Permakültürle Yaz Bostanı Atölyesi’nde, Permakültür Tasarımı ilkeleri ile bunların bir bostan yapımında pratik uygulamasının hangi şekillerde olabileceğini öğreneceğiz. İki gün süren atölye çalışmasında her günün son dersi bahçede uygulama yapılarak geçirilecek. Ellerimiz toprağa değecek, tohumlarımızı ekeceğiz, fidelerimizi dikeceğiz…
Bostanımızın bir kısmını permakültür ilkelerinin tasarımsal yansıması sayılan bir "Mandala Bahçesi” konsepti üzerinden geliştireceğiz. Diğer kısmında ise, toprağı hiç kazmadan uygulanan "Hızlı Bahçe” tekniğini ve permakültürün olmazsa olmazı "Şifalı Ot Spirali”nin nasıl yapıldığını öğreneceğiz.
Atölye çalışmasının içeriğinden bazı konular:
- Permakültür Tasarım İlkeleri
- Farklı bostan tasarımlarına bakış
- Yaz bostanı için bitki seçimi
- Kardeş bitkiler ve yararları
- Toprak; önemi ve hazırlığı
- Ekim ve dikim işlerinde pratik uygulamalar
- Balkon bahçeleri için pratik çözümler (Saksı dikimleri, dikey bahçeler)
- Mandala Bahçesi tasarımı
- Şifalı Ot Spirali tasarımı
Senem Tüfekcioğlu
İ.Ü. Orman Fakültesi’nden Peyzaj Mimarı olarak mezun oluyor ama sektörün gidişatı içine sinmediğinden bir türlü mesleğini yapamıyor. Henüz küçücükken köy çocuklarıyla birlikte kestane, böğürtlen, kuzukulağı topladığı günleri hatırlayıp hayıflanırken, birdenbire şansı dönüyor ve permakültürle tanışıyor. Bill Mollison ve Geoff Lawton’dan aldığı PDC kursundan sonra Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’yle birlikte çalışmaya başlıyor; "Pratik Ev Permakültürü” isimli bir kurs vermeye hazırlanıyor. Derken kendini Sürdürülebilir Yaşam Kollektifi’nin içinde buluveriyor; 2011 ve 2012 yıllarında "Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali” organizasyon komitesinde görev alıyor.
İstanbul’da oturuyor, kendi küçük balkon bahçesini oluşturmaya çalışıyor. Yaşamlarımızı sürdürülebilir hale getirmek için şehirden kaçmaya gerek olmadığını düşünüyor ve kendilerine seçim şansı verilse şehir insanlarının da kollarını sıvamaktan çekinmeyeceğine inanıyor.
Tarih
11 - 12 Mayıs 2013
Program
11 ve 12 Mayıs
- 10:00-11:00 (Ders)
- 11:00-11:30 (Çay/Kahve İkramı)
- 11:30-12:30 (Ders)
- 12:30-13:30 (Öğle arası)
- 13:30-15:00 (Ders)
- 15:00-15:30 (Çay/Kahve İkramı)
- 15:30-17:00 (Uygulama Dersi)
Yer
Büyükada İstanbul
Ücret
300 TL (KDV dahil)
Not
- Atölye çalışması, cumartesi ve pazar günleri sabah 10:00'dan akşam 17:00'ye kadar sürecektir.
- Atölye çalışmasına katılmak için daha önce herhangi bir permakültür deneyimi şartı aranmamaktadır. Atölyeye, permakültür ilkeleriyle bir bostan oluşturmayı öğrenmek isteyen herkes katılabilir.
- Fiyata, iki gün süren eğitim, uygulama esnasında kullanılacak olan malzemeler, çay/kahve ikramları ve öğlen yemeği dahildir.
- Yanınızda not defteri, kalem, şapka, güneş gözlüğü ve isteğe bağlı olarak bahçe eldiveni getirmeniz tavsiye edilir. Ayrıca; atık miktarımızı mümkün olduğunca az tutmak için özen gösterebilir, örneğin yanınızda kendi çay/kahve bardağınızı ve su şişenizi getirebilirsiniz.
- Kurs en az 6, en fazla 20 kişinin katılımıyla gerçekleşecektir.
Kayıt ve Bilgi için
Seda Tüfekcioğlu
telefon: 0530 443 4321