Hem Ayurveda hem de geleneksel Çin tıbbı, sağlığı ve hastalığı yaşam enerjisinin akışı ve tıkanması olarak gören kadim zamanlardan kalma tıp sistemleridir. Her ikisi de enerji akışını dengelemek ve uyarmak için çeşitli tanı teknikleri, şifalı bitkiler/diyet ve diğer tedavileri (geleneksel Çin tıbbında özellikle akupunktur, terapötik egzersiz ve masaj) kullanır.
Pranayama
Pranayama ya da yoga nefesi uygulayıcıları, evrensel prananın bir tezahürü olan nefes esnasında prananın hareket ettiğine ve serbestçe aktığına inanır. Vücudun enerjisi tıkandığında, bu durgunluk hastalıklara yol açabilir. Ayurvedik tıp pranayı nefes ile alınan bir tür besin olarak gördüğü için, Ayurveda’da sağlığın iyileştirilmesinde nefes egzersizleri önemli bir rol oynar. Pranayama sinir sistemini rahatlatır, gevşemeyi sağlar, solunumu düzenler ve beyin yarı kürelerini dengeler. Pranayamanın en önemli tekniği değişimli burun nefesidir.
Beden Çalışması
Son yüzyılda, özellikle de son yıllarda, sıhhat, şifa sağlamak ve yaşam gücünü kuvvetlendirmek için vücudu manipüle eden ve/veya belirli noktaları invazif olmayan tekniklerle uyaran pek çok alternatif tedavi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler arasında, refleksoloji, polarite tedavisi, breema ve reiki yer alır.
Fiziksel Olmayan Yaklaşımlar
Pek çok farklı meditasyon ekolü varoluş halini değiştirmek ve genişletmek için genellikle nefes, okuma, özel duruşlar ve zihinsel egzersizler içerir. Farklı meditasyon tekniklerinin odağı, basit gevşemeden, ezoterik spiritüel evrime ve dinsel bağlılık görüşüne kadar değişiklik gösterebilir.
Egzersiz Sistemleri
Yoga, qigong ve t’ai chi gibi çeşitli kadim sistemler egzersiz, terapötik fayda ve spiritüel yolun bir bileşimini simgeler. Şifa verici yöntemler olarak görüldükleri ölçüde bu disiplinlerin pranik şifa türleri de olduğu söylenebilir. Örneğin qigong’un tam kelime anlamı "enerji tarımıdır”. Günlük olarak, çoğunlukla nefes egzersizleri ile birlikte uygulanan özel duruş ve/veya hareketlerin optimal enerji akışını teşvik ettiği söylenir.