REST - Yüzdürme Terapisi - Hazırlık

Duyusal girdileri en aza indirgeyerek tam rahatlama sağlayan bir tekniktir.

REST - Yüzdürme Terapisi

Duyusal Yoksunluk ya da Çevresel Uyaranların Sınırlandırılması Terapisi (REST), duyusal girdilerin (ses, ışık, koku vs) minimize edildiği bir tekniktir. Bu uygulama, çok derin bir gevşeme düzeyini destekler. REST genellikle, içinde ses ve ışık olmayan, ılık su ve Epsom tuzundan oluşan bir solüsyonun bulunduğu bir yüzme tankında uygulanmaktadır. Bu gevşeme tekniği önemli fiziksel ve zihinsel faydalar yaratmaktadır. Modern yüzdürme tankları bir yetişkinin kolayca gireceği ve rahatça uzanacağı kadar geniştir. Işık ve ses geçirmez odanın tabanı 24.4 – 31 cm’lik sığ bir seviyeye kadar magnezyum sülfatlı (Epsom tuzu) su ile doludur. Çözeltinin yoğunluğu kişiye tam batmazlık ve hafiflik sağlar. Hatta çözeltinin yoğunluğu kişinin batmasını imkansızlaştırır.

Seans tank kapısının kapanması ile başlar. Tankın izolasyonu ve kişinin kulaklarını suya batırması sayesinde ışık ve ses neredeyse tamamen ortadan kaldırılmış olur. Dışarıdaki gürültünün tamamen engellenmesi için kulak tıkaçları da kullanılabilir. Tankın içindeki hava ve ısı sabit cilt sıcaklığını korur. Bu nötr ısı, soğuk ve sıcaktan kaynaklanan fiziksel ve zihinsel dikkat dağıtıcıları da önler. Bu ipeksi çözelti kişinin cildi ile çevresindekiler arasındaki ayrımı azaltır, böylece vücudun kademeli olarak ortadan kaybolduğu hissi açığa çıkar. Tanktaki elementlerin birleşimi neredeyse bütün dışsal uyaranları ortadan kaldırır.
 
Çevresel uyaranlar olmadığında, merkezi sinir sisteminin aktivite seviyesi çarpıcı biçimde düşerek, kişiyi derin gevşeme haline sokar. Vücut olumlu fizyolojik değişikliklerden geçerek homeostaza (fiziksel denge durumuna) ulaşır. Kas gerilimi serbest kalır ve uygun biçimde kan akışı artar. İlave olarak gerilim ve stresten kaynaklanan vücut nöro-kimyasal dengesizlikleri dengelemeye başlar. Endorfin ve T-hücre üretimi artar, bu da ağrıyı azaltır ve bağışıklığı güçlendirir. Dış uyaranların azalmasıyla, kişinin merkezi sinir sistemi fiziksel ve zihinsel sağlığın yenilenmesi için enerjilerin içe yönlenmesine daha fazla yoğunlaşabilir.
 
Yüzdürme seansı esnasında beyin, sadece uykuya dalmadan önce birkaç dakikalığına ulaşılan Theta durumuna girer. Bu bilinçlilik seviyesi, konsantrasyon, yaratıcılık ve öğrenme ile ilişkili olan beynin sağ yarıküresine ulaşılmasını sağlar. Beyin Theta durumunda olduğunda bilgiyi daha kolay tutabilir. Tipik bir yüzdürme seansı bir saat sürer, ancak daha uzun seanslar da vardır. Çoğu merkez seansın ardından duşta tuz çözeltisinden temizlenmesinin sonrasında toparlanması için kişiye bir dinlenme alanı sağlar.
 
Diğerleriyle ve merkezin personeliyle geçen bu süre daha çok gevşeme sağlar. Toplamda tüm seans bir buçuk ila iki saat arası sürer. Yüzdürmeden tam fayda sağlamak için seansların haftalık olarak tekrarlanması önerilir.
1950’lerde kısıtlı çevresel uyarıcıların zihin ve fiziksel fonksiyonlar üzerindeki etkilerini saptamak üzere duyusal yoksunluk deneyleri yapıldı. Öğrenciler günde 24 saat, ışık geçirmez gözlük ve başlarının çevresine yerleştirilen U biçimli yastıklar gibi çeşitli araçlarla görme ve işitme duyuları engellenmiş olarak, küçük dar bir odadaki bir yatakta yalıtılmış halde tutuldu. Bu zorlu koşullar altında öğrencilerin fiziksel ve fizyolojik fonksiyonları hemen kötüleşmeye başlaşmıştı.  Bethesda, Maryland’deki Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’nde bir nörofizyolog olan Dr. John Lilly 1954’te Çevresel Uyaranlardan Sınırlandırılmış Yüzdürme Tekniği'ni geliştirdi. Kişi, dış uyarıcıların (ışık ve ses gibi) neredeyse tamamen yalıtıldığı ancak benzer deneylerdeki gibi zor şartların olmadığı bir tankta, suyun içine sabit duruyordu.
 
