Paget Hastalığı - Sebepleri

Paget hastalığının vücudu en çok etkilediği bölgeler pelvis bölgesi, kafa tası, omurga ve bacak kemikleridir.

Paget Hastalığı

Bilindiği gibi kemik dokusu canlı bir dokudur ve zaman içerisinde eski kemik dokusu yıkıma uğrarken, yeni kemik dokusu yapılmaktadır. Ancak bu yıkım-yapım döngüsünün de belirli bir süreci vardır. Fakat Paget hastalığında bu sürecin dengesi bozularak kemikler aşırı artan bir hızda yıkılarak tekrardan yapılmaktadırlar. Bu nedenle de kemiklerde zayıflama, kırılganlık ve şekil bozuklukları meydana gelmektedir.  Paget hastalığının vücudu en çok etkilediği bölgeler pelvis bölgesi, kafa tası, omurga ve bacak kemikleridir. Paget hastalığına yakalanma sıklığı yaş ilerledikçe artmaktadır. Eğer aile üyelerinden biri ya da birkaçında da bu hastalık mevcutsa risk daha da artmaktadır. 

Araştırmacılar Paget hastalığının nedenini henüz halen tam olarak keşfedememişlerdir. Ancak bu hastalık ile ilişkili bazı genlerin bulunması hastalığın sebeplerinin büyük oranda genetik olabileceğini akla getirmiştir. 

Bazı araştırmacılar ise genetik sebeplerin yanı sıra, hastalığı bazı viral enfeksiyonların tetikleyebileceğini düşünmektedirler. Örneğin hastalık başlamadan önceki birkaç yıl içerisinde geçirilmiş ciddi bir viral enfeksiyonun (virüs kaynaklı) hastalığın sebepleri arasında olabileceği düşünülmektedir.

Paget hastalığının özellikle ilk zamanlarında herhangi bir belirtisi genellikle görülmez. Semptomlar görülmeye başladığında ise ilk önce görülen semptom genellikle ağrıdır. 

Hastalık vücudunuzda sadece bir ya da iki bölgeyi etkileyebileceği gibi bazen de tüm vücuda yayılmış olabilir. Semptomlar ise vücudun hastalık tarafından etkilenen bölge veya bölgelerine göre değişkenlik göstermektedir:

Pelvis: Pelvis bölgesini tutmuş Paget hastalığı, kalça ağrısına neden olabilir.

Kafa Tası: Hastalık özellikle bu bölgeyi tutmuş ise kafatasında aşırı büyüme, duyma kaybı ya da baş ağrıları meydana gelebilir.

Omurga: Etkilenen bölge omurga bölgesi ise sinir köklerinde sıkışmalar meydana gelebilir. Bu durum ise özellikle kol ve bacaklarda ağrı, karıncalanma veya uyuşma gibi belirtilere yol açabilir.

Bacak: Kemikler zayıfladıkça şekil bozuklukları da görülmeye başlayabilir. Bacak kemikleri eğrilebilir ve çarpık bir görüntü oluşabilir. Bacak kemiklerinin aşırı büyümesi ya da şekillerinin bozulması ise yakınlarındaki eklemlere aşırı yük bindirerek diz veya kalça bölgesindeki kas ve eklemlere de zarar verebilir.

Eğer hastalığın mevcut olmasına rağmen semptomlar görülmüyorsa ve hastalık omurga ve kafatası gibi riskli bölgeleri etkilemiyorsa herhangi bir tedavi uygulanmasına ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastalığın etkilediği bölgeler kafatası ve omurga gibi riskli bölgelerse, hastalık semptomları görülmeye başlanmış olmamasına rağmen, olası semptomların önlenmesi amacıyla uzman doktor tarafından uygun bir tedavi yöntemi önerilebilir. Fakat bilinmesi gerekir ki bu hastalık için radikal bir tedavi yöntemi mevcut değildir ve semptomları hafifletmek veya önlemek için farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir.

Tedavi için en sık kullanılan farmakolojik ilaçlar osteoporoz tedavisi için de kullanılan bifosfonatlardır. Bazı bifosfonat türleri oral olarak verilebileceği gibi bazıları da enjeksiyonla vücuda uygulanabilir. Oral kullanılan (ağızdan alınarak) bazı bifosfonatlar: Alendronat, Ibandronat, Pamidronat, Risedronat ve Zolendronik asittir.

Uzun süreli bifosfonat tedavisi üst uyluk kemiği çatlağı gibi bazı istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Çatlak oluşmasına rağmen tam bir kırık meydana gelmez. Bifosfonatların, bunun haricinde de çeşitli yan etkileri mevcuttur. 

Bifosfonatların tolere edilemediği durumlarda ise doktorunuz kalsitonin adlı, kalsiyum metabolizmasını regüle eden bir ilaç reçete edebilir. Kalsitoninin yan etkileri ise mide bulantısı, yüz kızarması ve enjeksiyon yerinde kızarıklıktır.

Nadir bazı vakalarda ise cerrahi operasyon da semptomların tedavisi için bir seçenek olabilir. Paget hastalığında cerrahi operasyon şu amaçlar için uygulanabilir:
  • Kırıkların iyileştirilmesi,
  • Artrit nedeniyle hasar görmüş eklemlerin onarılması,
  • Deforme olarak şekli bozulmuş kemiklerin yeniden şekillendirilmesi,
  • Özellikle omurganın etkilendiği hastalıkta sinirler üzerindeki basının giderilmesi

Aşağıdaki takviye ve yöntemler Paget hastalarına yardımcı olabilir:

Günde yaklaşık 1,000 – 1,500 mg kalsiyum alımı

Ciltte D vitamini üretimini desteklemek için güneş ışığına yeterince maruz kalmak. Fakat güneş yanığını, kırışmayı ve yaşlanmayı engellemek için aşırıya kaçmamak gerekir.

Yeterince D vitamini alımı (yaklaşık olarak günde 400 mg’dır, yaşlılarda daha fazla olabilir).

İskelet sağlığını, eklem hareketliliğini ve normal kiloyu korumak için düzenli egzersiz.

Hastalıktan etkilenen kemiklere fazla fiziksel baskı yapmaktan kaçınmak.

Kırılma riski yüksek olan bölgelerde atel kullanımı.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye