Saç bitleri küçük çocuklarda sıkça görülür ve hakkında yanlış bilinen veya bilinmeyen birçok şey vardır. Zehirli maddeler içeren ilaç tedavileri de bunlardan biridir. Bunlara alternatif olarak doğal ve evde bulunan ürünlerle saç bitinden kurtulmak mümkündür.
Saç bitleri uçmaz veya zıplamaz. Sadece sürünerek yol alırlar. Dolayısıyla bulaşmaları için doğrudan temas gerekir. Saçların birbirine değmesi veya paylaşılan yastıklar, şapkalar, taraklar bunun bir yolu olabilir. ABD’de her yıl 12 milyon saç biti vakası görülür. Sosyal olarak yarattığı utanma duygusuna rağmen bit bulaşması kişisel hijyenle ilgili değildir. Bitler kirli veya temiz saçı tercih etmez, sadece çoğalabilecekleri bir saç derisine yerleşmek isterler. Her gün saçı yıkamanın bitlere karşı bir önleyici etkisi yoktur. Bitler bir hastalık da bulaştırmaz.
Bit öldürücü şampuanlar permetrin, piretrin, lindan, malatiyon gibi böcek öldürücü maddeler içerir. Bu zehirli maddelerin miktarları az olsa da potansiyel yan etkileri az değildir. Örneğin önceden ekinleri böceklerden korumak için kullanılan lindan artık Kanada’da tarlalarda kullanılmamaktadır ve 50 ülkede yasaklanmıştır. Fakat bit şampuanlarının içinde bulunmaya devam etmektedir. Kanser ve merkezi sinir sistemi hasarıyla ilişkilendirilmiştir. 2002’de Kaliforniya eyaleti cilt tahrişine, baş dönmesine, baş ağrısına ve hatta ölüme sebep olabileceği gerekçesiyle lindanın ilaçlarda kullanımını yasaklamıştır. Malatiyon organlara zarar verebilir ve hormon etkisi gösterdiği düşünülmektedir. Piretrin ve permetrin, lindan içeren ürünlere tercih edilebilir ama bunlar da önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek zehirli böcek ilaçlarıdır.
Neyse ki doğal tedaviler de bunlar kadar etkilidir. Bitlerin vücutlarında nefes almalarına yarayan delikler bulunur. Bunları kapatmak suretiyle boğmak etkili bir tedavidir. Zeytinyağı, mayonez veya mineral yağ ailesinden olan vazelin boşluk bırakmayacak şekilde kapatıcı özellikte olduğundan bitler için boğucu maddelerdir. Mayonez veya vazelin saçı tamamen kapatacak şekilde kafaya sürülür. Kulakların arkaları ve ense bölgesi de unutulmamalıdır. Bir duş bonesiyle saç kapatılır. Bonenin etrafını bir havluyla sarmak bulaşmasını önlemek için iyi olabilir. Mayonez kullanıyorsanız iki saat bekledikten sonra saçı açın ve şampuanla yıkayın. Birkaç kez şampuanlamanız gerekebilir. Vazelin kullanırsanız iki saat veya gece boyu saçta bıraktın. Saçtan çıkarmak için bulaşık deterjanı kullanmanız gerekebilir. Saçınızı yıkadıktan sonra yumurtaların da kolayca çıkmaları için saçı eşit miktarda sirke ve suyu karıştırarak oluşturduğunuz çözeltiyle durulayın.
Yumurtalardan kurtulmak bit tedavisinin zor kısmıdır. Metal ve dişleri sık olan bir tarakla saçı detaylıca tarayın ve gördüğünüz bütün yumurtaları alın. Bunlar tuz tanesi kadardır ve beyaz-gri renktedirler. Yumurtalar olgunlaşıp çatlamak için sıcağa ve neme ihtiyaç duyarlar bu yüzden kafa derisinin yakınına iyice bakın. Sirke çözeltisi yumurtaların saçtan kolay çıkmasına yardımcı olacaktır. Bunun yerine bolca saç kremi de kullanabilirsiniz. İşlemi uygularken tarağı düzenli olarak sirkeye batırılmış bir havluyla silin. Yumurtadaki bitler 7 ila 10 günde çıkarlar dolayısıyla 7-10 gün içinde bu yöntemleri tekrarlamak ve düzenli olarak tarama işlemini yapmak gerekir.
Bir başka tedavi yöntemi olarak zeytinyağı ve esansiyel yağlar da kullanılabilir. 4 çorba kaşığı zeytinyağına onar damla biberiye, lavanta, çay ağacı, okaliptüs (veya limon) ve nane esansiyel yağları eklenir. 2 yaşından küçük çocuklar için okaliptüs kullanılmaz. İyice karıştırılır ve saçı tamamen kapatacak şekilde sürülür. En az 1, en çok 8 saat saçta bırakılır, güzelce yıkanır ve üstte anlatıldığı gibi sirke çözeltisiyle durulanır. Tarakla yumurtalar alınır ve tedavi 7 ila 10 gün sonra tekrarlanır. Karışım göze değerse, göz zeytinyağı ile durulanmalıdır.
Bitler kafada olmadığında 1 veya 2 gün hayatta kalabilir. Dolayısıyla nevresimlerin, kıyafetlerin, havluların, fırçaların ve tarakların sıcak suyla yıkanması gerekir. Peluş oyuncaklar gibi bitlerin bulabileceği objelerden ise 2 gün kadar uzak durmak bitlerin ölmesi için yeterli olacaktır.