9 – 15 gram Yin Yang Huo (Azgın Teke Otu)
- 6 – 15 gram Xian Mao (Golden Eye-grass Rhizome)
- 9 gram Ba Ji Tian (Hint Dutu Kökü)
- 4.5 – 9 gram Zhi Mu (Anemarrhena Rhizome)
- 4.5 – 9 gram Huang Bai (Mantar Ağacı Kabuğu)
- 9 gram Dang Gui (Çin Melekotu Kökü) bitkilerini içerir.
Diyet tavsiyelerinin merkezinde dalağı ve mideyi güçlendirmek bulunuyor. Sindirim iyiyse tüm diğer belirtiler daha kolay iyileştirilebiliyor. Bu amaçla pişmiş yiyecekler, kanı güçlü kılması için az miktarda hayvansal protein, böbrek enerjisi için iyi olan yumurta, çok miktarda hafif pişirilen taze sebzeler ve soğuk yememek şartıyla mevsim meyveleri tüketilmesi öneriliyor. Alkol, kafein, şeker, tuz ve yağı azaltmak da önemli.
Mümkün olduğu kadar sık, ılımlı egzersizler ise kan ve qi’nin durgunlaşmasına izin vermeyerek faydalı olmakta. Yaşlandıkça çoğu problem durgunlaşma sebebiyle görülür, bu sebeple her türlü hareket yardımcı olabilir. Esneme hareketleri de eklemleri ve bağ dokuları esnek kılar.