Romatoid Artrit (RA), ciddi ve ağrılı bir eklem rahatsızlığıdır. Amerika’da 2.1 milyon kişiyi etkileyen hastalık, genellikle 20-50 yaşları arasında başlasa da her yaşta görülebilir. RA, vücudun bağışıklık sisteminin kendi sağlam dokularına saldırdığı iltihaplı bir durumdur. Buna "otobağışıklık tepkisi” denir. RA, vücudun çoğu organını etkileyebilse de genellikle eklemlere ve diğer bağlayıcı dokulara önemli zarar vererek, sakatlığa sebep olabilir. Belirtileri eklemlerde huzursuzluk, sabah sertliği, eklemlerde yanma olarak başlayıp gün geçtikçe şiddetini artırabilir. Hatta bir gecede RA geliştiren kişiler de görülebilmektedir. Belirtiler birkaç haftada eklemin şişmesine, ağrımasına, sonraki aşamalarda ise deforme olmasına sebep olur.
RA’nın birincil sebebi olarak yemek alerjileri ve bağırsak duvarının anormal geçirgenliği görülmektedir. Tam olarak sindirilemeyen ve kişinin alerjik olduğu besin parçaları bağırsakta düzgün emilemeyerek kan akışına karışırsa dokularda birikebilir. Vücut da yabancı madde olarak gördüğü bu yapılara saldırır. İltihap bu şekilde oluşur. Kişinin alerjik olduğu bu maddelere karşı bağışıklık sistemi harekete geçer ve özellikle de eklemlere saldırır. RA belirtilerini tetikleyen öncelikli besinlerin süt, maya (bira veya hamur mayası), buğday, mısır, yumurta ve "nightshade” sebzeleri olarak gruplanan patates, domates, patlıcan ve biberlerdir.
Fakat Yunan bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre besinler aynı zamanda RA’ya karşı koruyucu da olabilirler. Akdeniz diyeti, romatoid artrite karşı engelleyici görülmüştür. Zeytinyağının bol tüketimi ve pişmiş sebzeler hastalığın gelişme riskini azaltmaktadır.
Araştırmanın sonucuna göre katılımcılardan en fazla zeytinyağı tüketen grubun, en az tüketen gruba göre hastalığa yakalanma ihtimali oldukça düştü. En fazla pişmiş sebze tüketen grubun ise en az tüketen gruba göre RA geliştirme riski % 75 azaldı. Pişmiş sebzelerden en az yiyen grup günde ortalama 0.85 porsiyon yerken, en fazla yiyen grup günde 2.9 porsiyon tüketti.
Balık yağının da diyete takviye edilmesinin faydalı olduğunu gören önceki araştırmalara karşın bilim adamları bu diyette yüksek balık tüketiminin bir farklılık yarattığını göremedi. Burada araştırmacılar Akdeniz insanlarının normalde tükettiği balıkların koruyucu yağ asitleri açısından zengin olan derin su balıkları olmadığına dikkat çekiyorlar. Zeytinyağında yüksek oranda bulunan doymamış yağ asitlerinin RA ile ilişkilendirilen iltihabı baskılıyor olabileceğini, benzer bir etkinin yağ asidi açısından zengin derin su balıkları tarafından da gösterilebileceğini ekliyorlar.
Suyun da RA tedavisi ve önlenmesinde büyük rolü var. Birçok hastalık dehidrasyonla (su eksikliği) ilişkilendirilirken, gerektiği zamanda suya ulaşamamaktan en çok etkilenen dokular eklemler ve omurlar oluyor. Çünkü bu yapıların etrafında direk damar dolanımı yoktur. Eklemlerden herhangi biri ağrımaya başladığında ilk uyarı olarak vücudun suya ihtiyaç duyduğu anlaşılmalıdır. Su alımı düzenlenir ve sürekli yeterli olursa eklem ağrıları seviye seviye düşmeye başlayabilir. Eklemin bölgesel şişmesi inebilir ve hatta eklem kendi kendini iyileştirebilir.
Meyve ve sebze sularıyla RA hastaları rahatlama yaşayabilirler. Havuç, kereviz ve lahana sularına biraz maydonoz ekleyerek elde edilen içecek veya havuç, pancar ve salatalık suları karışımı; patates suyu; kiraz suyu; her öğünden ve yatmadan önce içilen yarım limonun suyu (üstüne su içilmelidir), etkili olan içeceklerdir. Akut durumlarda günlük 1-2 bardak kereviz suyu içmek yararlı olacaktır. RA hastaları domates suyu tüketmemelidir.
Yoga ve güdümlü imgeleme romatoid artrit hastalarında iyi sonuçlar vermektedir. Bu terapileri kendi kendinize uygulabilirsiniz. Selvi, raziyane ve limon yağlarıyla detoks yapmak, etkilenmiş eklemlere biberiye, benzoin, Alman papatyası, kafur, ardıç ve lavanta yağlarıyla masaj yapmak etkili aromaterapi yöntemleridir. Ayrıca Londra’da yapılan çalışmaya göre hastanın iki saat boyunca 35 derecedeki suda durması eklemlerin şişliğini indirmeye yardımcı olmaktadır.