Dr. Lilly tekniğini 1960 ila 1970 arasında geliştirerek, kişilerin ses geçirmez karanlık bir odadaki tuzlu suda bu defa serbest olmalarını sağladı. Su cilt sıcaklığı ile aynı seviyeye ısıtılmıştı böylece kişi sıcağa ya da soğuğa tepki göstermeyecekti. Deneylerinde Lilly yer çekimi, ışık, ses ve dokunma gibi dış uyaranların merkezi sinir sisteminin iş yükünün %90’ını oluşturduğunu tespit etti. Uzatılmış duyusal yoksunluk zararlı olabilse de, uzatılmış duyusal yükleme de kişinin zihinsel ve fiziksel durumunda zararlı etkilere neden olabilmekteydi. Lilly, aşırı uyaranları uygun şekilde azalttığında stres seviyesini de azaltabiliyordu. İngiltere Kolombiya Üniversitesi’nden Dr Peter Suedfeld ve Dr. Roderick Borrie 1970’lerin sonunda bu tekniğin terapötik faydalarını araştırmaya başladı. Ancak tekniği yeniden isimlendirerek Çevresel Uyaranların Sınırlandırılması Terapisi (REST) ya da daha uygun biçimiyle REST Yüzdürme olarak değiştirdiler.
 
Bu zamana kadar REST Yüzdürme ve diğer REST türlerinin faydaları üzerine pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların olumlu bulguları REST Yüzdürme ile fiziksel ve zihinsel bakım programlarının ve fitness eğitimi ve profesyonel spor hekimliği ile birleşmesine yol açmıştır. Günümüzde Asya, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki büyük şehirlerde pek çok REST yüzdürme merkezi vardır. Evde kullanılabilecek yüzme tankları da satılmaktadır.
REST Yüzdürmenin pek çok fiziksel ve zihinsel faydası vardır çünkü eşsiz bir gevşeme seviyesine ulaşılmasını sağlar. Dış uyaranların ortadan kaldırılması ile merkezi sinir sisteminin iş yükü %90 oranında azaltılır. Bu azalma kişinin enerjisini içe yönlendirir ve gevşemeyi sağlar (parasempatik tepki). Parasempatik tepki vücudun doğal olarak kendi başına ürettiği, kimyasal ve metabolik dengeyi sağlayan bir mekanizmadır. Eski yaralar ve yaralanmaların daha hızlı iyileşmesi sağlanır. Artan T-hücre üretimi bağışıklık sistemini güçlendirir. Derin gevşeme seviyesi aynı zamanda kardiyovasküler sistem için de faydalıdır.
 
Kan damarlarının genişlemesi etkisi ile vücudun dolaşımı iyileşir ve kan basıncı ile kalp hızı azalır. Dahası vücuttaki yer çekiminin ortadan kaldırılması kaslardaki ve eklemlerdeki gerilimin serbest kalmasını ve daha hızlı iyileşmesini sağlar. Bu nedenle kas-iskelet ve romatizmalı hastalıkları olan kişiler REST Yüzdürmeden büyük fayda görürler, aynı zamanda bu yöntemden gebelikleri esnasında kadınlar da faydalanabilir.
 
Beyin gevşeyerek theta haline girince endorfinler kan dolaşımına karışarak ağrıyı ve yorgunluğu azaltır. Endorfin seviyelerindeki yükselme aynı zamanda genel zindelik, mutluluk ve sıhhat duygusunu ortaya çıkaracak, stres ve gerilim seviyelerini daha da azaltacaktır. Çeşitli vücut masajları, reseptör alan etkisi ve organ süreçleri sayesinde adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının kandaki seviyesi düşer. Bu olumlu etkiler bir araya geldiğinde yüksek kan basıncı ve kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır. Migren baş ağrıları, hipertansiyon ve insomnia gibi stresle ilişkili sağlık problemleri de benzer biçimde azalacaktır.
 
