Gut hastalığı belirtileri akut bir atağın ardından müdahale olmaksızın birkaç hafta içinde tamamen ortadan kalkar. Ancak gelecekte atakların şiddetinin artmasını, eklemler, böbrekler ve diğer organlarda daha fazla hasarın oluşmasını önlemek için gutun bir hekim tarafından teşhis ve tedavi edilmesi önemlidir. Akut bir atak esnasında tedavinin ağrı ve iltihabın giderilmesine odaklanması gerekir. Devamlılık arz edecek normal tedavide ise ürik asit seviyelerinin korunması, doku hasarının onarımı ve doku iyileşmesinin teşvikine odaklanılır.
Diyet
Genelde gut, vejetaryenler arasında görülmez. Sağlıklı kiloyu koruyarak ve pürin bakımından zengin yiyeceklerin alımını kısıtlayarak yineleyen ataklar önlenebilir. Ayrıca lif bakımından zengin, az yağlı yiyecekler tavsiye edilir. İşlenmiş gıdalar yerine tam tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Günlük protein alımı da kişinin vücut ağırlığındaki her kilo başına 0.8 gramın altında olacak şekilde kısıtlanmalıdır.
Besin Takviyesi
İltihap ve ürat birikiminden kaynaklanan doku hasarını azaltmak için E vitamini ve selenyum tavsiye edilir. Folik asidin, ürik asit üretimindeki başlıca enzim olan ksantin oksidazı kısıtladığı görülmüştür. Allopurinol ilacı da gut tedavisinde aynı amaçla kullanılır. Bu hastalık için folik asidin terapötik kullanımı bir hekim tarafından yazılarak ve gözlemlenerek gerçekleştirilmelidir. Önerilen doz günlük 400-800 mg arasında değişir. Böbreklerin fazla ürik asitleri atma kabiliyetini iyileştirmek için alanin, aspartik asit, glutamik asit ve glisin aminoasitleri günlük olarak alınır. Ananasta bulunan bir enzim olan bromelain de etkin bir iltihap önleyicidir. NSAİD’lere ve diğer iltihap önleyici ilaçlara alternatif olarak kullanılabilir. Öğünler arasında, günde üç defa 200-300 mg alınmalıdır.
Kuersetin bioflavonoidi bromelainin emilimini artırır. Aynı zamanda ürik asit üretimini azaltmaya, akut gut belirtilerine neden olan ve doku hasarıyla sonuçlanan iltihabı önlemeye yardımcı olur. Kuersetin, bromelain ile birlikle, öğünler arasında, günde üç defa 200-400 mg alınmalıdır.
Bitkiler
Kiraz, vişne, böğürtlen, alıç meyvesi ve mürver meyvesi gibi koyu kırmızımsı-mavi meyveler, vücuttaki ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu kanıtlanmış olan flavonoidler içerir. Flavonoidler iltihabı azaltmada, eklem hasarını önlemede ve onarmada etkilidir. Her gün 225 gram (bir kase kadar) taze meyveye karşılık gelen donmuş meyve, meyve suyu ya da meyve ekstreleri tüketilmelidir.
Şeytan pençesi (Harpagophytum procumbens) de faydası kanıtlanmış bir bitkidir. Ürik asit seviyelerini azaltmak ve eklem ağrısını gidermek için kullanılabilir. Gut, böbrekleri ciddi boyutlarda zorlayan bir durumdur. Sıvı alımını artırmak ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirmek için kurutulmuş ısırgan (Urtica dioica) yapraklarından hazırlanan çay gün boyunca içilebilir. Ancak bazı kişilerin ısırgana alerjisi vardır.
Terapi
Güzçiğdemi (Acıçiğdem, Colchicum) gut ataklarında ağrıyı gidermek için kullanılabilecek genel bir homeopatik tedavidir. Bu ilaç, geleneksel tıpta gut tedavisi için kullanılan kolkisinin elde edildiği Autumn crocus’tan elde edilir. Gut, hastalık ve belirti yatkınlığına göre kişiye özel tedavilerin önerildiği yapısal tedaviyle iyileştirilebilir. Akut gut atağı esnasında akupunktur da ağrının giderilmesine yardımcı olur. Buz ya da soğuk su tatbik etmek de akut ataklar süresince ortaya çıkan ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.