Peritonsiller apsenin ilk belirtisi genellikle boğaz ağrısıdır. Apse geliştikten sonra bunu ateş ya da diğer belirtilerin olmadığı bir dönem takip eder. n başlaması ile apse oluşumu arasında 2 ila 5 günlük bir gecikme olağan dışı değildir.
- Ağız ya da boğazda iltihaplanma ile ilgili olarak genellikle tek tarafta şişme meydana gelebilir.
- Uvula (boğazın ortasında yer alan doku çıkıntısı, küçük dil) ağzın şişmiş tarafından diğer yana doğru itilebilir..
- Boyundaki lenf bezleri genişleyebilir ve dokununca acıyacak oranda hassaslaşabilir.
Aşağıdaki bulgu ve belirtiler de gözlemlenebilir:
- Ağrılı yutkunma
- Ateş ve titreme
- Çene kaslarında ve boyun kaslarında spazm (trizmus ve tortikolis)
- Apsenin olduğu tarafta kulak ağrısı
- Genellikle "zayıf patates” sesi (ses, ağız sıcak patatesle doluymuşçasına çıkar) olarak adlandırılan zayıf ve boğuk ses
- Tükürüğü yutmakta güçlük
Peritonsiller apseden şüphelenilen durumlarda ateşin eşlik ettiği boğaz ağrısı ve diğer belirtileri doktorla görüşmek gerekir. Eğer boğaz ağrısı ve yutkunamama, nefes almakta zorlanma, konuşma güçlüğü, salya artışı ya da hava yollarındaki tıkanıklığa dair başka bulgular varsa, çok gecikmeden bir hastanenin acil servisine başvurulması gerekir.
Teşhis
Peritonsiller apse genellikle sağlık geçmişine ve fiziksel muayeneye dayanarak teşhis edilir. Görülebilecek kadar büyük ise kolaylıkla teşhis konulur. Doktor bir ışık ve dil pensi kullanarak ağzın içine bakacaktır. Boğazın kenarında, bademciklerin yanında oluşan şişme ve kızarıklık, bir apse olduğuna işaret eder. Doktor içerideki enfeksiyon nedeniyle irin birikip birikmediğini anlamak için eldivenli parmağı ile bölgeye nazikçe bastırabilir.
Genellikle laboratuar testleri ve röntgen kullanılmaz. Bazen, özellikle de başka bir üst solunum yolları hastalığı olmadığından emin olmak için, röntgen ya da ultrason çekilir. Bu durumlar arasında şunlar yer alabilir:
- Epiglot (yiyeceklerin soluk borusuna kaçmasını önleyen doku flebi) iltihabı olan epiglotit.
- Retrofaringeal apse denen yutak ardındaki yumuşak dokunun altında oluşan irin kesesi (peritonsiller apseye benzer ancak farklı konumda oluşur).
- Yumuşak dokunun kendisinde oluşan bir enfeksiyon olan peritonsiller selülit (peritonsiller apseler doku yüzeyinin altında oluşur).
Doktor mononükleoz virüsü için test yapabilir. Bazı uzmanlar mononun, peritonsiller apselerin neredeyse %20’si ile ilişkili olduğunu ileri sürer. Doktor apsedeki irini laboratuara da gönderebilir, böylece bakteri kesin biçimde saptanabilir. Bıuna rağmen, bakterinin saptanması tedaviyi nadiren değiştirir.