Dış uyaranlardan kurtulan beyin daha etkin çalışmaya başlar. Bu değişiklik yüzen kişinin bilgiyi öğrenme ve işleme yeteneğini artıracak ve yaratıcı zekasını daha fazla kullanmasını sağlayacaktır. Bu artan zihinsel performans ve konsantrasyon gündelik yaşama da taşınabilir. REST Yüzdürmenin alkolizm ve sigara içmek gibi kompulsif davranışları ortadan kaldırmaya da yardımcı olabilmesi de aynı ölçüde önemlidir. Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik ve duygusal sorunları olan kişiler de bu terapiden fayda sağlayabilir.
 
REST Yüzdürmenin başka bir faydası da batmayı önleyen Epsom tuzundan kaynaklanır. Archangel Vitamin, Health, and Nutrition Center’ın yayını Health Newsletter’a göre Epsom tuzu "vücuttaki toksinleri atar, sinir sistemini yatıştırır, şişkinliği azaltır, kasları gevşetir ve doğal bir deri yumuşatıcısıdır (ya da eksfolyatiftir)”. Aynı zamanda tuz yoğunluğu yüksek olan çözelti deriden geçemeyeceği için yüzücünün derisi tedavi esnasında buruşmayacaktır.
REST Yüzdürme ile ilgilenen kişiler seanstan önce yerel yüzdürme merkezlerine başvurmalıdır. Çoğu merkez müşterileri için havlu, şampuan, sabun ve saç kurutma makinesi gibi eşyaları tedarik ederler. Mayo gerekmez, çoğu kişi tanka mayosuz girer. Çok uzun süre beklenmesini önlemek için önceden randevu almak önerilir.
Yüksek kan basıncı, kalp hastalığı ya da böbrek hastalıkları olan kişiler REST Yüzdürmeye başlamadan önce bir hekime ya da aile doktoruna başvurmalıdır. Tedavi klostrofobisi ya da bazı psikolojik bozuklukları olan veya karanlıkta rahatsız hisseden kişiler için uygun olmayabilir.

Uzun süre Epsom tuzuna maruz kalmak ishale ve cilt kuruluğuna neden olabilir. Bunun dışında REST Yüzdürmenin bilinen başka bir olumsuz etkisi yoktur.
Maalesef duyusal yoksunluk hakkında kamuoyunda hala yanlış yargılar vardır. Çoğu kişi tekniği, olumsuz biçimde 1950’ler ve 1960’larda gerçekleştirilen deneylerle ilişkilendirmektedir. "Altered States" gibi bilim kurgu filmleri halkın terapi hakkındaki yargılarını biraz olsun iyileştirmiştir. REST yüzdürme terimi daha yaygın ve doğru biçimde kullanılmaktadır.
 
Dünyanın pek çok yerinde REST Yüzdürme merkezleri açılmaya başlamıştır ve popülerliği giderek artmaktadır. Olumlu fiziksel ve zihinsel faydaları üzerine sürdürülen çalışmalar REST yüzdürmenin popülerliğini daha da artırmaktadır. REST yüzdürme onlarca yıldır araştırılmaktadır.  Olumlu bulgular, terapiye bir zamanlar şiddetle karşı çıkanları bile etkilemiştir. Gazeteci Michael Hutchinson terapinin zararlı olduğunu ispatlamaya çalışmış ancak sonunda bazıları tarafından REST Yüzdürme üzerine "kusursuz” bir kitap olarak görülen eserini yazmıştır. "The Book of Floating"de Hutchinson görüşlerini şu şekilde ifade eder: "Yüzdürme terapisi hiç kuşkusuz – bir terapötik, eğitim ve eğlence aracı olarak – işe yaramaktadır. Fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal seviyede güçlü etkileri vardır.”
 
Bilim adamları ve tıp hekimleri de REST yüzdürmenin faydalarını onaylamaktadır. Health Psychology için Jacobs ve meslektaşlarının yaptığı bir çalışmada "REST Yüzdürmenin normal kişilere sistolik ve diyastolik basıncı düşürmeyi ve gevşeme algılarını yükseltmeyi öğretmede olumlu bir araç olabileceğini” ifade eden sonuçlara ulaşmıştır. REST'in Applied Psychophysiology adlı literatür incelemesi çalışmalarında, Dr. Thomas Fine ve Roderick Borrie ise, REST yüzdürmenin olumlu psiko-fizyolojik etkileri ile ayrıca ağrı azaltma, performans artırma ve kronik hastalıklar ile depresyonun tedavisinde de klinik uygulamaları olabileceği sonucuna varmıştır. Bu bulguları destekleyen başka araştırmalar da vardır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye