Sahlgrenska Akademisi’nde yapılan bir çalışmada mide çeperinde bulunan bir proteinin, mide ülserine ve birçok mide rahatsızlığına neden olan bir bakteri olan Helicobacter pylori bakterisine karşı koruyucu etki gösterdiği tespit edildi.
Brisbane ve Melbourne Üniversitelerindeki araştırmacıların da desteklediği çalışma sonuçları bilimsel bir dergi olan "Public Library of Sciences” dergisinde yayımlandı.
Sahlgrenska akademisinde araştırmacı olan Sara Linden şunları söylüyor: "Helicobacter pylori bakterisi neredeyse birçok kişide mevcut olmasına karşın bazı kişiler vücutlarında bu bakterinin bulunduğundan dahi habersizler. Çünkü bu bakteri onların mide çeperlerine hasar vermiyor. Ancak bazı kişilerde ise enflamasyon oluşturarak mide ülserleri ve gastrit gibi rahatsızlıkların oluşumuna neden oluyor. Bizim araştırmamız bu bakterinin bazı kişileri ciddi şekilde etkilerken, bazı kişileri neden etkilemediği konusunda açıklık getiriyor.”
Araştırmacı grubu insan mide çeperinde bulunan "MUC1” adlı proteinin H. Pylori’ye karşı mide çeperini koruduğunu keşfederek bu proteinin uzunluğunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini ifade ediyor. MUC1 proteinini bir ormanda yetişen sık çalılıklara benzeterek bu çalılıkların boyunun kişiden kişiye değiştiğini söylüyorlar. MUC1 proteini hücre dışına doğru uzun çıkıntılar meydana getirdiği için boyları hücrenin diğer kısımlarından daha yüksektir ve H. Pylori bakterisi bu nedenle MUC1 proteininine bağlanarak çoğu kez hücrenin kendisine zarar verememektedir. Kısacası bu protein bakteri için bir tuzak yaratmakta ve bakteriyi kendine bağlamaktadır. Bu nedenle bakterinin hücrenin kendisiyle yakın temasını önlemektedir. Ancak MUC1’in boyunun uzunluğu kişilerin genetik yapılarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden bazı kişileri H. Pylori’ye karşı daha iyi korunmaktadırlar.