Bazı kadınlar fazla adet kanamalarından rahatsız olurken, diğerleri menstrüel döngülerinin durduğunu fark eder (hamilelik veya menopoz haricindeki nedenlerden dolayı). Amenore olarak bilinen bu durumda, kadın üç ay veya daha fazla süre boyunca adet döngüsü yaşamaz. 16 yaşında ve henüz adet görmemiş bir genç kızda da, doğum kontrol hapı almayı durdurun bir kadında da bu durumdan şüphelenilir.
Dr. Ralph Golan'a göre amenore özellikle yumurtalıkların ve hipofiz bezinin sürekli hata vermesi ile oluşur. Aktif olmayan tiroit bezi de sıklıkla bir faktördür. Bu organların herhangi birinde bozukluk hormonsal dengesizliklere yol açabilir ve adet eksikliği de bozukluğun tezahürü olabilir. Diğer üreme sağlığı bozuklukları gibi ilgili organların işlevini geri yüklemek ve hormonların dengelenmesi, başarılı bir tedavi sonucu elde etmek için gereklidir.
Amenorenin diğer nedenleri arasında beslenme bozuklukları (genellikle aşırı beslenme veya kilo kaybı), eksik böbrek üstü bezi fonksiyonu ve maraton eğitimi gibi yoğun, uzun egzersizler yer alıyor. Beslenmenin menstrüel düzen üzerinde güçlü bir etkisi var. "İyi” yağların yetersiz miktarı (doymamış yağlar ve yağ asitleri), protein eksikliği ve kanda aşırı karoten oranı amenore ile ilişkilidir. Aşırı duygusal stres veya gerginlik de adet döneminin kesilmesine neden olur.
Dr. Northrup'ın görüşüne göre amenorenin birçok türü vardır fakat özellikle genç atletlerin tecrübe ettikleri türü genellikle yanlış anlaşılır. ”Düzenli yorucu egzersizlerin özellikle genç bayanlarda adet döneminin gecikmesine veya gerçekleşmemesine neden olacağı bilinir. Fakat bu bayanlarda kalori alımı da kısıtlıdır, adeta anoreksiktirler. Egzersizlerin metabolik taleplerini desteklemek için gerekli beslenme karşılanmamıştır. Uygulamalarımda gördüm ki, eğer amenorik bir kadın günde en az 500 kalori daha fazla yerse, adet dönemleri yeniden başlar.”
Bitkisel Tıp
David Hoffmann’a göre, amenore için olan bitkiler hayıt, mavi cohosh, rue (Ruta graveolens), yarpuz ve solucan otu’dur.
Homeopati
Avustralyalı homeopat Paul Callinan adet dönemi durduğunda (hamilelik ve menopoz ihtimalleri dışındaki nedenler için) düşük-etkili homeopatik ilaçlar kullanılmasını önerir. Seçilen ilaç bir ay süreyle günde 3 kere alınır. Olumlu sonuçlar elde edilmediğinde, daha derin analiz yapılabilmesi ve uygun ilaçların reçete edilebilmesi için profesyonel bir homeapata başvurulması tavsiye edilir. Dr. Callinan’ın tavsiyeleri şunlardır:
- Ferrum phosphoricum 6X: Menstrüel akış bastırıldığında ve depresif ruh hali, halsizlik, uyuşukluk, sürekli baş ağrısı ve sinirlilik belirtileri görüldüğünde.
- Calcarea carbonica 6C: Adet kanamaları yoksa ve titreme, yorgunluk, şişkin göğüsler, ağrılı ağır bacaklar ve aşırı kilo varsa.
- Kali sulphuricum 6X: Adet kanaması kısıtlı veya bastırılmış ise ve midede ağırlık ve dolgunluk hissi varsa.
- Acpnitum napellus 6C: Kuru soğuk veya ani şok nedeni ile adet kanamaları aniden durursa.
- Natrum muriaticum 6X: Adet kanamaları yokken baş ağrısı, kabızlık ve/veya sinirlilik varsa.
- Sepia 6C: Adet kanamaları yokken ağlama, sinirlilik, kontrol kaybı korkusu ve cinselliğe karşı ilgi kaybı varsa.