1)Romatizmal Hastalık: Bu durum genellikle romatoid artrit ya da osteoartrit gibi romatizmal bir hastalık nedeniyle meydana gelebilir. Romatizmal hastalıklarda görülen konnektif bağ dokusunun sürekli enflamasyonu, sinoviyal zarın (eklem aralığını dolduran sinoviyal sıvıyı saran zar), kıkırdak dokusunun ve kondral kemik dokularının yapısını bozarak hasar verir. Meydana gelen bu hasar sonucunda ise eklem hareket yeteneğini kaybederek katılaşır.
2)Genetik: Bazı araştırmacılar, ankilozanın bir "gen mutasyonu” sonucu oluşabileceğini düşünmektedirler. Bazı araştırmalar sonucu, "ank geni” olarak adlandırılan bir genin gereğinden fazla osteoblast (bir çeşit kemik hücresi) üretimine neden olarak bu hastalığa yol açabileceği akla gelmiştir.
3)Yaralanma ya da Travma: Yaralanma ve travmaların da bu hastalığa yol açabileceği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda tekrarlayan kanama durumlarının bu hastalığın meydana gelmesi riskini arttırdığı görülmüştür.
4) Enfeksiyon: Özellikle kemiklere, bağ dokuya, kıkırdaklara, eklem sıvısına ve eklemin içerisindeki sinirler ile kan damarlarına zarar veren bazı enfeksiyonların, bahsedilen yapılara hasar vererek ankilozanın meydana çıkmasını sağlayabileceği düşünülmektedir.
5) Hareketsizlik: Uzun süre hareketsizlik ya da vücudun bir bölgesinin kullanılmaması durumunda da kullanılmayan kemikler birleşerek ankiloz meydana gelebilir. Özellikle uzun süre yatağa bağımlı kalan hastalarda ya da tekerlekli sandalye kullananlarda ekstremitelerin (kol, bacak gibi) hareket yeteneklerini giderek kaybettikleri görülmüştür.