Besin Takviyeleri
Yüksek kaliteli bir multivitamin tüketimi tavsiye edilir. Yaşlanma ile bağlantılı yaygın besin eksiklikleri arasında B vitaminleri, A vitamini ve C vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, krom, ve iz mineraller yer alır. Yaşlılarda mide asitleri azalmış olabileceğinden sindirimi kolay olduğu için jelatin kapsül toz multivitamin formülü önerilir. Bu tür formüller, sindirime destek olan enzimler de içerebilir. Antioksidanlar yaşlanma sorunlara katkıda bulunduğu düşünülen, serbest radikal aktivitesinin yol açtığı hasarı nötralize etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, kanserin tedavisi ve önlenmesinin yanı sıra katarakt ve glokom tedavisinde de yararlıdır. Antioksidan işlevi gören takviyeler şunlardır:
- E Vitamini, günde 400–1,000 IUs. Hücre zarlarını hasara karşı korur. Kalp hastalığı, Alzheimer ve Parkinson hastalığının önlenmesinde umut vericidir.
- Selenium, günde iki defa 50 mg alınır. Araştırmalar selenyumun kanser riskini azaltmada rol oynayabildiğini göstermiştir.
- Beta-karoten, günlük 25,000–40,000 IUs. Kanser, soğuk algınlığı ve grip, artrit tedavisine ve bağışıklığa destek olmaya yardımcı olabilir.
- C Vitamini, günde 1,000–2,000 mg. Yüksek dozlarda ishale neden olabilir, bu görülürse doz düşürülmelidir.
Yaşla ilişkili sorunların tedavisinde faydalı olan diğer takviyeler şunlardır:
- B12/B-kompleks vitaminler. Çalışmalar B12 vitaminin kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve depresyon gibi zihinsel belirtileri azaltabileceğini göstermiştir.
- Koenzim Q10 kalp hastalığının tedavisinde yardımcı olabilir. Kardiyak hastalarının yaklaşık %75’inde bu kalp enziminin eksik olduğu görülmüştür.
Hormonlar
Yaş ile ilgili çeşitli sorunları önlemek veya tedavi etmek için aşağıdaki hormon takviyeleri alınabilir. Ancak, hormon tedavisine başlamadan önce dikkatli olunmalı ve bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. DHEA beynin işleyişini geliştirir ve birçok diğer önemli hormonlar için bir yapı taşı işlevi görür. Kas kütlesi oluşturan, kemikleri güçlendiren ve kalp sağlığını koruyan hormonların düzeylerinde azalma söz konusuysa, bu seviyeleri yeniden yükseltmeye yardımcı olabilir. Melatonin uykusuzluk için faydalı olabilir. Ayrıca, virüs ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele, kalp hastalığı riskini azaltma, cinsel fonksiyonu geliştirme ve kansere karşı korunmaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır. İnsan büyüme hormonunun (hGH) kan şekeri seviyesini düzenlediği ve yağ dokusunu azaltırken, kemik, kıkırdak, ve kas büyümesini teşvik ettiği kanıtlanmıştır.
Bitkiler
Sarımsak (Allium sativa), kalp hastalığını önlemeye ve cilt dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur. Karaciğer ve sindirim sistemi fonksiyonlarını uyarır, ayrıca kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu yönetmeye yardımcı olur. Sibirya ginsengi (Eleutherococcus senticosus), böbreküstü bezlerini ve bağışıklık fonksiyonlarını destekler. Stres ile ilgili sorunların tedavisinde yararlı olduğuna inanılır. Sibirya ginsengi aynı zamanda zihinsel ve fiziksel performansı artırır, hafıza kaybı, kronik yorgunluk ve immün fonksiyon bozukluğunun tedavisinde yararlı olabilir. Ginkgo biloba, özellikle de beyin ve sinir sistemi üzerinde etkilidir. Alzheimer hastalığı, depresyon, görme bozuklukları, kan dolaşımı sorunları gibi durumların belirtilerini azaltmada etkilidir. Aynı zamanda, kalp hastalığı, inme, demans (bunama), Raynaud hastalığı, kafa yaralanmaları, bacak krampları, makula dejenerasyonu, kulak çınlaması, zayıf kan akışına bağlı iktidarsızlık ve diyabete bağlı sinir hasarının tedavisine yardımcı olabilir.
Proantosiyanidinler ya da PCO (marka adı Pycnogenol), üzüm çekirdeği ve pine ağacının kabuğundan elde edilir. Kanseri ve zayıf görüşü önlemeye yardımcı olabilir. Yeşil çayın güçlü antioksidan özellikleri vardır, ayrıca Japonya, Çin ve diğer Asya kültürlerinde doğal bir ilaç olarak yüzyıllardır kullanılmıştır. Alternatif tıpta kanser, romatoid artrit, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, enfeksiyon ve bağışıklık işlevi bozukluğu tedavisinde yardımcı olur. Birçok bilimsel çalışma, her gün iki bardak yeşil çay içerek antioksidanın faydalarının elde edilebileceğini göstermiştir.
Ayurvedik Tıp
Ayurvedik tıpta yaşlanma vata’nın artış süreci olarak tanımlanır ve bu süreçte uyku ve iştahta düşüşler yaşanırken, daha zayıf, daha kuru, daha tedirgin, daha huzursuz ve daha korku dolu olma eğiliminin olduğu ifade edilir. Bu durumları düzeltmek için kullanılan bazı gıdalar arasında muz, badem, avokado ve hindistancevizi yer alır. Bu sorunları tedavi etmek için kullanılan başlıca bitkilerden biri gotu koladır (Centella asiatica). Bu bitki, sinir sistemi ile beyin hücrelerini canlandırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınır. Gotu kola ayrıca, hafıza kaybı, anksiyete ve uykusuzluk tedavisinde de kullanılır.
Çin Tıbbı
Çin tıbbında, yaşlanma belirtileri yin eksikliği belirtileri olarak kabul edilmektedir. Nemlendirici gıdalar önerilir, bunlar arasında arpa çorbası, tofu, mungbeans, buğday tohumu, spirulina, patates, siyah susam tohumları, ceviz ve keten tohumu yer alır. Jing tonikler de kullanılabilir. Bunlar arasında geyik boynuzu, dodder tohumu, işlenmiş rehmannia, uzun ömür çorbası, midye ve tavuk yer alır.