Pankreatik Yetmezlik İçin Uyulması Gereken Diyet Önerileri

Pankreas yetmezliği gaz, midede şişkinlik ve mide ağrısı gibi semptomlara ve daha başka pek çok rahatsızlığa sebep olur.

Pankreatik Yetmezlik İçin Uyulması Gereken  Diyet Önerileri

Gaz, midede şişkinlik ve mide ağrısı gibi semptomlara ve daha başka pek çok rahatsızlığa sebep olan pankreas yetmezliği için uygulanması gereken diyet önerileri şunlardır:

1) Bol miktarda su ve sıvı tüketin:
Bu rahatsızlığın semptomlarını önlemenin ilk ve en basit yolu günde en az 2 litre su tüketmenizdir. Çünkü susuzluk vücudu ekstra strese sokar ve semptomların artmasına neden olabilir.

2) Düşük yağ oranı içeren bir diyet uygulayın:
Pankreatik yetmezlikte asıl sıkıntı pankreasın yağları parçalayan enzimleri yeterli derecede salgılayamaması olduğu için yüksek yağ içerikli diyetler, hastalığın semptomlarını çok daha fazla şiddetlendirebilir. Az yağ içeren gıdalarla sık sık ve az öğünler tüketmeniz karın ağrılarınızı hafifletecektir.

3) Gıda takviyeleri kullanın:
Özellikle hastalığın ilk dönemlerinde, pankreasın içerdiği enzimlerin aynısını içeren gıda takviyeleri kullanmanız, tedavi için en iyi seçeneklerden biridir. Bununla beraber birçok semptomun ortadan kaybolmasına da sebep olacaktır. Kullandığınız gıda takviyelerinin dozunun ayarlanması çok önemli olduğundan, mutlaka hekiminize danışarak kullanmalısınız. Bahsedilen enzimlerin haricinde özellikle yağda eriyen vitaminler olan A, D, E, K vitaminlerinin vücudunuzda eksilmemesi için bu vitaminler açısından zengin gıda takviyeleri de işinize yarayabilir.

4) Yüksek lif içerikli gıdaları mümkün olduğunca tüketmeyin:
Yüksek lif içerikli gıdaların tüketimi, sağlıklı kişiler için son derece faydalı ve sayısız yararlara sahip olmasına karşı, pankreas yetmezliği olan kişilerin mümkün olduğunca lif bakımından düşük gıdaları tüketilmesi önerilmektedir. Bunun nedeni yapılan bilimsel çalışmalarda yüksek lif içerikli gıdalarla beslenmenin, hastalığın semptomları arasında yer alan gaz birikimi ve şişkinlik gibi belirtileri artırdığının görülmesidir.

Ancak lif tüketimi bazı hastalarda beklendiği gibi ciddi semptom artışına neden olmayabilir. Bu nedenle neleri tüketip tüketmemeniz konusunda hekiminizin yönlendirebileceği bir diyetisyene de danışabilirsiniz.

5) Sigarayı ve alkolü kesin olarak hayatınızdan çıkarın:
Kronik pankreatitin en yaygın sebebinin alkol tüketimi olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Alkol pankreastaki enflamasyonu daha da artırarak daha çok pankreas hücresinin harap olmasına neden olabilecektir. Özellikle pankreasın endokrin hücreleri meydana gelen bu enflamasyon nedeniyle zarar gördüğünde, tip 2 diyabet hastalığının ortaya çıkma olasılığı vardır.

Sigaranın ise pek çok hastalığın sebebi olduğu zaten bilinmekle beraber yapılan araştırmalar, sigara içenlerde, içmeyenlere kıyasla %46 oranında pankreas yetmezliği riskinin arttığını göstermektedir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye