Çoğumuz organik ürünleri tercih etmenin çevre için ve sağlığımız için iyi olacağını biliriz. Organik alternatifler et ve süt ürünlerinden cilt ürünlerine kadar birçok kategoride mevcuttur. Ancak raflarda bulunan çok sayıda seçenek ve yüksek fiyatlarından dolayı organik ürünler genellikle alışveriş sepetindeki yerlerini almazlar.
Yeni oluşturulan iki liste hangi sebze ve meyvelerin organik alınması gerektiği ile ilgili fikir vermektedir. Amerikalı bir çevre ve sağlık araştırma organizasyonu olan Environmental Working Group’un hazırladığı listeler sayesinde tüketiciler böcek öldürücü kimyasallara maruz kalma miktarını %90 oranında azaltabilirler.
15 maddelik "temiz” listede yer alan sebze ve meyveler büyümek için az müdahale gerektirirler. Dolayısıyla organik olmayan çeşitleri de zararlı maddelerden az miktarda barındırır. Bu listede şu gıdalar bulunur: kuşkonmaz, avokado, lahana, kavun, kivi, patlıcan, mantar, greyfurt, soğan, mango, bezelye, karpuz, tatlı patates, mısır ve ananas.
12 maddelik "kirli” listede ise büyümeleri sırasında bolca böcek öldürücü ve kimyasal kullanılan sebze ve meyveler bulunmaktadır. Bu listede bulunan gıdalar şunlardır: elma, kırmızı biber, yaban mersini (blueberry), kereviz, üzüm, salatalık, marul, nektarin, şeftali, patates, çilek ve ıspanak.
Organik almaya gelince 12 "kirli” sebze ve meyve herkes için listenin başında yer almalıdır. Bu gıdaların çoğu kabuğuyla da tüketilir. Ancak iyice yıkamak veya soymak da içindeki zararlı maddeleri tamamen uzaklaştırmaz.
Organik gıdalar sentetik gübre, böcek öldürücü veya genetik modifikasyon kullanmayan tarım sistemleri ile üretilir. Bu sayede ürünlerde daha yüksek seviyede besin maddesi bulunur ve daha lezzetli olurlar. Organik olmayan ürünlerde C vitamini gibi narin vitaminler azaltılmış olur. Eğer aileniz için ev yemeği hazırlamayı seviyor ve hazır gıdalar kullanmak istemiyorsanız, organik olmayan ürünler kullanarak çabanızı çöpe atmayın.
Organik gıdalar yemek sağlığınız için uzun dönemli bir yatırım olarak düşünülmelidir. Etkileri anında görülemez ancak bazı kanserlere yol açabilecek vücuttaki kimyasal birikimi azalttığına dair kanıtlar mevcuttur.
Çocuklar kimyasallara daha duyarlıdır dolayısıyla organik beslenmeden onlar da faydalanırlar. Organik yemeye başladıklarında alerji sorunları ve küçük çaplı davranış sorunları ortadan kalkabilir. Hormonal dengesizlikten muzdarip kadınlarda hormonların düzenini bozan böcek öldürücüler sorun yaratabilir.
Organik yemeye karar verdiyseniz fiyatlar sizi tekrar düşünmeye zorlayabilir. Ancak sadece gıdaya değil sağlıklı bir şekilde üretilmesi için gerekli birçok koşula ödeme yaptığınızı unutmayın. Üretimden sofranıza gelene kadarki yolculuk çok önemlidir dolayısıyla satış yapan yerel çiftçilerle görüşüp yediklerinizin nereden geldiğini öğrenebilirsiniz.